Slik ble Halvor (22) den berømte som «nakenhopperen»

INNSBRUCK (VG) Her setter han utfor i blanke messingen i Midtstubakken. Men det er bare et av mange halsbrekkende påfunn fra Halvor Egner Granerud (22) – beste norske i Nyttårshopprennet.

Da de antatt beste, Johann André Forfang, Robert Johansson og Daniel-André Tande sviktet i Garmisch-Partenkirchen, sto Asker-hopperen frem. En niendeplass var han fornøyd med. Med god grunn, for i Oberstdorf bommet han i kvalifiseringen, og var tilskuer til åpningsrennet i Hoppuka.

les også

Ble nektet adgang med Johansson-banner: – Skikkelig forbannet

– Jeg føler meg avslappet. Og jeg fikk veldig mye selvtillit av det jeg opplevde i Garmisch-Partenkirchen, sier Halvor Egner Granerud.

Torsdag er det kvalifisering i «tredjerennet» i Innsbruck. Fredag håper Halvor Egner Granerud på minst like bra som karrierebeste (femteplass fra verdenscupen i Engelberg).

– Det er kanskje på tide å bli husket for noe annet enn han som hoppet naken. Det er i hvert fall mitt motto her i Hoppuka. Men det blir dratt frem igjen i forskjellige sammenhenger, selv om det er seks år siden, sier Halvor Egner Granerud.

SHOWMANN: Halvor Egner Granerud (t.v.) går ikke av veien for ting utenom det vanlige. Her sammen med Johann André Forfang på landslagets hotell i Innsbruck. Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Han drikker en kopp svart kaffe på hotellet i Innsbruck mens han forteller om hendelsen som har gått viralt. Det var i første klasse på videregående som 16-åring at det tok helt av i den lille VM-bakken i Holmenkollanlegget. Oldebarnet til den folkekjære barnebokforfatteren Thorbjørn Egner (død 1990) hadde åpenbart lyst til å skrive sitt kapittel i hopphistorien.

les også

Hopplegendens sterke krigsminne: – Gjemte seg i fjellhule for Hitlers soldater

Pluss content

Som i en klespoker ble det færre og færre plagg for hvert hopp. Til slutt stupte han ut i v-stil kliss naken. En kamerat slapp bommen omtrent samtidig, og filmet det hele med hjelmkamera.

Etter at VGTV kjøpte innslaget ble det en hit – også på YouTube – og nærmere en millioner har sett klippet.

– Det er nok den kuleste dagen i bakken for min del. Men ikke det farligste jeg har gjort. Jeg hoppet også med toppfart (bom 38) samme dag i en oppklippet hoppdress. Det var sånn fart og høyde at jeg sto oppreist gjennom luften til jeg landet på 106 meter (Hill Size), sier Egner Granerud.

les også

Stjernen-trikset: Opp i vekt og tilbake på gull-skiene

Men det var bare begynnelsen på spinnville påfunn.

Han har hoppet 240 meter i Vikersund som prøvehopper (verdensrekorden fra samme bakke er 253,5 meter). Og kommer ikke helt over dét, fordi han aldri har klart å hoppe lenger i et verdenscuprenn.

Men Egner Granerud går ikke av veien for å prøve ut andre typer redskap på beina. Han tok salto på langrennsski i det private arrangementet «Sørperennet» på Lillehammer for nærmere tre år siden.

Det var øl i magen – litt mye overmot – og brutal landing. I tre dager lå han på sykehus og ble behandlet for punktert lunge. Hopplandslagets sportssjef, Clas Brede Bråthen, truet med å forby party-hopping.

– Det var uflaks dét da. Av og til går man på trynet. Jeg kom fram til at hvis jeg skal skade meg, så får jeg gjøre det edru, sier Halvor Egner Granerud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder