Hovedinnhold

Risikerte å bli tatt i doping

Bjørn Einar Romøren tok en sjanse ved å hoppe i NM etter å ha drukket noen pils kvelden før rennet. Alkohol er på skihoppernes dopingliste, og det er intet slinger. Promillegrensen er 0,0.Alkohol kom på listen over forbudte preparater i hoppkonkurranser i regi av Det internasjonale skiforbundet i 1988.

- Jeg drakk fire pils, innrømmet Bjørn Einar Romøren overfor TV2 i går. Sølvvinneren tok drosje hjem til hotellet klokken 02.00 om natten. Rennet startet klokken 10.00 samme dag, Romøren ble nummer to i mesterskapet.

- Jeg regner med at Bjørn Einar var såpass fornuftig at han var fri for promille til rennstart, sier Jan-Erik Aalbu, sportslig leder for skihopperne. Anders Solheim i Antidoping Norge som organiserer kontrollene, bekrefter at det ikke ble tatt dopingtester under NM i Bardu. Men han forteller at alkohol hører inn under særskilte bestemmelser i dopingreglementet:

- Straffen for å bli tatt med promille i blodet for en skihopper, kan bli fra reprimande til ett års utestengelse. Blir utøveren tatt nok en gang, er det to års utestengelse, sier Solheim.

Alkohol kom på dopinglisten for skihoppere allerede i 1988:

- I Lathi-VM i 1989 ble det for første gang i idrettens historie tatt blodprøver. Da ble det også tatt promilleprøver av hopperne. Det var ingen positive utslag, og fram til i dag er det heller ingen hoppere som er avslørt med alkohol i blodet i konkurranser, sier Inggard Lereim, medlem av den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Men han legger til at det er kjent at hoppere som har vært under mistanke for promille, er blitt stoppet fra å konkurrere av lagledere. - Det blir fra tid til annen analysert med tanke på promille. Men for å prestere på internasjonalt nivå, har du ikke muligheter hvis du surrer med slike ting, sier Lereim.

I løpet av de to siste år er også alkohol kommet på dopinglisten til langrennsløperne:

- Vi mente det var riktig å ha alkohol på dopinglisten i alle disipliner til FIS.

13 av 56

Dessuten kom det et argument om at litt alkohol i kroppen dempet tretthetsfølelsen, og da er det jo et klart dopingmiddel, sier Bengt Saltin, leder av den medisinske komiteen i FIS.

Fremdeles er det imidlertid bare på dopinglisten i 13 av 56 særforbund tilsluttet Norges Idrettsforbund, og gjelder heller ikke alle disiplinene i disse særforbund.

Enkelte idretter opererer også med promillegrenser. Boccia er OK med en promille inntil 0,5, mens turnere må holde seg innenfor en promille på 0,1 før de rammes av dopingbestemmelsene.

Den internasjonale rulleskøyteorganisasjonen (FIRS), der de norske utøverne er tilsluttet Skøyteforbundet, har en promillegrense på 0,02!

I fotball er promillegrensen 0,0, mens alkohol ikke er på doplisten for håndballspillere.

Anders Solheim i Stiftelsen Antidoping kan ikke forklare hvorfor:

- Et relevant spørsmål som WADA må svare for, fordi Det internasjonale antidopingbyrået fastsetter dopinglisten, sier Solheim. PS! Pål Trygve Normann ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt sier at det etter fem små flasker pils vil gå mellom syv og 15 timer før en person er promillefri.

VG greide ikke å få kontakt med WADA-direktør Rune Andersen i går.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Hopp

Se neste 5 fra Hopp