Norges Skiforbund: Åpenheten har en grense

Presseforbundet: Vi har en legitim rett til å få et innblikk

TOPPENES SVAR: Fra venstre: Friidrettspresident Tore Hordnes, sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, skipresident Erik Røste og idrettspresident Tom Tvedt. Foto: NTB SCANPIX

Idrettstoppene har svart: Vil ikke gi ut konkrete reiseregninger

Idrettspresident Tom Tvedt (48) og toppene i de største særidrettsforbundene ønsker ikke å dele sine reiseregninger med offentligheten. Presseforbundet synes begrunnelsene er tynne.

 • Øystein Hernes
 • Anders K. Christiansen
 • Sindre Øgar

Artikkelen er over fire år gammel

Det ble klart fredag formiddag da VG fikk svar på sine forespørsler om detaljert innsyn i regnskapene til Idrettsforbundet (NIF) og de største særidrettsforbundene.

Alle svarene ble samtidig lagt ut på Idrettsforbundets hjemmesider. VG har blant annet ønsket innsyn i reiseutgifter, antall reisedøgn og hotellstandard for topplederne i tillegg til utgifter forbundene hadde på konsulenter og ekstern PR-virksomhet. Bakgrunnen er en artikkelserie i VG om pengebruken i norsk idrett. VG Sportens nyhetsleder Leif Welhaven tok deretter til orde for en nådelås åpenhet - i kjølvannet av at fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siem, etter at reisereginger og representasjon ble tema, fortalte at han ville offentliggjøre disse.

Les også: Tid for nådeløs åpenhet. Overalt.

Forbundene har nå gitt fyldige svar på forespørselen over flere titalls sider. Svarbrevene kan du lese i sin helhet via lenkene lenger ned i artikkelen. Forbundene har droppet å gi offentligheten innsyn i konkrete reiseregninger på topplederne.

Her er svarene fra de respektive forbundene angående reiseregninger:

• Norges Idrettsforbund:

NIF kan ikke medvirke til at den enkelte ansatte, tillitsvalgte eller forretningsforbindelse, urettmessig kommer i medias søkelys, og at detaljert informasjon offentlig gjøres uten den enkeltes samtykke eller mulighet for å kontrollere at informasjonen presenteres korrekt og i en riktig kontekst. NIF ønsker ikke å åpne for at media får en generell tilgang til enkeltbilag.

Hele svarbrevet fra Norges Idrettsforbund.

Fikk du med deg denne?
Hevder hun mistet jobben etter kritikk mot NFF-selskap

• Norges Skiforbund:

Åpenheten har imidlertid en grense. Det kan ikke være slik at media til enhver tid skal ha fullt innsyn i bilag og detaljer i driften av organisasjonen. Dette vil ikke være forenlig med hensyn til personvernet til ansatte, tillitsvalgte og forretningsforbindelser, samtidig som det vil skape uforholdsmessig mye merarbeid.

Hele svarbrevet fra Norges Skiforbund.

• Norges Håndballforbund:

Alle bilag er tilgjengelige blant annet for økonomisjef, revisor, og for Forbundsstyret. NHF anser at dette er tilstrekkelig kontroll for å sikre at våre midler disponeres i tråd med de oppgaver administrasjonen og styret er satt til å gjøre. Hensynet til personvern og den ansattes rettigheter knyttet til dette tilsier at NHF ikke anser denne type info som riktig å oppgi til VG.

Hele svarbrevet fra Norges Håndballforbund.

Svarer ikke på reiseregninger

Norges Cykleforbund omtaler ikke spørsmålet om utlevering av reiseregninger, men skriver følgende om «representasjon»: Vi har en policy på normalt måtehold ved bespisning/representasjon. Det inntas ikke alkohol der underårige (under 18 år) deltar, eller ser det aksept for moderat konsumpsjon (1-2) enheter alkohol per måltid/person. Vi velger normale måltidsretter i de land vi reiser.
Norges Friidrettsforbund omtaler heller ikke spørsmålet om utlevering av reiseregninger.

