GULLGLIS: Alexander Stöckl intervjues av VG under Raw Air i Vikersund i mars. Foto: Bjørn S. Delebekk

Slik er Stöckls nye «gull-plan» for hopperne

OL-gull, to VM-gull i skiflyging og beste nasjon i verdenscupen. Noe mangler likevel etter suksessvinteren, ifølge Alexander Stöckl (44).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå angriper landslagstreneren Hoppuka.

– Vi hadde et hårete mål om å vinne OL-gull i lag. Det klarte vi. Vi er gode i lagkonkurranser, og i mesterskap. Men vi sliter i turneringer, sier Alexander Stöckl.

les også

Nå får Gull-Maren gjøre som gutta – hoppe 250 meter

Han medgir at Hoppuka – som Norge ikke har vunnet siden 2007 (Anders Jacobsen) – er kommende sesongs store mål. Det var nære på i fjor. Men den mye omtalte bindingstabben til Daniel-André Tande i det siste og avgjørende hoppet i Bischofshofen knuste drømmen.

– Vi har satt oss et hårete mål om å ha vinneren av Hoppuka. Men skal vi klare det så må vi ha utøvere som er optimalisert, at de er i stand til å ta ut sine beste hopp i alle fire konkurranser, sier Stöckl.

Men han vet at det ikke er enkelt. Den polske superstjernen Kamil Stoch vant «Grand Slam» i år – og kopierte Sven Hannawald fra 2002 – med fire rennseiere.

les også

Johansson vant med supersvev – trippel norsk på pallen

På spørsmål fra VG hva Norge konkret skal gjøre for å vinne den tysk-østerrikske hoppuken (arrangert siden 1953), kanskje den mest prestisjetunge pokalen i hoppsirkuset, har Stöckl allerede lagt en plan.

– Et av grepene blir trolig at vi legger treninger til Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck og Bischofshofen i sesongoppkjøringen. Det kan være at vi forbereder oss ekstra i Oberstdorf fordi åpningsrennet er der, sier Stöckl.

Stöckl har lagt inn Raw Air i samme «mappe» som Hoppuka. Vinteren 2019 arrangeres turneringen (Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund) for tredje gang. I de to første utgavene har sammenlagtseieren gått til Stefan Kraft og Kamil Stoch. De norske har yppet seg. Men ikke mer.

les også

Slik skal Gullguttene fra OL bli enda bedre

Etter to dager med evaluering av hoppsesongen på Lygnasæter i Oppland er nye hårete mål landet. Stöckl understreker at ambisjonene om suksess i Hoppuka og Raw Air, spesielt, ikke er hans personlige mål. Det er hele laget som står bak.

Den tidligere storhopperen Anders Jacobsen (33) jobber som ekspertkommentator i NRK. Han sier dette om Stöckls ambisjoner om å ta hjem Hoppuka sammenlagt: – Det er veldig vanskelig å vinne. Fordi det er fire helt forskjellige bakker, og med ett dårlig hopp, så er du ute. Vi har ikke hatt den soleklare eneren, men jeg mener Daniel-André Tande har erfaring og kapasitet til å vinne sammenlagt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder