Ruud hyllet Gangnes: - Jeg fikk klump i halsen og gråt

•  Gangnes på annenplass i Nyttårshopprennet

•  Hopplegenden Roger Ruud: - Jeg glemte branntragedien en stund

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO (VG) Kenneth Gangnes (26) hoppet strålende i Nyttårshopprennet. Legenden Roger Ruud (57) kastet seg om halsen på sambygdingen - og gråt for den populære annenplassen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

LEDER SAMMENLAGT: Peter Prevc var best av alle i Garmisch-Partenkirchen, og knuste Severin Freund som han også passerte på sammenlagtlisten. Her på skuldrene til Robert Kranjc. Foto: Michael Dalder , Reuters

Roger Ruud vant Nyttårshopprennet i 1982. Det var et stykke unna for Kenneth Gangnes i kampen om seieren mot umulige Peter Prevc. Men han hoppet seg forbi Severin Freund med et glimrende finalehopp.

Det er helt kjempe. Jeg føler det akkurat som da jeg vant her selv. Du blir revet med, og jeg fikk klump i halsen og gråt noen tårer, sier Roger Ruud.

Lille julaften brant huset hans på Toten. Han ble stående og se på at livet brant ned sier han til VG.

– Det er litt av en kontrast. Men dette er helt topp. Jeg glemmer branntragedien hjemme når jeg får en slik opplevelse, sier Roger´n.

Kenneth Gangnes var rørt – og veldig stolt – etter rennet. Han bekrefter overfor VG at han hadde Roger Ruud i tankene. De bor bare ti minutter unna hverandre på Toten.

– Ingenting er verre enn at hjemmet brenner ned. Det var godt å treffe han her i bakken, og glede ham, sier Kenneth Gangnes.

Han hoppet 132 meter i første omgang, og fulgte opp med 134 meter i sistehoppet. Det holdt til ledelse før Severin Freund og Peter Prevc satte utfor.

Han kaller det «helt vanvittig» å sitte på toppen med 25.000 tilskuere på sletta. Og hoppe seg inn på annenplass i Nyttårshopprennet. Hoppernes gallaforestilling - og TV-sendt over store deler av verden.

– Jeg tok meg noen ekstra sekunder på toppen etter at Stöckl hadde vinket meg utfor. Det var sykt mye folk. Jeg er heldig som får oppleve dette. Det er en guttedrøm som går i oppfyllelse, sier Ganges.

Freund hoppet halvannen meter kortere, og måtte nøye seg med tredjeplass, mens Prevc klinket til med 136 meter og vant 12,6 poeng foran Gangnes.

VG Direkte: Slik var utviklingen i rennet

Freund, som vant åpningsrennet i Oberstdorf, var 3,3 poeng bak Gangnes, mens Johann André Forfang ble nummer fire. Tromsø-hopperen lå på sjetteplass etter første omgang, og klinket til med 133,5 meter i annethoppet.

Det holdt til å komme seg forbi Richard Freitag og Anders Fannemel som «bare» hoppet 126 meter og falt ned fra fjerdeplassen han hadde etter første omgang. Han måtte nøye seg med en syvendeplass.

Les også: Fannemel om verdensrekord: - Ferdig med det hoppet

Andreas Stjernen gjorde to brukbare hopp. Han landet på 125 meter i første omgang, og fulgte opp med 127,5 i finaleomgangen. Det holdt til 15. plass.

Daniel-André Tande kom seg til finaleomgangen med 118,5 meter, men med 115,5 meter i annethoppet var unggutten fra Kongsberg alt annet enn fornøyd med egen innsats.I Oberstdorf lå han på annenplass etter 1. omgang. Nå er han helt ute av det i Hoppuka.

– Jeg sliter når bommen blir så lav som den er her. Jeg greier aldri å få beina under meg. Jeg vet at hoppet er ødelagt allerede før jeg kommer til hoppkanten, og det er kjedelig, sier Daniel-André Tande.

Sjekk denne: Stöckl og samboer viste babymage på nyttårsfest

Han endte sist i finaleomgangen på 30. plass. Halvor Egner Granerud og Joachim Hauer kom seg ikke til finaleomgangen etter å ha tapt sine dueller i første omgang.

Etter Nyttårshopprennet bestemte landslagsledelsen at Tom Hilde kommer inn og erstatter Granerud. Det betyr at Tom Hilde som vant avslutningsrennet i Bischofshofen i 2011 starter i kvalifiseringen i Innsbruck lørdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder