SKUFFET: Daniel-André Tande fikk ikke teknikken til å stemme under åpningen av Raw Air. Foto: Scanpix

Norsk nedtur i Raw Air-premieren: Tande skuffet stort

Andreas Wellinger fra Tyskland vant kvalifiseringen som innledet den nye norske hoppturneringen Raw Air. Andreas Stjernen var beste norske på 10. plass.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var ingen norsk knallsuksess da Raw Air ble innledet i Holmenkollen fredag. Daniel-André Tande skuffet stort og endte på 23. plass, mens Anders Fannemel var en av tre norske som ble diskvalifisert.

– Det var en kvalifisering hvor vi føler at våre beste utøvere ikke klarer å ta ut det de gjorde på trening tidligere på dagen. Men Raw Air har bare så vidt startet. Hvis man først skulle bomme, var det greit å gjøre det i dag. Med 12 gode hopp kan man være med å kjempe om sammenlagtseieren, sier sportssjef Claes Brede Bråthen til VG.

Alle hopp teller

Andreas Stjernen og Johann André Forfang var tredje og fjerde best av dem som måtte kvalifisere seg. Totalt ga det 10. og 12. plass. Joakim Aune ble tredje beste nordmann på 17. plass, mens Robert Johansson ble nummer 22. Totalt er syv nordmenn klare for søndagens renn. Tom Hilde ble nummer 29, mens Joacim Ø. Bjøreng tok den 50. og siste plassen med 1,7 poengs margin.

Tande var svakest av de ti forhåndskvalifiserte. De ni andre plasserte seg alle blant de 13 beste.

Det skal hoppes ti dager på rad i Raw Air, og både kvalifiseringer og lagkonkurranser blir tellende i sammendraget.

Wellinger hoppet 132,5 meter. Peter Prevc var eneste andre som svevde forbi 130-meterstreken, og sloveneren ble nummer to i kvalifiseringen. Tyske Richard Freitag ble nummer tre og best av dem som måtte kvalifisere seg til søndagens renn.

– Sterkt lag

Lørdag er det lagkonkurranse i Holmenkollen. Bråthen har tro på at de norske gutta vil reise seg allerede da.

– Jeg føler vi har et jevnt og sterkt lag. Vi har hoppere som kan bidra til at vi er en klar pallkandidat. Vi kan også være med å gi de beste en kamp om seieren. I likhet med våre hoppere, var det flere av de andre favorittene som heller ikke gjorde det bra i dag, sier Bråthen til VG.

Hele åtte utøvere ble diskvalifisert for feil med hoppdressene - blant dem nordmennene Fannemel, Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder