ANTIDOPING-SJEF: Vladimir Putin mener 81 år gamle Vitalij Smirnov, tidligere sportsminister i Sovjet, er rett mann til å lede landets dopingkommisjon. Foto: Maxim Shemetov Reuters

Putin vil ha doping-kommisjon. Med en leder fra Salt Lake-skandalen.

Vladimir Putin har bedt den russiske OL-komiteen om å sette ned en egen kommisjon i kampen mot doping.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Maxim Shemetov Afp

Presidenten har også pekt ut hvem han vil ha som president: Vitalij Smirnov (81), tidligere sportsminister i det tidligere Sovjetunionen.

Han fikk en kraftig advarsel i forbindelse med opprullingen av Salt Lake City-skandalen, der det var beskyldninger om at IOC-medlemmer hadde latt seg bestikke til å stemme på den amerikanske OL-kandidaten.

Les også: IOC avslører nye juksere.

– Til å lede en slik kommisjon må vi ha en mann med uklanderlig rykte, klarert og respektert av den olympiske familie. Det finnes én sånn mann i landet vårt, Vitalij Georgievitsj Smirnov, sa Putin ifølge Ria Novosti.

Smirnov var IOC-medlem helt fra 1971 til siste årsskifte. Han er nå såkalt honorær medlem av IOC. Han har tidligere vært både visesportsminister og sportsminister da Sovjet-staten eksisterte - og nestleder i organisasjonskomiteen til Moskva-OL i 1980.

Les også: Mener IOCs framtid står på spill hvis ikke Russland utestenges

Etter Salt Lake City-avsløringene ble ti IOC-medlemmer kastet ut for å ha mottatt bestikkelser. Smirnov var én av fem IOC-medlemmer som fikk en kraftig advarsel.

Beskyldningene mot Smirnov gikk blant annet ut på at han hadde tatt imot for dyre gaver, blant annet en rifle, skaffet den tidligere hockey-stjernen Aleksander Ragulin gratis helsestell i Salt Lake City og en ung kvinne stipend og plass på universitetet i den senere OL-byen. Undersøkelseskommisjonen konkluderte med at Smirnov hadde handlet i god tro og derfor slapp med en advarsel.

I boken «The KGB plays chess» hevdes det at Vitalij Smirnov ble rekruttert til den beryktede sovjetiske etterretningstjenesten KGB i 1978. Ifølge den ferske McLaren-rapporten fra WADA var KGB-etterfølgeren FSB sentral i jukset med russiske dopingprøver under Sotsji-OL.

Men Putin - selv tidligere KGB-agent - mener altså at Smirnov er rette mann for doping-kommisjonen:

– Det er ingen plass for doping i idretten. Idretten må være ren, og utøverens helse må beskyttes.

Les også: Rapport: Statlig kontrollert dopingregime under Sotsji-OL.

– Den sentrale oppgaven for kommisjonen må være å få en rask utvikling og streng kontroll av den nasjonale planen i kampen mot doping, sa Putin på et regjeringsmøte.

En annen gammel, tidligere Sovjet-politiker, Mikhail Gorbatsjov, har også kastet seg inn i dopingdebatten. Han har skrevet et åpent brev til IOC-president Thomas Bach, der han ber om at Russland må få delta i Rio-OL.

– For meg er kollektiv avstraffelse noe som ikke kan aksepteres, skriver Gorbatsjov.

– Jeg er bekymret og opprørt over at russisk utøvere kan bli utestengt fra OL, skriver Sovjet-statens siste leder, som ellers sjelden bryr seg om sportssaker.

PS! Søndag er det ventet at IOC kommer med en beslutning om hvorvidt Russland får lov til å delta i OL i Rio eller ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder