Ruud inn på eksklusiv liste: - Viser at jeg har noe å gjøre blant de eldre

Ikke mange under 18 år har vunnet en ATP Challenger-turnering, slik Casper Ruud gjorde lørdag kveld. Fire av de som har gjort det etter 1990, har blitt verdensenere siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Marat Safin, Lleyton Hewitt, Rafael Nadal og Novak Djokovic. Alle vant de minst én ATP Challenger-turnering før de nådde 18 år, akkurat slik norske Casper Ruud gjorde i går. Alle har de senere blitt verdensenere.

– Det er veldig gøy å være på en sånn liste. Det viser at når fysikken er på plass, og den begynner å komme, så har jeg noe å gjøre blant de eldre. Jeg håper det er en av mange seirer i ATP Challenger-touren, sier det 17 år gamle tennistalentet til VG.

Forklarer kjempemissen

Etter gårsdagens sensasjonelle seier har gratulasjonene strømmet på. Så mange at han ikke rakk å svare på alle med en gang.

– Jeg måtte svare ferdig i dag tidlig. Det kommer fra alle hold, men det er veldig hyggelig, altså. Det er gøy at folk følger med, sier Casper Ruud om interessen.

Han beskriver sin egen kamp som «veldig bra», og selv om han ble litt nervøs mot slutten, hadde han en stor nok ledelse til å gå seirende ut av kampen.

De fleste som fulgte med med norske øyne fikk seg i hvert fall en støkk da Ruud på sin nest siste matchball, bommet på det som burde ha vært en sikker vinner.

– Hva skjedde?

– Jeg vet ikke helt. Det var en lang ball, og jeg klarte å komme fra defensiven til offensiven... Det var litt som om keeperen står på venstrestangen og du har hele høyresiden av målet åpent. Likevel velger du å forsøke i venstre kryss, sier Ruud.

– Men så vant du finalen på neste ball...

– Ja, det var veldig deilig. Om jeg ikke ble lettet, så var det i hvert fall en ekstrem deilig følelse i kroppen. Det strømmet gjennom, og det er slike øyeblikk man spiller og trener for. Det er deilig å få kjenne på de øyeblikkene. Min helt klart største seier i karrieren, svarer han.

Foran finalen: – Har overrasket meg selv

Rett på ny turnering

Det er imidlertid ingen tid for Casper Ruud til å hvile på laurbærene. Spillet hans i Sevilla sikret ham en plass i den neste ATP Challenger-turneringen i Polen, som begynner allerede til uken. Der er prispengene større, og nivået med.

– Det er en enda litt tøffere turnering, og spillerne er enda litt bedre. Men jeg har vist at jeg har nivået til å slå topp 100-spillere inne. Men om det blir tap i 1. runde, kvarten eller en ny seier... Det får vi se på. Jeg er i hvert fall i god matchform, sier Ruud, som erkjenner at kroppen merker den siste ukes hardkjør, men at han gjør alt han kan for å være så godt restituert som mulig til turneringen i Polen.

TIDENES NORSKE TENNISSPILLER: Christian Ruud, faren til Casper, ble i sin tid ranket som nummer 39 på verdensrankingen. Ingen nordmann kan skryte av lignende ranking. I hvert fall enn så lenge. Foto: Frode Hansen VG

– Det handler om å komme seg igjen. Jeg fikk spist godt i går kveld (etter seieren), og har tatt et isbad og forhåpentligvis alt som skal til. Jeg kommer til å være like sugen på seier der som jeg var her, sier Ruud.

Tennistalentet: – Gøy å bli sammenlignet med Martin Ødegaard

Etter turneringen i Polen venter en enda bedre turnering i Kina. Der får han frikort som følge av at turneringen eies av agentfirmaet Ruud er knyttet opp til, og ifølge NTB kan han komme til å møte topp 10-motstand der.

Prøver å lære av Djokovic

I det lange løp har Casper et uttalt mål om å havne blant verdenseliten, og gjerne helt øverst. Akkurat nå troner Novak Djokovic på toppen av verdensrankingen. Han presterte også å vinne et ATP Challenger-turnering før fylte 18 år.

– Den ultimate spillestilen tilhører Djokovic, i hvert fall akkurat nå. Han er så god på offensiven, på defensiven, på løpingen, så bevegelig... Han har alt du trenger, sier den norske 17-åringen om 29 år gamle Djokovic.

– Spillemessig prøver jeg å lære mye av ham, men også av Zverev. Han er ikke så mye eldre enn meg, fortsetter Ruud.

Felles for begge de to han nevner, er at de tok sine første ATP Challenger-seirer før myndig alder. Også Ruuds store idol maktet samme prestasjon.

– Jeg har alltid hatt et øye for Rafael Nadal, min største helt. Han har ikke vært like het de siste årene, men man må alltid støtte opp om favoritten sin. Man kan ikke bare bytte sånn uten videre, og jeg håper han kommer tilbake igjen, sier Ruud.

Solgte huset for å være sikre på å ha råd til sønnens tennis-satsning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder