TOK OL-MEDALJE: Den kinesiske Xu Jiayu med det kinesiske flagget over ryggen og sølvmedaljen rundt halsen etter svømmekonkurransen i går. Dette flagget var naturligvis riktig. Foto: Michael Dalder Reuters

Flaggtabbe har satt kinesiske sinn i kok: – Ingen feil er tillatt!

Kjent kinesisk TV-anker raser mot arrangøren

Rio-OLs organisasjonskomité jobber alt den kan for å hindre en ny flaggblemme under fremtidige medaljeseremonier. Feil i Kinas flagg har fått folket til å rase.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er ikke på grunn av en tvangslidelse jeg prøver å være pirkete. Men dette er flagget vårt. Det er et prinsipp som enhver barneskoleelev forstår, melder Cui Yongyuan– en av Kinas mest kjente TV-ankere, ifølge The Independent.

– Flagget er et nasjonalsymbol. Ingen feil er tillatt! skriver han videre til ni millioner følgere på mikrobloggtjenesten Weibo.

Les også: Sugemerkene på Phelps avslørt

To tabber

Flaggtabben, som har skjedd ikke bare én men minst to ganger, har satt sinnene i kok i verdens mest befolkede land. På de to første konkurransedagene i Rio har arrangørene heist feil kinesisk flagg etter at landet har tatt to OL-gull.

Først da Zhang Mengxue vant luftpistol-konkurransen for kvinner for to dager siden. Hun ble Kinas første gullvinner under Rio-lekene. Samme feil skulle igjen skje da Long Qingquan vant gull i 56-kilosklassen i vektløfting i går.

Les også: NRK-Ramm kuppet Bolt-show med reggae: – Sykeste jeg har gjort

Flaggtrøbbel i OL 2012

Det er totalt fem stjerner oppe i venstre hjørne på det kinesiske flagget. Fire av disse er små og skal «peke ut», eller helle mot, den store «hovedstjernen». Ved de to medaljeseremoniene har i stedet de fire små stjernene vært parallelle til hverandre. Det er denne feilen som ikke aksepteres hos kineserne.

Saken fortsetter under bildet.

SER DU FEILEN? Flaggene reises etter en luftrifle-konkurranse 6. august. Her ser man de fire små stjernene er parallelle til hverandre og ikke «heller» mot den store stjernen. Foto: Staff Reuters

Det er ikke første gang flagg-blemmer skaper furore under OL. Under London-lekene for fire år siden marsjerte de nordkoreanske damespillere av banen før kampen mot Columbia. Grunnen var at et sørkoreansk flagg dukket opp på spillerpresentasjonen på storskjermen. Kampen ble utsatt en time og organisasjonskomiteen beklaget overfor de involverte.

Husker du? Denne OL-tabben gjorde at Nord-Korea ikke ville spille

Jakter på syndebukk

Det er ikke bare Yongyuan som reagerer på Rio-arrangørens tabber. Andre kinesiske medier kaller ifølge Epoch Times tabben for urettferdig og uansvarlig. CCTV – Kinas største TV-selskap – har også ytret seg svært kritisk og fått enorm respons på sosiale medier.

Nå har kineserne startet jakten på synderne. Kinesiske medier la skylden på produsenten i deres eget hjemland. Selskapet har imidlertid uttalt at de kun har laget flagg til kinesiske supportere og ikke til konkurransene.

En talsperson stilte det retoriske spørsmålet om hvordan han kunne lage feil flagg, all den tid han selv var fra Kina.

Derfor har det kinesiske konsulatet i Rio i en uttalelse slått fast at en tredjeparts leverandør utenfor Kina er ansvarlig, skriver Epoch Times.

Les også: OL-stjernens alkohol-skandale ryster Nederland

Skal erstatte feil flagg

Kommunikasjonsdirektør for Rios organisasjonskomité, Mario Andrada, valgte en avvæpnende og «glimt-i-øyet»-tilnærming da han ble spurt om problemet.

– Du vet vi trenger mange kinesiske flagg, fordi utøverne deres presterer virkelig bra og vi har mange medaljeseremonier, sier han, og understreker at de gjør alt de kan for å hindre at noe lignende skjer igjen ved å erstatte de gale flaggene.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder