NYE SKO: Her er skoene østerrikerne vil nekte Anders Jacobsen å bruke. Foto: Geir Olsen, VG

Østerrikerne mistenker Jacobsen for juks

Disse skoene hisser opp Østerrike

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (VG Nett) Oberstdorf-vinneren Anders Jacobsen (27) imponerte med annenplass i kvalifiseringen til morgendagens Nyttårshopprenn i Garmisch-Partenkirchen. Men hans nye hoppsko får Østerrike til å spekulere i juks.

Alpelandets landslagstrener Alexander Pointner bekrefter overfor VG at han har bedt renndirektør Walter Hofer om en ekstra sjekk av de nye hoppskoene til Jacobsen. Og ifølge avisen Kronen Zeitung vurderer Østerrike en skriftlig protest til FIS hvis ikke Jacobsen og Tom Hilde pakker vekk utstyret.

- Hvis dette er en fordel for Jacobsen bør han hoppe én omgang med, og én omgang uten, så får vi svar på om dette er en fordel eller ikke, sier Alexander Pointner.

HEMMELIGHETSFULL: Landslagstrener Alexander Stöckl ønsker ikke vise frem Norges nye supersko før etter VM i Val di Fiemme i mars. Foto: Geir Olsen, VG

VG LIVE: Få resultatservice fra Nyttårshopprennet tirsdag kl. 14

Ifølge den norske landslagstreneren Alexander Stöckl er skoene godkjent av det internasjonale skiforbundet (FIS). Derfor er det ingen grunn for Østerrike å hisse seg opp. Men han medgir at konstruksjonen - et slags leggskinn - har egenskaper som gir ekstra meter i bakken på grunn av en mekanisme som holder skiene mer stabile i luften.

- Våre hoppere kan vinne ekstra meter med de nye skoene, men vi ønsker ikke å vise det frem. Det får vente til etter VM i Val di Fiemme i mars, sier en hemmelighetsfull Stöckl, men avslører at det er han og faren Paul som klekket ut i ideen i sommer.

Etter Jacobsens utklassingsseier i Oberstdorf søndag - 11,8 poeng foran den Østerrikes wonderboy Gregor Schlierenzauer - føler Stöckl at østerrikerne leter etter ting som kan ødelegge for Norge.

- De har problemer innad i laget etter at Andi Kofler ble diskvalifisert i Oberstdorf med for stor hoppdress. Det var faktisk han som løp til Pointner med opplysningene om våre hoppsko etter å ha sett dem i utstyrskontrollen, sier Stöckl.

BARE GØY: Anders Jacobsen synes det bare er gøy at østerrikerne reagerer på de nye skoene hans. Foto: Geir Olsen, VG

Anders Jacobsen sier til VG at han kjenner forskjellen. Og at det hjelper.

- Skoene er stivere, og det er lettere for meg å fly. Skiene blir mer stabile. At Østerrikere reagerer er bare gøy. Men jeg bruker ikke noe ulovlig utstyr, sier Anders Jacobsen.

Bertil Pålsrud, leder av utstyrskomiteen i FIS, sier til VG at han tok en ekstra sjekk av Jacobsen og Hildes sko etter rennet i Oberstdorf.

- Vi har gått en runde med dette. Det er gjort en grundig kontroll. Men utstyret er innenfor reglementet, sier Bertil Pålsrud.

PS! Jacobsen var nest best i kvalifiseringen til Nyttårshopprennet mandag - kun slått av Schlierenzauer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder