Sportssjef Bråthen: – Hopp har hatt store gap på inntektssiden

STÖCKL-HOPPER: Kim René Elverum Sorsell (t.h.) sammen med landslagstrener Alexander Stöckl under presentasjonen av landslagene i fjor. Foto:Espen Hartvig,NTB scanpix

Stöckl-elev må betale reise til hopprenn

Anstrengt økonomi i hopp rammer landslagene. Kim René Elverum Sorsell (25) måtte be foreldrene betale flybillett til konkurranser i Tyskland og Østerrike.

Artikkelen er over fem år gammel

Sportssjef for hopplandslagene, Clas Brede Bråthen, skylder på sviktende inntekter i sponsormarkedet. Men forstår frustrasjonen.

– Det er kjipt å måtte betale selv når du reiser ut for å representere Norge, sier Kim René Elverum Sorsell.

Han var på elitelandslaget i fjor med Alexander Stöckl som trener. Nå er han flyttet ned på B-laget (Continentalcup). Ullensaker-hopperen har vunnet COC-renn, og har annenplass fra verdenscupen (laghopp). I plast-NM (Granåsen) endte han på fjerdeplass for to uker siden.

Før avreise til helgens renn i Klingenthal og Stams (neste uke) fikk han servert en uventet regning. All transport i forbindelse med turen til Tyskland og Østerrike ble hans egen affære. Merkverdig måte å gjøre det på fra Norges Skiforbunds side synes han selv.

Mor og far betaler

– Det blir et spleiselag mellom mor, far og egen lomme når regningen kommer. Foreløpig kjenner jeg ikke hele beløpet, sier Elverum Sorsell, som er sønn av tidligere landslagstrener Ken Roar Elverum.

COC-trener Roy Erland Myrland sier til VG at han og støtteapparatet får alle utgifter dekket. Men han medgir at hopperne under World Cup-laget til Alexander Stöckl opplever situasjonen som vanskelig. I tillegg til Elverum Sorsell er Kenneth Gangnes, Joachim Hauer (tredjeplass i plast-NM), Halvor Granerud og Sigurd Nymoen Søberg med på turen til Klingenthal og Stams.

– Alternativet er å være hjemme. Det ønsker imidlertid ingen av disse guttene. Derfor betaler de selv, Roy Erland Myrdal.

Stramme budsjetter

Clas Brede Bråthen sier at det er gjort omprioriteringer i budsjettene til hopplandslagene som har en totalramme på 21 millioner kroner inneværende år. Mer penger til elitesatsing og World Cup. Mindre til de som hopper Continentalcup.

– Vi har ønsket å prioritere toppidretten for kvinner og menn, og skaffe oss bedre resultater enn hva vi oppnådde forrige sesong. Det betyr blant annet at vi satser ressurser på utstyrssiden, og gjør endringer i støtteapparatet for å bedre trenernes arbeidsvilkår, sier Bråthen.

Han understreker imidlertid at å belaste hopperne med egne utlegg til konkurranser i utlandet er en kortsiktig nødløsning.

– Vi sto overfor en meget anstrengt økonomisk situasjon etter sesongslutt i vår. Vi var uten hovedsponsor, og hadde store gap på inntektssiden, sier Bråthen.

Først i forrige måned fikk de «fast fisk» og avtale med det østerrikske olje- og gasselskapet OMV etter at VG og hopp hadde «slått opp» etter 22 års partnerskap på sponsorsiden. Bråthen understreker at situasjonen har vært svært ukomfortabel.

– Vi må ta inn over oss den økonomiske situasjonen og tilpasse oss den til enhver tid, sier Clas Brede Bråthen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder