Antidopingsjefen: – En fallitterklæring

FORNØYD: Gerhard Heiberg er fornøyd med IOCs avgjørelse om å ikke utestenge samtlige russiske utøvere, men la de internasjonale særforbundene, i samråd med WADA, ta avgjørelsen om OL-ja for hver enkelt utøver. Foto: Ole Kristian Strøm VG

IOC-Heiberg: – Oppfatter det slik at i prinsippet får ingen russiske utøvere delta

IOC-medlem Gerhard Heiberg ser dagens OL-avgjørelse på en annen måte enn de fleste.

 • Marius Guttormsen
 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over fire år gammel

De fleste nyhetsmedier melder at IOC likevel ikke utelukker Russland fra Rio-OL. Men Gerhard Heiberg sier:

– Jeg oppfatter det annerledes. Jeg har snakket med IOC og der er min klare oppfatning at vi i prinsippet utestenger russiske utøvere, men med noen små mulige unntak. Men jeg tror ikke mange slipper gjennom nåløyet, sier Heiberg på telefon til VG.

Bakgrunn: IOC utestenger ikke Russland fra OL

Reaksjonene er sterke fra flere av de VG har vært i kontakt med etter at avgjørelsen ble kjent.

• Antidopingsjef Anders Solheim mener avgjørelsen er et langt steg tilbake for antidopingarbeidet og sier vedtaket er en fallitterklæring mot varslere og media som har avslørt omfattende juks.

• Den kjente bloggeren Andreas Selliaas at han synes IOC har tatt en feig avgjørelse.

• Styremedlem i Verdens Antidopingbyrå (WADA) Torhild Widvey mener IOC burde utestengt samtlige russiske utøvere.

• Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland forventer at norsk idrett vil legge press på IOC for å få vurdert vedtaket på nytt.

– En fallitterklæring til varslere

Heiberg utdyper hvilke unntak det er snakk om hvis russiske utøvere skal få delta i Rio-OL.

– Hver enkelt utøver undersøkes av særforbundene i samarbeid med WADA for å kunne bevise at de har vært ett hundre prosent rene gjennom hele karrièren. Da må hele historien til utøveren gjennomgås for å konkludere med at utøveren alltid har vært ren. Den bevisbyrden ligger hos utøverne, fortsetter Heiberg.

Det mener Solheim er et urimelig krav til særforbundene.

– IOC har delegert ansvaret de de internasjonale særforbundene som hverken har tid eller kompetanse til å gjennomføre slike undersøkelser så tett opp mot lekene, sier han til VG.

Han synes IOC ikke har stilt strenge nok krav til Russland etter WADAs knusende rapport, som blant annet fremmet påstander om statlig finansiert og organisert doping av russiske utøvere.

– Det ville vært naturlig at IOC hadde krevd at Russland legger alle kortene på bordet og forteller hva som har skjedd. I følge McLaren-rapporten har de drevet et statlig dopingprogram, fortsetter Solheim.

– Dette er en fallitterklæring til alle som har bidratt med informasjon, til varslere, til media og alle som vil doping til livs. Det ansvaret skyver nå IOC fra seg, fortsetter antidopingsjefen, som mener avgjørelsen er et langt steg tilbake for antidopingarbeidet.

Feig avgjørelse

Heiberg sier også at han er fornøyd med at IOC har landet på avgjørelsen om å «i prinsippet utestenge Russland».

– Ja, jeg er veldig fornøyd med at vi har fulgt våre prinsipper og at vi unngår en kollektiv avstraffelse, avslutter Heiberg.

– Det er feigt. De tar ikke den tøffe avgjørelsen og skyver det heller over på særforbundene, sier sportsblogger og ekspert på idrettspolitikk, Andreas Selliaas, til VG.

– Og det som er problematisk, på en todelt måte, er at IOC nummer én viser at de ikke evner å ta en beslutning når det er sterke land det dreier seg om. Det andre er at de overlater ansvaret til mange særforbund som har et elendig dopingregelverk og tidligere har håndtert dopingproblematikken dårlig.

Les også: Mener IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Kjøper ikke Heiberg

– IOC viser at de har en mykere linje enn det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) hadde, selv når IAAF har vært dårlige i klassen i utgangspunktet. I IOC har det vært ekstremt stor uenighet internt i denne saken. Men personlige interesser og tilknytningene til Russland i IOC har vært så sterke at de ikke har turt å kaste de ut, fortsetter Selliaas.

Han kjøper ikke store deler av Gerhard Heibergs forsvar av IOCs avgjørelse i dag. For Heiberg mener på sin side at russiske utøvere «i prinsippet» blir utestengt. IOC har satt opp en kravsliste for å slippe gjennom nåløyet for Rio-deltagelse. Det skal ifølge nordmannen være trangt. Selliaas gir IOC bare godkjent for den korte tidsfristen de har satt overfor russerne.

– Det er alltid nyanser i en sak, men den viktigste nyansen i denne saken handler om politiske ting og ikke hva som er idrettens etikk og moral. IOCs vurdering handler om maktspillet internt i organisasjonen. Russland er en stormakt i internasjonal idrett. Derfor har IOC landet på denne beslutningen her, sier Selliaas.

En forspilt mulighet

WADA-Widvey, mener vedtaket er en forspilt mulighet til å følge deres henstilling om å kollektiv utestenge alle russiske utøvere.

– Det er jeg selvsagt veldig skuffet over. Nå hadde IOC en god mulighet til å følge WADAs henstilling med tanke på de grove funnene som er avdekket. De er faktisk helt uakseptable, sier hun til VG.

Hun lover samtidig at antidopingbyrået kommer til å intensivere dopingarbeidet inn mot OL.

– Vi kommer til å fortsette med intensivert styrke for å sørge for at alle utøvere som trener dag ut og dag inn skal ha vår støtte. De som driver med doping burde ikke føle seg like trygge, avslutter Widvey.

Forventer at norsk idrett kommer på banen

Kulturminister Hofstad Helleland er svært overrasket over avgjørelsen fra IOC.

– Jeg tror en hel idrettsverden forventet at IOC skulle benytte sjansen til å sette et eksempel og komme med en svært tydelig reaksjon. Vi forventet også omfattende sanksjoner når systematisk dopingbruk er vel dokumentert.

– Jeg er veldig overrasket at ikke IOC kommer med omfattende reaksjoner. Også fordi WADA var krystallklar på at russisk idrett må utelukkes. Da hadde man alle muligheter til å agere.

Hun håper at norsk idrett legger press på IOC om å få vurdert vedtaket på nytt - hvis det er praktisk mulig.

– Jeg regner med at norsk idrett ikke synes dette er greit at vi skal godta at russisk idrettsbevegelse skal slippe unna uten reaksjoner.

– Nå forventer jeg at norsk idrett kommer på banen. Jeg regner med at de kommer til å ta kontakt med andre internasjonale organisasjoner og særforbund og sammen ber med IOC om en ny vurdering.

IOCs krav til russiske utøvere:

1. Deltagelse vil kun aksepteres hvis en utøver kan fremlegge bevis som er tilfredsstillende for det internasjonale forbundet, hvorunder fraværet av en positiv dopingtest ikke er nok.

2. Det russiske idrettsforbundet kan ikke sende utøvere som har blitt dømt for doping, til tross for at utøveren har sonet ferdig.

I tillegg til de ovenfornevnte punktene krever IOC at en ekspert tilhørende Idrettens voldgiftsrett (CAS) godkjenner bevisene samt at de russiske utøverne godkjenner å bli inkludert i et antidopingprogram underliggende det tilhørende internasjonale særforbundet og WADA.

Les også

 1. IOC utestenger ikke Russland fra OL

  Russland kommer ikke til å bli utestengt fra OL. Men utøverne deres må oppfylle flere vilkår for å få lov til å delta.
 2. Putin vil ha doping-kommisjon. Med en leder fra Salt Lake-skandalen.

  Vladimir Putin har bedt den russiske OL-komiteen om å sette ned en egen kommisjon i kampen mot doping.
 3. 69 prosent av norske OL-medaljer er tatt av løpere med astma-medisin

  Bruken av astmamedisin i norsk langrenn er igjen tema etter at Martin Johnsrud Sundby ble tatt for brudd…
 4. Ikke la bukken passe havresekken en gang til

  I god tid før neste OL må organiseringen av antidoping-arbeidet under lekene overføres til en internasjonal uavhengig…

Mer om

 1. Doping
 2. IOC
 3. OL
 4. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Rune Andersen raser mot IOC fordi Russland ikke ble utestengt fra OL

 2. Heiberg: – Jeg blir skjelt ut i Norge, og det synes jeg er greit

 3. IOC knallharde med Legkov

 4. Diskoskjempe til angrep på IOC-presidenten: OL-vinner Harting om Bach: - Avskyr denne personen mer enn noensinne

 5. VGs sportssjef kommenterer: IOCs feige valg kan ende helt greit eller riktig ille

Fra andre aviser

 1. «Alle» mener at Russland slapp unna. Men IOC-Heiberg har en helt annen oppfatning

  Aftenposten
 2. Eksperter mener IOC er feige: - De tør ikke å provosere Russland

  Aftenposten
 3. Eksperter mener IOC er feige: - De tør ikke å provosere Russland

  Fædrelandsvennen
 4. Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

  Bergens Tidende
 5. Behandlingen av Russland-varsler får eksperter til å se rødt

  Aftenposten
 6. Ny IOC-smell: Russland-beslutning vurdert som ulovlig

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no