UTÅLMODIG: Phillip Sjøen har fått sitt internasjonale gjennombrudd i hopp i sommer. Her fra Midtstubakken. Foto:Krister Sørbø,VG

Hoppkometen uenig med Stöckl

Phillip Sjøen: - Mot min vilje å være hjemme fra Grand Prix

Espen Bredesen: - Skjønner Sjøen veldig godt

Phillip Sjøen (18) kunne vunnet Grand Prix som første norske hopper i historien. At landslagstrener Alexander Stöckl (40) vraket hoppkometen til avslutningsrennene i Østerrike og Tyskland irriterer.

Publisert:

– Det er mot min vilje å være hjemme. Jeg skulle mer enn gjerne vært med på de siste konkurransene. Det føles surt ikke å kunne kjempe om sammenlagtseieren, sier Phillip Sjøen til VG.

Allerede slått

Sjøen ledet sammenlagt etter tredjeplassen i Alamty 21. september. I sommer har han hoppet glimrende i Grand Prix (verdenscupen på plast). Og blitt lansert som det største talentet siden legenden Bjørn Wirkola.

I Courchevel viste han muskler for første gang da han kom på en sensasjonell annenplass. I japanske Hakuba vant han begge rennene. Totalt hadde han hoppet inn 101.000 kroner i premiepenger fra FIS (det internasjonale skiforbundet).

- Det ville vært en enorm motivasjon med tanke på vinteren hvis jeg kunne vunnet Grand Prix. Det har ingen norske hoppere klart tidligere, sier Phillip Sjøen.

Etter forrige helgs konkurranse i østerrikske Hinzenbach smatt sloveneren Jernej Damjan forbi med ni poeng på sammenlagtlisten. I kveld hoppes det kvalifisering i tyske Klingenthal. I morgen er det GP-avslutning. Men uten Sjøen. Han trener hjemme i Norge.

– Under utvikling

Alexander Stöckl forklarer vrakingen med en allerede inngått konkurranse- og treningsplan i sommer. Han understreker at Sjøen skal matches forsiktig. Fordi han er under utvikling.

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl Foto:Helge Mikalsen,VG

– Phillip er hjemme for å forberede seg optimalt til vinteren. Det var vi enige om da vi hadde møte i Courchevel i august. Og selv om han hadde gode resultater var vi enige om å holde oss til planen, sier Alexander Stöckl.

– Men var det helt umulig å gjøre om på planene da Norge kunne fått sin første sammenlagtvinneren i Grand Prix?

– Det var ikke umulig. Men han er fortsatt i utvikling. Både for meg og han er det viktigste at han presterer godt til vinteren. Han er ung og for meg er det viktig å ta vare på individet, svarer Stöckl.

Han bekrefter at han vurderte å gjøre om. Både for Sjøen og det andre stjerneskuddet, Daniel André Tande (20). Men holdt fast ved å sende hoppere fra elitelandslaget til Hinzenbach og Klingenthal.

– Østerrike tok ikke mye hensyn til alder da Gregor Schlierenzauer slo gjennom internasjonalt som 16-åring, og vant sin første verdenscup på Lillehammer. Hva tenker du om det?

– Det skjedde om vinteren. Og hvis Phillip gjør det bra i verdenscupen er han med på nesten alle renn. Da kommer vi ikke til å holde igjen, sier Alexander Stöckl.

Han forteller at Sjøen er het i hoppsirkuset. Og at internasjonal presse spør hvorfor han spares.

Bredesen skjønner

OL-vinner og NRK-ekspert Espen Bredesen tror ikke Sjøen hadde tatt skade av å fullføre Grand Prix. Tvert om.

– Jeg skjønner ham veldig godt. Han svir ikke av energi nå som han er inne i en god periode. Og han hadde alle forutsetninger for å vinne Grand Prix sammenlagt. Nå hadde Norge virkelig sjansen for første gang. Men så kan man spørre seg. Hvor viktig er det å vinne denne konkurransen. De beste har aldri tatt den skikkelig seriøst, sier Espen Bredesen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder