Hopphelten Anders Bardal legger opp

Venter jente-baby i juni

Anders Jacobsen: - Vi ble blanke i øynene

KRANJSKA GORA (VG) Anders Bardal (32) har tatt nedslag for siste gang. Det skjedde i Holmenkollen søndag. Nå blir han bankmann - og snart far til tre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norges mestvinnende hopper de tre siste årene har opplevd utrolige resultater. Det takker han Alexander Stöckl for. Østerrikeren ble landslagstrener etter Mika Kojonkoski for fire år siden. Det ble vendepunktet for Bardal.

Før det tradisjonsrike Holmenkollrennet annonserte Bardal til sine nærmeste at han hoppet for siste gang. Da kom tårene. Det bekrefter han selv, og romkamerat Anders Jacobsen.

Les også:Bokløvs nådelåse oppgjør: - Norge stjal V-stilen!
Les også: Northug ville gå i stripete fangedrakt i VM

Trønderen har vunnet verdenscupen sammenlagt (2012), VM-gull i normalbakke (2013), OL-bronse normalbakke (2014) og VM-gull i lag (2015).

Men nå er toppidrettskarrieren over. Det fortalte han til VG i den slovenske alpebyen Kranjska Gora i går kveld. Kameratene på landslaget, og støtteapparatet har visst om avgjørelsen noen dager, men han ville selv slippe nyheten foran Planica-rennene hvor det snakkes om forbedring av Anders Fannemels verdensrekord (251,5 meter) når den renoverte monsterbakken åpner i dag med trening og kvalifisering.

– Jeg klarer ikke å se for meg at jeg skal starte på en ny sesong. Og jeg har ikke lenger den indre motivasjonen som skal til for å gjøre jobben på trening, sier Anders Bardal.

Les også:Derfor ble ikke Arne Scheie skihopper

Han er i Planica som tilskuer. Kanskje blir han å se på konserten som hoppgale Åge Aleksandersen gir til inntekt for hoppsportens venner. Men han kommer ikke til å konkurrere under helgens verdenscupavslutning. Nå skal han markere at 25 år som hopper – de siste 15 i verdenscupen – er over.

– Jeg skal se på hopprenn, stå på trenertribunen, og nyte siste tur med gengen. Jeg har ikke tatt med meg hopputstyret engang, sier Bardal.

Overrasket kona

Det var på vei hjem fra VM i Falun – i bilen sammen med kona Ingrid – at han for første gang snakket om å legge opp. Med VM-gull i bagasjen, som han vant sammen med Anders Jacobsen, Rune Velta og Anders Fannemel, følte han at tiden var inne for å gi seg.

– Jeg sa til Ingrid «nå tror jeg det er bra». Hun virket veldig overrasket, sier Bardal.

Det var på mange måter skaden i Wisla, hvor Steinkjer-hopperen brakk håndleddet, som ble avgjørende for karrierestopp. Han kjente på seg etter VM at «dette ikke lenger er livet».

- Jeg er stolt over at jeg klarte å komme tilbake, og vinne VM-gullet sammen med resten av laget, som var det store målet. Men jeg velger å slutte mens leken er god, sier Bardal.

I juni er det termin for parets tredje barn. Bardal bekrefter at det er en ny jente på gang. Han begynner snart i ny jobb i Sparebanken 1. Og til sommeren venter husbygging.

– Det er riktig overfor kona, og ikke minst barna at jeg legger opp nå. Vi skal få oss et nytt hjem, og til høsten begynner eldstejenta (Anna) på skolen, sier Bardal.

Artikkelen fortsetter under bildet

FAMILIEMANN: Anders Bardal sammen med kona Ingrid, og parets barn Thomas og Anna på hopplandslagets samling på Fuerteventura for halvannet år siden. I juni blir familien på fire til fem. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Tårer før Kollen

Bardal forteller at det var Anders Jacobsen som først fikk vite om avgjørelsen av landslagsguttene. Det skjedde på Holmenkollen Park søndag etter frokost. Det ble helt stille på rommet. Og det kom tårer.

– Jeg sa «i dag tror jeg det blir mitt siste hopprenn». Det føltes tøft. Og tårene trillet, sier Bardal.

Les også:Så mye mer tjener Johaug enn hopperne

Jacobsen bekrefter historien. Han har bodd på rom med Bardal i om lag 200 døgn i året siden 2006.

– Vi ble blanke i øynene begge to. Han er stor epoke i livet mitt. Og det blir veldig rart at han slutter, sier Anders Jacobsen.

Han er selv familiefar (to barn) og har ennå ikke bestemt seg for veien videre i idrettskarrieren.

– Jeg skjønner godt avgjørelsen til Bardal. Det krever sitt å stå i noen hundre prosent når du har et helt annet liv på hjemmebane. Men han har også oppnådd utrolig mye som skihopper, og da føles det sikkert riktig å gi seg nå, sier Anders Jacobsen.

Les også: Gullheltens kalorinekt

HER ER DET SLUTT:; Anders Jacobsen (t.v.) forlater Holmenkollbakken etter søndagens renn. Da hadde Anders Bardal (t.h.) allerede bestemt seg for å legge opp. Men det fortalte han ikke journalistene han snakker med på bildet. Foto:Fredrik Solstad,VG

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder