HÅPER PÅ OL-SUKSESS: Daniela Iraschko-Stolz, her da den østerrikske OL-troppen testet utstyr i slutten av januar. Foto: Reuters

Lesbiske Daniela: Mine hopp kan gi homo-saken oppmerksomhet

SOTSJI (VG) Hun har bestemt seg for ikke å protestere mot russisk anti homolov under OL. Men lesbiske Daniela Iraschko-Stolz (30) vet likevel hvilket maktmiddel hun rår over.

Artikkelen er over seks år gammel

- Hvis jeg hopper godt - og kanskje vinner gull - så er det en prestasjon som vil få oppmerksomhet, sier Daniela Iraschko-Stolz til VG.

- Fordi verdenspressen kommer til å omtale deg?

- Hele verden ser til Russland og vinterlekene i Sotsji. Jeg er heldig som kommer fra et tolerant land som Østerrike. Kanskje kan min historie hjelpe likesinnede i Russland i fremtiden. Men vi må gi dem tid, sier Daniela Iraschko-Stolz.

Straffbart

Russiske myndigheter forbyr positiv omtale av homofili.

De som gjør det kan bli bøtelagt med inntil 90.000 kroner. Iraschko-Stolz poengterer at hun ikke kommer til å kle seg i hopputstyr med regnebuefarger for og markere protest mot den kontroversielle russiske loven.

- Jeg visste hva jeg kom til før OL. Hovedpoenget mitt er at jeg er her for å konkurrere om medalje. Uten min partner. Og jeg har ikke tenkt å kysse noe andre, sier Daniela Irsachko-Stolz.

Favoritt

Hun ler og spøker når hun snakker med VG i hoppanlegget i Sotsji etter trening. To hopp er åpenbart nok. Hun er stabil på hopplengder rundt 100 meter foran tirsdagens konkurranse. Det første hopprennet for jenter i OL-historien.

Gullvinneren fra Oslo-VM sier at hun er blitt svært godt behandlet av det østerrikske skiforbundet og pressen i hjemlandet etter at hun valgte å fortelle om sin seksuelle legning. 1. september giftet hun seg med Isabel Stolz i Innsbruck.

Bryllupet ble behørig omtalt. Hoppstjernen og legen er kjendiser nå.

Savner Anette Sagen

GULLKANDIDAT: Daniela Iraschko-Stolz under treningen i Sotsji i går. Foto: Afp

Hun medgir at hun føler lykke. Omsider er jentehopp tatt inn på OL-programmet. Det er nesten ikke til å tro etter 12 års kamp. Men hun synes det er rart at Anette Sagen - som har vært frontkjemperen - ikke klarte å kvalifisere seg.

- Siden jeg kom til Sotsji har jeg spurt meg selv minst ti ganger «er dette sant, eller er jeg i en drøm». Det er en utrolig følelse at jentehopp endelig er blitt en OL-øvelse, sier Iraschko-Stolz.

- Hvordan føles det å vinne kampen mot IOC, og ikke ha Anette Sagen her?

- Det er klart at vi savner henne. Og det er rart at hun ikke er med. Anette gikk i bresjen for oss. Men det er godt at andre, som har vært med fra starten, Line Jahr og Lindsey Van, skal delta, sier Daniela Iraschko-Stolz.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder