KAN BLI UTESTENGT I TRE ÅR: Bo Westergaard er en av de mest suksessrike travtrenerne i Norge. I dag er han storfavoritt til å vinne Hoppederby-finalen til en verdi av 500 000 kroner, men i løpet av høsten kan han bli utestengt i tre år for brudd på dopingbestemmelsene.

KAN BLI UTESTENGT I TRE ÅR: Bo Westergaard er en av de mest suksessrike travtrenerne i Norge. I dag er han storfavoritt til å vinne Hoppederby-finalen til en verdi av 500 000 kroner, men i løpet av høsten kan han bli utestengt i tre år for brudd på dopingbestemmelsene. Foto: Eirik Stenhaug , Equus Media

Trenerveteran tror Westergaard dopet hestene bevisst

Steinar Holm reagerer på at dansken kan vinne millioner i dagens Derby

Trenerveteranen Steinar Holm (66) mener travsporten lider
voldsomt av at dopingtatte Bo Westergaard i dag kan kjøre inn millioner av kroner i Derby-løpene på Bjerke.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

29. april testet fire av Bo Westergaards hester positivt på det smertestillende og betennelsesdempende middelet DMSO (dimetylsulfoksidi). Tre dager senere stilte hestene til start på Forus – selv om DMSO har en karenstid på 14 dager.

Les også: Vil utestenge travprofil i tre år

– Skulle vært suspendert

Skandinavisk dopingkomité har levert en innstilling på at den Norge-baserte dansken utestenges i tre år, men siden saken ikke er avsluttet kan han likevel ta storeslem på en av travsportens største dager.

TIPS OSS: Vet du noe om saken? Send VGs journalist en epost!

Travtrener Steinar Holm mener Westergaard - som driver en av Norges mest suksessrike staller på Kløfta på Romerike, skulle vært suspendert umiddelbart. Han mener saken er en katastrofe for norsk travsport.

– Han skulle vært suspendert med en gang. Det jeg er mest bekymret for er omdømmet til travsporten. Vi har sett en veldig omsetningssvikt etter at han ble tatt for doping. Travsporten har ikke råd til dette. Vi har ikke en krone å miste, sier trenerveteranen Steinar Holm til VG.

– Tror du på Bo Westergaards forklaring?

– Nei.

– Tror du han har jukset bevisst?

– Ja, svarer Steinar Holm.

I går vant en av de dopingtatte hestene, Kijafa, 100 000 kroner i et V75-løp på Bjerke, og i dag kan det bli mye mer for de Bo Westergaard-trente dyrene:

Han stiller til start med de fire mest spilte hestene i Hoppederby-finalen med 500 000 kroner til vinneren. I den åpne klassen med en million kroner i førstepremie og halvparten til nummer to har 35-åringen nestfavoritten Thai Navigator. I Per Ulvens æresløp, med 100 000 kroner til vinneren, er en av de dopingtatte hestene, Punktum Skalflex, favoritt.

Westergaard vil ikke kommentere saken

Bo Westergaard skriver i en SMS til VG at han ikke ønsker å kommentere den pågående dopingsaken. Heller ikke det at trenerkolleger mener han burde vært utestengt og at han har jukset bevisst:

– Det kan jeg ikke kommentere dessverre, men alle får lov å ha sine meninger, skriver Westergaard.

I en uttalelse på egen nettside 19. juli, skrev han:

«Jeg stiller meg for tiden uforstående til hvordan hestene ble tilført DMSO, som gav utslag på treningsprøvene. Den eneste forklaringen på dette er at vi kan ha forvekslet preparater i forbindelse med halsskylling. Hester jeg har i trening har aldri avgitt en positiv dopingprøve tidligere og jeg tar sterkt avstand fra dopingmidler for å fremme hestenes prestasjoner. Jeg har full fokus på driften av min stall, hestene trenes som tidligere og resultatene taler for seg, som tidligere. Saken er omtalt i sosiale medier på en slik måte at jeg føler meg forhåndsdømt, selv om saken ikke er behandlet av DNT`s domskomité.»

Steinar Holm sammenligner Westergaard-tilfellet med at Petter Northug eller Marit Bjørgen hadde blitt tatt i doping, men likevel fikk lov til å fortsette å konkurrere inntil en dom i saken forelå. Holm mener det ikke er mulig å bruke DMSO uten at man vet det.

Lett å lukte DMSO

– Jeg har holdt på som travtrener siden 1981. Jeg har også hatt noen syke hester som har fått DMSO for å bli bra i halsen. Da har de selvfølgelig ikke startet i karenstiden. Når hesten får DMSO, så utånder det en så forferdelig lukt som legger seg over hele stallen. Du mangler luktesans hvis du ikke merker det.

KRITISK: Steinar Holm mener Bo Westergaard bevisst har dopet hestene med det smertestillende og betennelsesdempende middelet DMSO. Foto: PRIVAT ,

– Hvordan vil du reagere hvis Nelson Nora vinner 500 000 og Thai Navigator én million kroner i derbyløpene?

– Jeg får ikke gjort noe med det. Det er travsporten som lider. Vi mister all form for troverdighet. Ingen vil bruke penger på en sport som drives slik. Vi er avhengig av godt omdømme og at vi tar vare på dyrene våre. Jeg skulle gjerne invitert hele Norge på stallen min slik at de kunne sett hvordan vi driver.

– Hvordan vil du reagere hvis innstillingen på tre års utestengelse blir rettskraftig?

– Det er sånn det skal være. Ellers går travsporten «ad undas». Jeg er veldig bekymret for travsportens fremtid. Snart er V75-omsetningen på under ti millioner kroner, tror den Blaker-baserte travmannen.

– Kan ikke suspendere på nåværende tidspunkt

Også en annen travtrener, Heidi Moen, mener Westergaard burde vært suspendert foran en av årets største travhelger.

FAVORITT: Sjansen er stor for at en Bo Westergaard-trent hest vinner Hoppederby og 500 000 kroner i dag. Foto: Anders Olsbu , VG

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg i en enkeltsak før det foreligger en dom, men på generelt grunnlag vil jeg si at det hadde vært klart best for travsportens omdømme at utøvere som avlegger mer enn én positiv dopingprøve, burde blitt utestengt inntil en dom foreligger. Én positiv prøve kan være et uhell siden det ikke dreier seg om ulovlige stoffer, men fire er langt mer alvorlig, sier Moen.

Generalsekretær Rune E. Gustavsen i Det Norske Travselskap (DNT) avviser ønsket fra Westergaards kolleger om utestengelse mens saken pågår.

– Det ville vært en form for forhåndsdømming som kunne gitt millionregninger i etterkant hvis han ikke blir dømt for forsettlighet. Selv om Skandinavisk dopingkomité mener at de har en god sak, så skal det gjennom rettferdighetskvernen. Både styre og administrasjon i DNT er klare på at man ikke kan suspendere på nåværende tidspunkt, sier Gustavsen.

– Men hvis en idrettsutøver i sykkel eller langrenn blir tatt i doping, så blir vedkommende suspendert?

– Når det gjelder dopingsaker hos mennesker, så vet de tobente at de har tatt dette selv. De kan forklare seg. Hestene har ikke peiling på hvorfor det foregår halsskylling eller hvorfor de får i seg sprøyter. I slike saker må man gå i gang med en etterforskning som avhenger av mange mennesker for å få klarlagt bildet.

– Hva tror du denne saken ender med?

– Skandinavisk dopingkomité mener at de har en veldig sterk sak. I min posisjon må jeg lytte til blant annet juridiske ekspertise som finnes i skandinavisk dopingkomité og kan ikke forhåndsdømme noen, svarer Rune E. Gustavsen.

Travtrenerforeningen ber om fortgang

Lederen i Norsk Travtrenerforening, Espen A. Schem, har tatt initiativ til at den betente saken snart får en rettskraftig dom.

– Vi har tilskrevet DNT og bedt om å få fortgang i saken. Den har tatt altfor lang tid. Vi skjønner at reglene for saksbehandling må følges, men dette er en belastning både internt og utad. Brudd på karensbestemmelsene er brudd på dopingbestemmelsene. Når anmeldelsen er så alvorlig som den er, så stiller jeg også spørsmålstegn om hvorfor han ikke er blitt suspendert, sier Schem.

Jens Kristian Grønsand i DNTs domskomité sier at det fortsatt vil drøye litt før saken er avsluttet.

– Det kan ta to eller tre måneder. Vi er midt i utredningen. Torsdag fikk vi tilsvar fra DNT. Det skal videresendes til Westergaard som har tre uker på seg til å svare. Det er samme regler som i straffeprosesser, sier Grønsand.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder