Johansson om de ville 33 minuttene med verdensrekorden: – Jeg skalv og stakk av

VIKERSUND (VG) Robert Johansson (26) hadde 33 vanvittig spennende minutter som verdensrekordholder. Han stakk av fra nervepresset – i bakgården til monsterbakken i Vikersund.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg skalv, og Bjørn Einar Romøren viste meg en bakdør der jeg fikk litt tid for meg selv. Det var viktig for meg å holde beina i gang til neste hopp, sier Robert Johansson.

Det neste var også supert. 238 meter. Norge vant lagkonkurransen. Johansson, Daniel-André Tande, Johann Forfang og Andreas Stjernen vant en nokså klar seier foran Polen og Østerrike.

Les også: Sensasjonshopper Johansson etter Innsbruck-rennet: – Utrolig stolt

Han ankom pressesenteret i Vikersund mens Stefan Kraft ble intervjuet i en svart sofa. Østerrikeren følte seg i himmelen. Landingen var særdeles dyp på nesten umulige 253,5 meter. Det var en diskusjon om fall.

Sjekk denne: Slik var lengdefesten i Vikersund

– Dressen min var tørr i baken, og da var det ikke fall. Dommerne var vel nokså enige om saken, sier Stefan Kraft.

Han er første østerriker på 17 år som eier verdens lengste skihopp. Begeistret beskriver han den mektige følelsen: – Jeg var i skiheisen på vei til toppen da Johansson hoppet 252 meter. Jeg forsto at det var forhold også for meg, og følelsen nå er helt fantastisk, sier Kraft.

Johansson fra Lillehammer med den fjonge barten ble stående litt «backstage» sammen med VG og svare på spørsmål om dagen han aldri kommer til å glemme. At hans blodferske verdensrekord ble slått tok han pent.

– Jeg har vært med på flytte grenser, og det kan fort snu igjen dét, sier Johansson.

På spørsmål fra VG hvor mye gigantbakken i Buskerud tåler svarer han: – Jeg tror det er mulig å hoppe en halv meter lenger. Kanskje en meter. Og jeg er veldig klar for det, sier Robert Johansson.

Han får en ny sjanse i søndagens renn. Og tre muligheter i Planica under verdenscupavslutningen i den legendariske slovenske hoppmetropolen neste helg. Bakkestørrelsen er den samme som i Vikersund. Forholdene kan avgjøre om det blir 255 meter.

Johansson skrev seg inn i historiebøkene. Siden Lars Grini hoppet 150 meter i Oberstdorf i 1967 er han den tiende norske storhopperen med verdensrekord. Han sier det føles som en ære.

Artikkelen fortsetter under bildet

BLID FAMILIE: Mamma Helga, søster Linda og pappa Gorm Johansson i minuttene etter at Robert hadde hoppet til verdensrekorden på 252 meter. Foto: BJØRN ARNE JOHANNESSEN VG

– Jeg er stolt, og jeg føler glede sammen med alle som har støttet meg, sier Johansson.

Thomas Lobben (trener på Lillehammer) og Magnus Brevig (landslagsassistent) er to han tenker på. Sistnevnte tok grep om skivalg før drømmehoppet. Et par som hadde de rette flyegenskapene ifølge landslagstrener Alexander Stöckl.

For bare ett år siden vurderte Johansson å legge opp. Men han ombestemte seg etter at han klarte 231 meter i Vikersund. Det var kanskje da det ultimate skihoppet streifet ham. Ifølge Thomas Lobben måtte Johansson legge om treningen – rett og slett trene smartere.

Artikkelen fortsetter under bildet

HJEMMESEIER: Norge med (f.v.) Johann Forfang, Daniel André Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson gliser fornøyd etter seieren i lagkonkurransen i Vikersund. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

– Det har i perioder vært så mye trening at jeg har trent meg selv i senk. Og nå er jeg blitt en smartere idrettsutøver som tør å lytte til kroppen, og har maksimalt med energi før hver treningsøkt, sier Johansson.

Alexander Stöckl kaller hoppet til Johansson «helt vanvittig».

– Han fikk luft imot på slutten av kulen etter 120 meter. Det var helt perfekt og på det rette tidspunkt. Det er litt trist at Johansson ikke fikk beholde rekorden, men Kraft har vært veldig god lenge. Egentlig er det fortjent at han står igjen med verdensrekorden, sier Alexander Stöckl.

Lest denne?: Hopp-Kraft er hekta på Bayern München

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder