FEIRER MED FOLKET: Brasils Alison Cerutti feirer med publikum etter å ha sikret OL-gullet  sandvolleyball.

FEIRER MED FOLKET: Brasils Alison Cerutti feirer med publikum etter å ha sikret OL-gullet sandvolleyball. Foto: Petr David Josek AP

Slik var OL-natten: Populært hjemmegull og dansk friidrettsjubel

Det har vært en trist natt sett med norske øyne. Håndballjentene tapte mot Russland og Henrik Ingebrigtsen var sjanseløs på en OL-finale. Men det har også vært noen spektakulære øyeblikk.

Hans-Kristian Rangnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norges håp om å ta det tredje OL-gullet på rad ble knust etter en nervepirrende semifinalekamp mot Russland. De norske jentene måtte ta til tårene etter tapet, mens Henrik Ingebrigtsen var aldri i nærheten av en OL-finale på 1500-meter.

En som derimot kunne glise etter nok en suksessfull natt var Usain Bolt. Jamaicaneren vant selvfølgelig et nytt gull. Seieren var aldri truet da han stormet inn til OL-gull på 200 meter med tiden 19,78, foran Andre De Grasse som tok sølv og Christophe Lemaitre som tok bronse. Det er Bolts andre OL-gull i dette mesterskapet, hvilket betyr at drømmen om en «trippel trippel» lever i beste velgående. Han tok tre gull i Beijing, tre gull i London og er i rute til å ta tre gull i Rio. Nå mangler han bare gullet på fire ganger 100 meter stafett.

– Alle er spesielle. 200-meteren er min favorittøvelse. Det er mye fokus. Jeg er lettet, svarer Usain Bolt på spørsmål om hvilken OL-gullmedalje som har betydd mest for ham.

LES OGSÅ: Herrem utrøstelig etter skuddmissen: – Føler jeg har sviktet

Populært hjemmegull

Alison Cerutti og Bruno Oscar Schmidt satte for alvor i gang strandfesten i Rio de Janeiro ved å ta OL-gull i sandvolleyball natt til fredag.

Hjemmepublikummet brøt ut i vill jubel over den brasilianske duoens seier i finalen. Italienerne Paolo Nicolai og Daniele Lupo ble slått 2-0 (21-19, 21-17).

Det var det italienske paret som tok kommandoen i kampen og ledet 5-1 tidlig, men så snudde det hele.

Cerutti/Schmidt sikret seg seieren i det jevne førstesettet, og i det neste parkerte de Nicolai/Lupo på slutten etter å ha blitt fulgt til 14-14. Nederlandske Alexander Brouwer og Robert Meeuwsen tok bronsen.

Saken fortsetter under bildet.

HELTER PÅ HJEMMEBANE: Brasils Alison Cerutti og lagkamerat Bruno Oscar Schmidt fikset gull i herrenes sandvolleyball-finale. Foto: Marcio Jose Sanchez AP

Overraskende OL-gull i spyd

Kroatias Sara Kolak tok et overraskende OL-gull i spyd. Tittelholder og verdensrekordholder Barbora Spotáková ble feid ned fra spydtronen av Kolaks 66,18 meter. Ingen var i nærheten av å tukte kroatens fjerde kast. Spotáková måtte ta til takke med bronse etter å ha fått opp 64,80 meter i sitt femte forsøk, mens Sunette Viljoen fra Sør-Afrika tok sølvet med 64,92.

– Det var en stor overraskelse, og det føles fantastisk. Jeg har jobbet for dette hele livet. Jeg er 21 år og olympisk mester. Jeg har gjort alt jeg kunne, og jeg er så stolt over meg selv, sa Kolak.

– Nå skal jeg feire med kake og mye vann. Alle de kroatiske utøverne samler seg i OL-landsbyen når noen vinner en medalje, og det er dit jeg skal nå, strålte Kolak.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen sjanseløs på OL-finale

Dansk OL-sølv

OVERLEGEN: Dalilah Mohammed løp inn til et overlegent gull på 400 meter hekk. Foto: Franck Fife AFP

Danske Sara Slott Pedersen løp inn til et sterkt OL-sølv på 400 meter hekk for kvinner. Tiden, 53,55, er ny dansk rekord. Dalilah Muhammad fra USA tok OL-gullet på 53,13, og vant i suveren stil. Ashley Spencer (USA) tok bronsen.

– Sølvmedaljen er det håndfaste beviset på det store arbeidet vi har gjort. Og altså; gull, sølv eller bronse. Jeg føler at jeg har fått gull. Det er bare så kult, strålte Petersen etter løpet.

OL-medaljen hennes var den første en kvinnelig, dansk friidrettsutøver har tatt noensinne.

LES OGSÅ: Bolts 8. gull: – Behøver ikke bevise noe mer

Tikamp-gull til Eaton

Ashton Eaton fikk litt motstand underveis, men OL-gullet på tikamp var aldri i realiteten truet. Etter 4,23,33 på den avsluttende 1500 meteren noterte han seg for totalt 8893 poeng.

Det er tangering av den olympiske rekorden til Roman Sebrle (Tsjekkia) fra OL i Aten i 2004. Franske Kevin Mayer ble toer med 8843, mens Damien Warner (Canada) tok bronsen med 8666 poeng.

Semanya til finale

Caster Semenya hadde få problemer med å ta seg til finalen på 800 meter for kvinner. I det siste av tre semifinaleheat løp hun inn til 1,58,15 - som var best av samtlige i semifinalen. Nest best var Lynsey Sharp fra Storbritannia med 1,58,65.

Finalen går lørdag.

Slo 28 år gammel rekord

JUBELBRØL: Ryan Crouser feirer etter å ha sikret sitt OL-gull. Foto: Franck Fife AFP

Den dobbelte OL-mesteren Tomasz Majewski var ikke i nærheten av å forsvare gullet i mennenes kulefinale. Ryan Crouser (USA) støtet 22,52 i sitt femte forsøk, og slo dermed Ulf Timmermanns (Øst-Tyskland) olympiske rekord fra 1988. Den har stått siden OL i Seoul i 1988, og det tok 28 år før den ble slått. Crouser slo naturligvis også samtlige konkurrenter, og var nesten en meter foran nummer to - landsmann Joe Kovacs.
Kovacs støtet 21,78 meter, og tok sølvet. Tomas Walsh tok bronsen med 21,36. USA vant også kvinnenes kulekonkurranse, der Michelle Carter gikk til topps med et støt på 20,63 meter.

LES OGSÅ: VG-børsen: Slik spilte håndballjentene mot Russland

USAs basketkvinner mot nytt gull

Det amerikanske kvinnelaget i basketball jakter sin sjette strake OL-triumf i Rio de Janeiro. Torsdag ble Frankrikenedsablet 86-67 i semifinalen.

Dermed er det bare Spania som står i veien for nok et amerikansk gull. Spanjolene har aldri tatt medalje på kvinnesiden tidligere, men er garantert det i Rio etter å ha vunnet sin semifinale mot Serbia 68-54.

Tok Jordans første OL-gull

Ahmad Abughaush skrev historie ved å ta Jordans aller første OL-medalje torsdag. 20-åringen gikk til topps i mennenes 68-kilosklasse i taekwondo.

Juniorverdensmesteren fra 2012 viste seg sterkest i finalen mot russeren Aleksej Denisenko, som han vant 10-6.

FØRSTE GULL: Ahmad Abughaush tok Jordans første gull. Foto: Robert F. Bukaty AP

– Det er en ubeskrivelig følelse å vinne Jordans første medalje uansett idrett. Det ga meg en fantastisk følelse å høre den jordanske nasjonalsangen bli spilt i Rio for hele verden, strålte Abughaush.

Bronsemedaljene i 68-kilosklassen gikk til Joel González fra Spania og Lee Dae-hoon fra Sør-Korea.

I kvinnenes 57-kilosklasse forsvarte briten Jade Jones gullet sitt fra London-OL. Hun vant en intens kamp mot Eva Calvo Gomez 16-7 etter å ha angrepet nesten kontinuerlig.

Iranske Kimia Alizadeh og egypteren Hedaya Wahba tok bronsemedaljene i kvinnenes konkurranse.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder