SKJØNNHETEN OG STORHOPPEREN: Ewa Bilan-Stoch and Kamil Stoch traff hverandre i Planica. Her er de fotografert sammen på en sponsorgalla. Foto: Skijumping.pl

Slik er superhopperen Kamil Stoch privat

Digger Liverpool og Klopp

Gift med motefotograf

Elsker katter

BISCHOFSHOFEN (VG) Han er allerede en legende. Snart er kanskje Kamil Stoch (30) den største i hopphistorien. Men han er mer nervøs for Liverpool enn konkurrentene i Hoppuka.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Oppvarmingen til avslutningen på Hoppuka ble hatoppgjøret Liverpool-Everton i FA-cupen (2-1 til favorittlaget). Muligens kan seieren til Jürgen Klopps mannskap være akkurat det han trenger for å komme seg helskinnet gjennom dramaet i Bischofshofen i kveld..

Det blir etter alt og dømme en kamp mot seg selv. Hovedutfordrer Richard Freitag havnet på sykehus etter det heftige fallet Innsbruck-rennet med et påfølgende stikk til Norge i etterkant. De andre virker som de har gitt opp mot mannen som vant lekende lett i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen og Innsbruck.

Til tyske Bild sier Stoch: – Jeg får pushvarsler om Liverpool på mobilen. Klopp er mitt idol. En storartet trener. Han er alltid fokusert, og det imponerer meg, sier Stoch.

Han har vært på Anfield. Og han kler seg i Liverpools røde drakt på fritiden. Hjemme i den lille byen Zab – ikke langt fra vintersportsstedet Zakopane – får han fred fra all viraken rundt ham med kona Ewa Bilan-Stoch (33) og parets to katter.

Sin elskede traff han i Planica for noen år siden. Ewa er motefotograf. Og hun tar alle bilder av ektemannen. Både til hjemmesiden og sponsoroppdrag. Dem er det mange av for en idrettsutøver som regnes som en av de aller mest populære i hjemlandet.

– Kamil er en flott type. Han kan være litt tilbakeholden i svarene av og til, men han vet å sette pris på media, og er veldig ydmyk overfor det store pressekorpset som følger ham, sier Tadeusz Mieczynski, som jobber for skijumping.pl.

Sjekk denne: Lewandowski dukket opp på skiflyging

I klasse med Lewandowski

Han har fulgt Stoch i 16 år. Ifølge ham er det bare storscorer Robert Lewandowski (Bayern München), og hoppkongen Adam Malysz (fire VM-gull), som har bedre standing hos idrettsinteresserte polakker. Og dem er det mange av. Trolig vil syv-åtte millioner følge Bischofshofen-rennet på TV.

Innenfor husets fire vegger slapper han av med en god bok. Gjerne krim. Han leser mye. Også all fanposten som fyller postkassen og innboksen. Han er opptatt av å gi noe tilbake. Spesielt til de mange tusen polske hoppfans som følger ham på renn og i sosiale medier.

– Tilhengerne betyr mye for meg. Jeg vil gi av meg selv til dem, fordi jeg vet selv hvordan det er å være dedikert, sier Stoch.

OMRINGET: Kamil Stoch er het i Hoppuka. Her svarer han på spørsmål fra journalistene etter kvalifiseringen i Bischofshofen. Foto: BJØRN ARNE JOHANNESSEN, VG

Polakken har to OL-gull, to VM-gull, har vunnet verdenscupen og sammenlagtseier i Hoppuka fra i fjor. Da er det vel egentlig ikke så mye mer å mase om? Jo da. Det er én ting til – og kanskje det aller vanskeligste for en skihopper – seier i alle fire konkurransene. Omtalt som «Grand Slam».

Tande om rivalen Stoch: – Han er morsom

Bare én har klart det i den tysk-østerrikske hoppukens 66 år lange historie. Det er Sven Hannawald. Tyskeren klarte mesterstykket 6. januar 2002. 16 år etter har Stoch sjansen til å kopiere ham.

Men det har ikke polakken noen særlig lyst til å snakke om. Under pressekonferansen etter seieren i Innsbruck torsdag stirret han ned i bordplaten og prøvde seg med: «..jeg tenker ikke på de ... jeg bryr meg ikke om det..»

Hannawald advarer

Ingen som følger Hoppuka tror på dét. Nervene har muligens revet ham i fillebitter allerede. Hannawald tror ikke Stoch sover. Selv kom han søvnløs til avslutningsrennet i Bischofshofen, og hoppet i noe som lignet på transe.

– Vinner du alle tre før Bischofshofen, forvandler alt seg til et umenneskelig press. Jeg ble søvnløs. Natten før finalen i Bischofshofen sov jeg kanskje to timer. Jeg holdt på å bli helt «crazy». Jeg var helt utslitt, mens konkurrentene så pigge og fine ut. Kanskje de hadde sovet ti timer, sier Sven Hannawald.

VG+ Hannawald om himmel & helvete som stjernehopper

Han kommenterer Hoppuka for Eurosport. Og sitter på pinebenken i boksen i lørdag kveld. Den ikoniske seieren vil han ha for seg selv. Det legger han ikke skjul på. Flere hoppere i verdenstoppen er nærmest blitt bønnfalt om å stoppe Stoch. De norske har fått tilbud om gratis drinker.

Beskyttet av Malysz

Stoch er en mester til å kontrollere nervene hevder Adam Malysz. Den gamle storhopperen med fire VM-gull og sammenlagtseier i Hoppuka (2001) er sportssjef nå.

Artikkelen fortsetter under bildet

«BARNEVAKTEN»: Adam Malysz passer på Stoch under Hoppuka. Her fra Bergiselbakken under torsdagens renn hvor han reklamerer for neste års ski-VM i Seefeld. Foto: Bjørn Arne Johannessen VG

– Kamil må bare kjempe videre. Han har gjort tre perfekte konkurranser så langt. Men det er klart at det er vanskelig for ham nå. Jeg skjønner det, men jeg tror ikke Kamil føler det som noe helvete. Han er sterk i hodet og en mester til å konsentrere seg, sier Adam Malysz til VG.

Han henger hele tiden rundt Stoch – som en beskyttende storebror – og på vei til toppen av Bergiselbakken i heisen sammen med landslagstrener Stefan Horngacher fikk VG være med i kabinen forleden dag.

Les også: Slik skal Stöckl skaffe Norge en ny Wirkola

Østerrikske Horngacher (to verdenscupseiere på på 90-tallet) holder glasspokalen og en magnumflaske musserende vin som Stoch fikk for Bergisel-seieren. Det er ingen som jubler og ler. Det er åpenbart blitt dagligdags å vinne. Men å vinne «Grand Slam» er noe annet.

– Kamil hadde noen små problemer med posisjonen i ovarennet i starten av sesongen. Men han er blitt bedre dag for dag. Og det er derfor han klarer slike hopp som han gjør nå, sier Stefan Horngacher.

På spørsmål fra VG om det blir gjort noe ekstra innad i det polske støtteapparatet – inn mot finalen i Bischofshofen – svarer Horngacher benektende.

– Det er ikke nødvendig å foreta seg noe ekstra. Kamil er i kjempeform. Han må bare holde seg frisk, sier Horngacher.

Les også: Forfang nest best i Bischofshofen-kvalifiseringen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder