FIS-Hofer: - Fallet til Sjøen viser hvor farlig det kan være

Bråthen: - Phillip skal bygge seg opp til Hoppuka

Phillip Sjøen etter monsterhoppet: - Jeg skulle gått ned på farten

Phillip Sjøen (18) synes det var kult å lande på sletta i Klingenthal. Men hoppkometen angret på én ting da han ble fraktet fra bakken i ambulanse.

  • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg skulle gått ned på farten. Men det ble hektisk på toppen. Jeg hadde dårlig tid, og fikk aldri vurdert forholdene skikkelig, sier Phillip Sjøen.

Han fløy som en ørn over kulen med utrolig oppdrift og landet på 148,5 meter. To meter over bakkerekorden til tyske Michael Uhrmann. Det internasjonale skiforbundet (FIS) beklager at den norske hoppkometen landet faretruende nær flat mark.

Det blir kanskje ikke hopp over 140 meter i kveldens lagkonkurranse og søndagens individuelle renn. Rune Velta, Anders Jacobsen, Anders Fannemel, og Anders Bardal utgjør det norske laget. Rennet sendes på NRK.

– Lei seg

– Vi har mottatt beklagelser fra juryen. Det var flere der som var oppriktig lei seg, sier Clas Brede Bråthen.

Hopplandslagets sportssjef ønsker ikke å rette kritikk mot noen etter det dramatiske fallet, hvor Sjøen måtte fraktes i ambulanse til sykehus, men slapp unna med slagskader og forstuet håndledd.


– Vi har pushet på for lange hopp, og dermed skape bedre underholdning. Vi ser ingen grunn til å bråke akkurat nå. Vi er bare veldig glad for at det ikke gikk verre, og at familiens hans kunne få en beroligende telefon, sier Clas Brede Bråthen.

Renndirektør Walter Hofer opplyser til VG at FIS sitter på data som viser at Sjøen først på vei ned ovarennet fikk god vind imot. Dette i kombinasjon med høy fart (92,8 kilometer i timen) gjorde at han gikk høyt over kulen, og fløy uforsvarlig langt ned i overgangen.

– Det var sammenfallende komponenter som gjorde at Sjøen hoppet så langt. Selv så jeg ikke hoppet, men jeg blir alltid følelsesmessig involvert når slikt skjer, sier Walter Hofer.

Hofer advarer

Den østerrikske FIS-bossen har fått mye kritikk for at han kjører konkurranser med «håndbrekket på». Blant annet i Vikersund – verdens største hoppbakke (verdensrekord 246,5 meter) – hvor det er mulig å sprenge drømmegrensen på 250 meter.

– Vi får kritikk når det ikke settes rekorder, og vi får kritikk når det gis for god fart. Fallet til Sjøen viser hvor farlig det kan være, sier Walter Hofer.

Sjøen er blitt karakterisert som det største norske hopptalentet siden legenden Bjørn Wirkola. I dag kom han hjem til familien på Nesodden med armen i fatle og alle regnbuens farger i ansiktet. Da VG snakket med ham på flyplassen i Praha var han imidlertid i svært godt humør. Dramatikken fra første treningsomgang fredag glemmer han aldri.

Artikkelen fortsetter under bildet

JULING: Slik så Phillip Sjøen ut da han kom tilbake til hotellet etter undersøkelser på sykehuset i Klingenthal. Foto:Anders Fannemel,Instagram


– Skiene var veldig stabile over kulen, men jeg ble sugd ned som i et dragsug i bånn av bakken. Jeg var sjanseløs i nedslaget, sier Sjøen.

– Når er du tilbake i verdenscupen igjen, tror du?

– Jeg står garantert over Kuusamo neste helg. Lillehammer helgen etterpå er aktuelt. Men det viktigste er at jeg blir helt restituert. Jeg slapp unna alvorlige skader. Det er det viktigste, svarer Sjøen.

Bråthen påpeker at det ikke blir aktuelt å presse på for at supertalentet, som vant to Grand Prix-renn i sommer, skal raskest mulig tilbake i verdenscupen.

– Først skal Phillip bli hundre prosent i fysisk form. Han har en enorm kapasitet, og det viktigste blir å bygge ham opp til Hoppuka, sier Clas Brede Bråthen.

Mer om

  1. Hopp

Flere artikler

  1. Hoppkomet fraktet til sykehus etter fall: Forslått Sjøen: - Jeg kommer tilbake

  2. Skihopper Sjøen (18) sliter med hodepine etter fallet

  3. Slik ser Sjøen ut etter å ha falt under rekordhoppet

  4. Her hopper Sjøen igjen etter skrekkfallet

  5. Forslått Sjøen må stå over verdenscup

  6. Bardal med håndleddsbrudd: Frykter ikke for VM i Falun

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder