SMIL, MAREN: Lundby har kjempet for en ekstra VM-øvelse. Trolig får hun viljen sin. Foto: ROBERT GHEMENT / EPA

Lundby tapte hoppdrama: – 90 prosent sikker på at det blir storbakke-VM

Maren Lundby (25) ble slått med 2,3 poeng av Chiara Hölzl (22) i et poengdrama i Oberstdorf. Ledelsen i verdenscupen røk også. Men hun står trolig tilbake som vinneren likevel.

– Det sies at det er 90 prosent sikkert at det blir VM i storbakke for oss jenter her i Oberstdorf neste år. Jeg tror ingenting før jeg får det offisielt. Men det har uansett skjedd en enorm utvikling i saken på en uke, sier Maren Lundby til VG.

Da det gikk opp for verdens beste kvinnelige hopper – som har vunnet OL-gull og VM-gull i løpet av de to siste årene – at øvelsen storbakke var utelatt fra neste års VM-program, ble hun rasende, og kalte det «tragikomisk».

les også

Lundby får ikke hoppe i stor bakke i VM: – Tragikomisk

Men nå etter at historien om uretten som var iferd med å ramme hoppjentene ble kjent i media har det skjedd ting. Søndag kveld melder sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, at det later til at saken er løst.

– Det har vært en helt fantastisk utvikling i saken etter at den fikk oppmerksomhet. Og det er blitt et tema på aller øverste nivå i skiidretten, sier Clas Brede Bråthen.

LER SIST: Maren Lundby smiler etter sitt hopp i Oberstdorf søndag. Ny annenplass, men trolig går det mot ny VM-øvelse. Foto: RONALD WITTEK / EPA

Han legger til at det er Maren Lundby som fortjener all honnør.

– Maren gjør ikke dette for seg selv. Hun gjør det for alle konkurrentene sine. At hun klarer å bli nummer to i begge rennene i Oberstdorf, med det trøkket som har vært rundt henne, sier litt om hennes prestasjoner, sier Bråthen.

Etter hva VG forstår har det vært jobbet iherdig for å endre på regelverk i FIS (Det internasjonale skiforbundet) i helgen. VM-arrangøren i Oberstdorf skal også ha lagt frem et forslag til nytt program med plass for storbakke for kvinner.

les også

Lundby tapte duellen – slik skal hun vinne kampen for ny VM-øvelse

Går dette gjennom får jentene konkurrere på like vilkår som guttene. Med storbakke, normalbakke, lagkonkurransene og mixed lag. Faktisk for første gang i hopphistorien.

Maren Lundby merker at det er blitt tøffere i verdenstoppen. Tidligere var det tyske jenter som plaget henne. Nå er det østerrikerne som har overtatt.

– Jeg gjør noen små feil. Det handler om sittestillingen. Men det er irriterende at jeg ikke får til to gode hopp i konkurransen. Det var det jeg klarte i fjor, og da hadde jeg også mer flyt, sier Maren Lundby.

Kampen om sammenlagtseieren i kvinnenes verdenscupen har utviklet seg til en thriller. Hölzl tok over den gule trøya etter søndagens renn i Oberstdorf. Hun stakk av med 15 poengs ledelse. Lundby har vunnet to år på rad. Den tredje på rad – og kopi av den polske legenden Adam Malysz – skal hun få svette for.

les også

Maren Lundbys nye gull-grep: – Trener som guttene

– Jeg er forberedt på svetting for sammenlagtseieren. Det er ingenting som kommer av seg selv, sier Lundby.

Lundby var 6,4 poeng bak Hölzl etter første omgang. Hun klarte ikke å matche lengden til sin østerrikske konkurrent som var lengst med 127,5 meter. Lørdag banket for øvrig Hölzl til med fantastiske 141,5 meter - seks meter lenger enn Lundbys gamle bestenotering - fra den berømte Schattenbergbakken.

Lundby slo til med 131,5 meter i finaleomgangen. Det førte henne opp i ledelsen. Hölzl taklet imidlertid nervepresset som sist startende. Hun hoppet 129 meter. Og vant med 2,3 poengs margin.

– Det har vært jobbet godt i Østerrike. De jentene er flinke til å fly. Men, jeg har ikke mistet trua på meg selv, sier Maren Lundby.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder