AVSLØRT: Anna Tsjitsjerova vant gullmedaljen i høyde i London-OL i 2012, i Beijing-OL 2008 fikk hun bronsemedalje. Hun skal være en av dem som nå er avslørt for doping da prøvene fra Beijing ble analysert på nytt. Foto: Pavel Golovkin Ap

USAs antidopingsjef: Russland må ikke få stille i OL

Den amerikanske antidoping-sjefen Travis Tygart er klar på at Russland ikke må lov til å stille i friidrett under Rio-OL i august.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Det skriver USADA-direktøren i en kronikk som blant annet er gjengitt hos New York Times.

Han mener også at hele den russiske troppen må utelukkes hvis det er riktig at russerne skal ha 30 dagers varsel for at dopingjegerne skal kunne teste russiske utøvere i de såkalte lukkede byene.

– Hvis WADA får bekreftet at det blir en slik hindring opp mot Rio, så bør hele den russiske delegasjonen utestenges, ikke bare fra 2016-OL, men fra alle internasjonale konkurranser på ubestemt tid, skriver Tygart.

Les også: Krever at russiske agenter holder seg unna dopingjegerne.

Han mener at en slik utestengning må gjelde fram til russerne samarbeider fullt og helt.

Denne uken kunne IOC fortelle at 14 russiske utøvere fra tre forskjellige idrettsgrener var dopet da de deltok i Beijing-OL i 2008. Deres samlede høst under lekene var ti medaljer.

ANTIDOPINGSJEF: Travis Tygart. Foto: Krister Sørbø VG

Alle venter på den såkalte Rune Andersen-rapporten, som kommer den 17. juni, og som blir avgjørende for om det internasjonale friidrettsforbundet IAAF åpner for russiske deltagere i friidrett under Rio-OL.

– For å beskytte de rene utøverne må ikke Russlands friidrettsforbund få lov til å delta i Rio-OL, skriver Travis Tygart.

Les også: Isinbajeva om OL-nei til Russland: - Brudd på menneskerettighetene.

Han kritiserer WADA for at det tok så lang tid før de var villige til å sette opp en uavhengig granskning av beskyldningene mot russisk idrett. Han skriver at den kanadiske langrennsløperen Beckie Scott har vært klar i sine krav, men at WADA først ville gjøre det til en intern granskning. Nå er Richard McLaren hentet inn utenfra for å lede etterforskningen.

– Dette er et skritt i riktig retning, men McLarens mandat er for smalt. Han bør ha autoritet til å granske all russisk idrett, mener Tygart.

USADA-sjefen skriver at kommisjonen har en ekstremt vanskelig oppgave - med mindre enn 80 dager igjen til OL.

Les også: Heiberg mener det er tidenes dopingskandale.

– Undersøkelsen må være langt mer enn en PR-gimmick. Det må gjennomføres omfattende intervjuer med varslere som den tidligere russiske laboratorie-sjefen Grigorij Rodtsjenkov, som har lagt fram beviser på statlig ledet doping i Sotsji, skriver Tygart.

– McLarens folk må ha tilgang til alle tilgjengelige bevis. Prøvene fra Sotsji må voktes som en åsted, mener Travis Tygart.

Den russiske sportsministeren Vitalij Mutko sier til TV-kanalen Rossija-24 at de fjernet Rodtsjenkov fra stillingen som laboratorie-sjef fordi «han satte sine personlige interesser foran WADAs».

– Den personen som nå anklager oss, skapte for noen år siden et system som vi sparket ham for, der han satte personlige interesser foran WADAs, sier Mutko.

Selv om han ikke sier det direkte, viser han trolig til det faktum at Rodtsjenkov har blitt etterforsket for doping-salg.

Grigorij Rodtsjenkov har sagt i et intervju med New York Times at det var et planlagt russisk dopingprogram for å gjøre det best mulig i hjemme-OL i Sotsji, og at han personlig byttet ut dopingprøver fra dopede utøvere med rene prøver fra de samme utøverne - i nattens mulm og mørke.

Les også

 1. OL-gullvinner har fått beskjed om positiv dopingtest

  OL-gullvinner Anna Tsjitsjerova (33) er angivelig én av 14 russiske utøvere som skal ha avgitt positiv dopingprøve i…
 2. Krever at russiske agenter holder seg unna dopingjegerne

  Det internasjonale antidopingbyrået WADA krever at russiske etterretningsagenter slutter med å trakassere dopingjegerne.

Mer om

 1. Doping
 2. Idrettspolitikk
 3. OL 2016

Flere artikler

 1. Russisk politiker: Russland kommer aldri til å innrømme statlig doping

 2. Dokumenter frigitt: Slik endret WADA kravene mot Russland

 3. Russerne vil gå til rettssak om dopingrapporten: – Forfalsket

 4. Britisk avis: FIFA etterforsker hele Russlands fotballandslag for doping

 5. Nordmannen holdt på å ødelegge russernes doping-plan

Fra andre aviser

 1. Dopingvarslerens dagbok kan få dramatiske konsekvenser for russisk idrett

  Bergens Tidende
 2. Tirsdag kan idrettshistoriens kanskje største skandale bli enda større

  Bergens Tidende
 3. Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

  Bergens Tidende
 4. Dette må du vite om den russiske dopingskandalen

  Aftenposten
 5. Mannen som avslørte det russiske dopingsystemet, avleverte rapport til FIFA. Siden har han ikke hørt noe.

  Bergens Tidende
 6. Mannen som avslørte det russiske dopingsystemet, avleverte rapport til FIFA. Siden har han ikke hørt noe.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder