Lundby holdt seg på bena etter monsterhopp - Norge tok bronsemedalje

SEEFELD/OSLO (VG) Norges ankerkvinne Maren Lundby (24) var kun centimetere unna å falle, men hun sto i superhoppet og satte ny bakkerekord i førsteomgangen av lagkonkurransen tirsdag ettermiddag. Det hjalp Norge til en sterk bronsemedalje.

Med selveste Kong Harald på tribunen utfordret Norge kanonene Østerrike og Tyskland i tidenes første lagkonkurranse for kvinner i et VM.

Da Maren Lundby landet på 100,5 meter i andreomgangen skjønte det norske laget realiteten - de hadde sikret en medalje i VM. Jubelen var stor selv før rennet var over.

Dette var suksess - da det virkelig gjaldt. De hadde nemlig aldri kommet på pallen i de tidligere verdenscupkonkurransene for lag.

– Jeg har ikke ord. Det å stå her som et lag og ta en medalje når det gjelder som mest er helt rått, sa 19-årngen Silje Opseth med tårer i øynene, rett etter rennet.

De gråt av glede. Det var ingen tvil om at dette betydde mye for utøverne som ellers ikke er så ofte er i rampelyset. For sammen Maren Lundby sto nevnte Opseth, Anna Odine Strøm og Ingebjørg Saglien Bråten med store smil om munnen.

Se sistnevnte fortelle om sin sterke historie her:

– Aldri har en bronsemedalje smakt bedre, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til VG.

Østerrike tok sølvmedaljen, mens Tyskland vant. Nå har tyskerne vunnet alle konkurransene i hopp og kombinert så langt dette mesterskapet.

Vi fulgte rennet live her.

les også

Maren Lundby om likestillingskampen: – Noen må ta regningen

Dramatisk førstehopp

Norges sterkeste kort, Maren Lundby, gjorde et hopp på 108 meter i førsteomgangen. Det holdt til ny bakkerekord.

– Det skjer ting fort i landingen der. Jeg klinker den ene skia inn i den andre. Holder på å gå overende, men klarer heldigvis å stå på beina, sier Lundby til VG.

Hun mener selv hun var så nære det går an å være, uten å falle.

– Jeg har jo stått mye på ski, og lekt mye på ski da jeg var ung, men det var en porsjon flaks og.

Publikum holdt pusten da hun landet, det var ustøtt, men 24-åringen fra Toten beholdt kontrollen og sørget for at Norge var ti poeng bak storfavoritt Tyskland etter førsteomgangen. De hadde sju poeng videre ned til Østerrike på bronseplass.

– Jeg var ikke redd for henne, og så fort at hun kom seg, sa Christian Meyer, landslagssjefen for kvinnelaget.

les også

Lundby om mesterskapsnedturene: – Jeg er vel djevelens datter

Det er ikke uten grunn at Lundby har ni individuelle seire i verdenscupen denne sesongen.

Med et optimalt hopp kunne hun hjulpet Norge ett hakk opp på pallen.

– Kunne andrehoppet ditt vært bedre?

– Ja, men jeg hang vel godt med sammenlignet med de andre, så jeg er fornøyd med det jeg leverer under litt tyngre forhold i andreomgangen der.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder