Må avgi skriftlig forklaring

SJAKK-KOMET: Stein Tholo Bjørnsen har kun spilt sjakk aktivt de to siste årene, men han har rukket å markere seg solid på sjakk-kartet. Nå avviser han anklager om juks fra både navngitte og anonyme spillere. Foto: Hampus Lundgren/Privat ,

Blind sjakkspiller slår tilbake mot juks-anklager

Stein Tholo Bjørnsen (50) har fått en hel sjakkverden til å måpe. Nå må han slåss mot anklager om juks.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

Det skjer etter at 50-åringen fra Horten har spilt utrolige 66 turneringspartier i sjakk uten tap i løpet av det siste året. Han har fått telefoner fra hele verden, blitt omtalt i VG og stilt opp på God Morgen, Norge hos TV 2.

Men ikke alle lar seg imponere. Nettstedet Sjakkbloggen.no lar tirsdag ettermiddag både anonyme og navngitte kilder komme til orde med anklager om juks.

Samtlige mener Bjørnsen «spiller som en maskin».

– Ingen klarer å spille som en datamaskin. Selv ikke Magnus Carlsen. Mens Carlsen har et snitt på 87 prosent av favorittrekkene til sjakkcomputeren «Houdini», hadde denne fyren 96 prosent av favorittrekkene til «Rybka 4» i et parti. Det mener jeg er bevis i seg selv, sier sjakktrener og journalist Ole Valaker til VG.

Han trener 11 år gamle Afras Mansoor, som tapte for Bjørnsen i TV 2 Chess International.

Sjekk tallene: Tenker som verdens råeste computer

Selv avviser Bjørnsen alle anklager om juks overfor VG. Han ble fryktelig nedbrudt da påstandene dukket opp tirsdag, forteller han.

Les også: Carlsens verste tapsår – har aldri tapt mer enn i 2015

Avviser juks

Bjørnsen – som er så godt som blind på begge øyer og spiller med en liten høytalerpropp i øret – satset tungt på sjakk først for to år siden.

– Jeg har ikke gjort noe galt. Dommerne satt 20 centimeter fra meg hele tiden under alle partiene, og diktafonen jeg bruker ble sjekket under turneringen. Anklagene kommer i tillegg fra folk som ikke var til stede under turneringen, forteller 50-åringen oppgitt.

TURNERINGSSJEF: Hans Olav Lahlum var mannen bak turneringen på Fagernes nylig. Der deltok Stein Bjørnsen. foto: Privat ,

– Det argumenteres med at du valgte et av de to trekkene en sjakkcomputer ville valgt i 96 prosent av tilfellene?

– Husk at jeg møtte en spiller som var 11-12 år gammel, og mye dårligere enn meg. Da velger man oftere et «riktig» trekk. Hadde jeg møtt en stormester, ville prosenttallet kanskje vært mellom 50 og 70.

Norges sjakkforbund tar anklagene på alvor. På neste styremøte, 3. februar, kommer saken til å bli et tema. Stein Tholo Bjørnsen har blitt bedt om å levere en skriftlig forklaring. I tillegg vil det hentes inn kompetanse fra Det internasjonale sjakkforbundet.

Trist uansett

En uavhengig person vil benytte seg av dataprogrammer godkjent av FIDE for å analysere nordmannens partier.

– Etter den dimensjonen saken har fått, er det i alles interesser at vi får klargjort hva som har foregått. Men uansett utfall er denne saken trist, sier sjakkpresident Bjørn Salvesen til VG.

Sjakkbloggen.no har vært i kontakt med en elitespiller som har analysert Bjørnsens partier. I løpet av ni partier og totalt 298 trekk har han ikke gjort en eneste feil av betydning, skriver nettstedet.

Sjakkbloggen har også forelagt Bjørnsens partier for en israelsk stormester, Arthur Kogan. Han har engasjert seg i kampen mot juks i sjakksporten, og sier følgende til nettstedet:
Jeg vil også legge til at det er svært mistenkelig at en spiller på 2000-nivå spiller som en stormester med helt perfekt spill i de kritiske fasene, så dette er en sak som kommer til å bli diskutert nøye.

Sett denne? Her er Carlsens seks triumfer i 2015

Ole Valaker er glad for at man engasjerer FIDE-kompetanse for å se på saken. Selv er Bjørnsen helt rolig, forsikrer han.

Horten-mannen hevder å ha fått beroligende telefoner fra både spillere og folk i Norges sjakkforbund i løpet av tirsdagen.

ALLE NM-TROFEER: Her er Stein Bjørnsen sammen med trofeene han har fått etter fem NM-titler i fire ulike idretter. Foto: Hampus Lundgren , VG

– Alt utstyret mitt har blitt kontrollert 100 ganger. Fabian Cancellara ble i sin tid anklaget for å ha en motor i sykkelen sin. Dette er på mange måte en lignende sak, sier han.

– Frykter du en datagjennomgang med FIDE-godkjent utstyr?

– Nei, ikke i det hele tatt. Jeg gjør kanskje et uvanlig trekk fordi jeg spiller annerledes. Jeg tenker ikke at «det tårn-trekket er genialt». Jeg satt det bare i en linje som var bra for meg. Og så viste det seg etterpå å være genialt.

Avviser nett-tilgang

Siden han er blind, har Bjørnsen en medhjelper som utfører trekkene han velger seg. I tillegg har han et lite minibrett han styrer med den ene hånda, for å ha kontroll på brikkene.

Bjørnsen har også med seg en diktafon ved brettet. Denne er koblet til en liten høytalerpropp han har i det ene øret. Siden spillere som kan se noterer trekkene sine, ønsker Bjørnsen å kunne lese inn sine trekk – og så spole tilbake og høre dem på nytt under partiene sine.

– Det er mitt noteringsverktøy. Jeg går gjennom trekkene når jeg har behov for det. Og jeg har lov til dette i henhold til FIDEs regler, sier han.

– Har den lille høytaleren bluetooth eller annen nett-tilkobling?

– Nei, nei. Diktafonen er sikkert ti år gammel, ørepluggen er kanskje et par år. Jeg kan ikke skjønne hva de mener at jeg skal ha gjort. Jeg kan spille naken eller i shorts. De kan gi meg en ny diktafon, om de ønsker det. Alt utstyret mitt er som sagt sjekket 100 ganger. Turneringen sist hadde ikke publikum, og gikk ikke på TV, argumenterer Bjørnsen.

Turneringsarrangør i helgen, profilerte Hans Olav Lahlum, sier til Sjakkbloggen.no at man fikk med seg ryktene som sirkulerte rundt Bjørnsen under TV 2 Chess International.

– Vi iverksatte noen sikkerhetskontroller før siste runde. På de testene vi gjorde, så fant vi ikke noe bevis for juks av noe slag, sier han.

Dobbel ulykke

Bjørnsen er helt blind på det ene øyet, på det andre ser han kun litt lys. Som liten gutt var han en dag ute for å ake, men på vei ned bakken kom han for nær et tre og fikk en kvist på øyet. Det forårsaket en så stor skade at han til tross for et halvt års sykehusbehandling aldri fikk synet tilbake.

Men vondt ble verre for Bjørnsen. Like etterpå var han ute og lekte sammen med en kamerat. Det var sommer, og kompisene hadde tatt med seg pil og bue. Bjørnsens kamerat skjøt en pil opp mot himmelen, og begge ble stående og kikke opp for å se hvor den ble av.

Pilen var vanskelig å få øye på, men plutselig kom den dalende ned igjen - og traff den uheldige gutten midt i det friske øyet.

Legene greide ikke å berge synet på dette øyet heller, dermed satt Bjørnsen igjen med kun svakt syn på det ene.

Les også

 1. Blinde Stein (50) herjer i sjakk: – Helt konge!

  Stein Tholo Bjørnsen (50) har spilt elleville 64 sjakk-kamper uten å tape, og har fått en hel sjakkverden til å måpe.
 2. Nektes kulepenner for å hindre sjakk-juks

  Voldsomme sikkerhetstiltak er satt i gang til fredagens start på sjakk-World Cup i Baku.
 3. Sjakkstormester disket etter dojuks

  Georgiske Giaoz Nigalidze risikerer tre års utestengelse etter at han ble tatt for juks under helgens Dubai Open.
 4. Her sjekkes Carlsen og Anand for jukse-dingser

  SOTSJI (VG) Denne metalldetektoren sjekker hver dag Magnus Carlsen (23) og Viswanathan Anand (44) når de kommer til…
 5. Sjakkspiller kastet ut av turnering etter anklager om juks

  Dataprogrammerer og sjakkspiller Borislav Ivanov (25) har hatt en turbulent karriere. Nå er han enda en gang i trøbbel.

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Magnus Carlsen om blind sjakk-komet: – Unikt talent

 2. Blind sjakk-komet får ikke lov til å vise sin uskyld i turnering

 3. Landslagsspiller om blind sjakk-komet: - Svært sannsynlig at det er juks

 4. Sjakk-testen skal fjerne all tvil rundt blinde Stein

 5. Sjakk-Stein (50) vurderer å droppe jukse-test

Fra andre aviser

 1. Blind sjakkspiller må gjennom test for å motbevise juks

  Aftenposten
 2. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Bergens Tidende
 3. Blind sjakkspiller utestengt for juks

  Fædrelandsvennen
 4. Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

  Aftenposten
 5. Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

  Fædrelandsvennen
 6. Anken avvist: Blind sjakkspiller utestenges to år for juks

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no