Presseforbundet skuffet

Kristine Foss er juridisk rådgiver i Norsk Presseforbund. Hun mener svarene fra forbundene ikke viser åpenhet om idrettens drift og økonomi.

– Det de viser åpenhet om, er hvilke prinsipper som ligger til grunn, og hvordan de bidrar selv til å ha god økonomistyring, men vi får lite konkrete svar som gjør det mulig å ettergå at det faktisk er god økonomistyring. Dermed blir løfter som dette ganske verdiløse, sier Foss.

UENIG MED FORBUNDENE: Juridisk rådgiver Kristine Foss i presseforbundet. Foto: Norsk Presseforbund

Hun mener detaljerte opplysninger om pengebruk er viktig for å kunne ha en skikkelig og opplyst debatt om forbundenes egen virksomhet.

– Jeg synes også begrunnelsene for å holde tilbake viktig informasjon, er tynn. Et ønske om å unngå at enkeltansatte kommer i medienes søkelys, er ingen god forklaring på hemmelighold. Tvert imot har vi lang tradisjon i Norge for at mediene utøver kontroll på vegne av samfunnet, og omtaler saker som har samfunnsmessig interesse. Vi har en legitim rett til å få et innblikk i hvordan NIF og de andre organisasjonene disponerer store verdier i samfunnet, sier Foss.

Norges Idrettsforbund begrunner reiseregning-avslaget med følgende: NIF kan ikke medvirke til at den enkelte ansatte, tillitsvalgte eller forretningsforbindelse, urettmessig kommer i medias søkelys, og at detaljert informasjon offentlig gjøres uten den enkeltes samtykke eller mulighet for å kontrollere at informasjonen presenteres korrekt og i en riktig kontekst.

Foss er uenig i konklusjonen:

– Jeg kan ikke se at hensynet til personvern gjør det nødvendig å unnta alt av bilag, reiseregninger og forretningsforbindelser. Dette er reiser sentrale personer gjør i forbundenes regi, og pengebruken på disse reisene er av offentlig interesse. Skulle noen av bilagene inneholde personlige opplysninger, om for eksempel helse, kan disse sladdes, mens resten gis ut. Dette er vanlig praksis i resten av forvaltningen. Opplysninger om kostander til flybillett, restaurantbesøk, hotell og lignende har lite med personvern å gjøre.

Les også

 1. Hevder hun mistet jobben etter kritikk mot NFF-selskap

  TRONDHEIM/OSLO (VG) Reidun Lauglo mener hun mistet jobben som fysioterapeut for U23-landslaget fordi hun reagerte på det…
 2. Den nye fotballpresidenten: «Vi får opprør om avstanden mellom
  grasrota og Ullevaal blir for stor»

  ULLEVAAL (VG) Han er bestefar og den eldste fotballpresidenten som i moderne tid er blitt valgt inn for første gang.
 3. Den nye fotballpresidenten: Vil ikke kalles president

  ULLEVAAL (VG) Fotballpresident Terje Svendsen (60)  vil ikke tiltales som «president».

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Mener idretten skaper trøbbel for seg selv

 2. Idrettsjurist Kjenner krever økonomisk åpenhet i norsk idrett

 3. Idretten holder pengebruken hemmelig

 4. RBK-topp om innsynskravet: – Kan ikke skjønne at de har noe annet valg nå

 5. Skulle legge frem reiseregninger – snudde etter møte med idrettstoppene

Fra andre aviser

 1. Ekspert: - Viser at NFFs argument ikke holder mål

  Fædrelandsvennen
 2. Her er reiseregningene til Brann-sjefene

  Bergens Tidende
 3. Presidenten misliker fokuset på reiseregninger

  Fædrelandsvennen
 4. «Hemmelighetskameratene» på Stortinget vil fremdeles ikke vise hvordan de bruker offentlige penger

  Aftenposten
 5. Her er reiseregningene til Brann-sjefene

  Fædrelandsvennen
 6. Aftenposten mener: Idrettstoppene ødelegger for seg selv

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder