AVREISE HOPPUKA: Julen er kort for Alexander Stöckl, som setter kursen mot hoppuka i dag. Her er han i Bischofshofen tidligere i år. Foto:Geir Olsen,VG

Stöckl: – Selvfølgelig har omgivelsene preget hopperne

Alexander Stöckl sier han aldri før har tatt med seg et like sterkt norsk lag til den tysk-østerrikske hoppuken. Men skal de prestere, må de først takle presset fra media og publikum.

Artikkelen er over fem år gammel

– Vi har to, kanskje tre utøvere som kan kjempe om pallplassering i årets hoppuke. Alt avhenger av åpningsrennet i Oberstdorf. Du må komme godt i gang, selv om det er hele åtte hopp som teller, sier Stöckl.

Norge har ikke vunnet sammenlagt siden Anders Jacobsen gikk til topps i 2006/07.

– Hoppuken er en fantastisk konkurranseform. Poengsummen teller åtte hopp. Det krever 100 prosent konsentrasjon i fire konkurranser, over kort tid, under ekstremt trykk fra mediene og fansen, sier Stöckl.

Var sårbare

MEDALJEKANDIDATER: Anders Bardal og Anders Fannemel. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Han mener teknikken norsk hoppsport har sverget til, er mye av årsaken til få triumfer i moderne tid.

– Teknikken som ble brukt tidligere, var vanskelig å tilpasse ulike bakker. Den metoden vi kjører nå, gjør at vi er mer generelle i satsen. Det gjør oss mindre sårbare. De fire bakkene er veldig forskjellige, sier Stöckl.

– Takler dere oppstyret dårlig?

– Selvfølgelig har også omgivelsene preget hopperne. Det er et utrolig høyt press på hopperne, særlig foran rennet i Innsbruck. Det er stinn brakke, hvor halve sletta er full av østerrikere, den andre av tyskere. Da er det ikke akkurat lett å hoppe som nordmann, sier hopptreneren.

Europeisk historie

– Jeg mener dette er det sterkeste laget jeg har tatt med meg nedover. Før har jeg hatt en eller kanskje to utøvere med i toppen, nå har jeg flere. Vi har i vinter hatt tre mann jevnlig topp ti (Anders Fannemel, Anders Bardal, Rune Velta).

– Philipp Sjøen, som har slitt med skader, har samme potensial. Og i Johann André Forfang har vi en i kjempeform.

Senere i vinter står ski-VM på programmet i Falun.

VANT I FJOR: Thomas Diethart. Foto:Geir Olsen,VG

– Hoppuken er den viktigste delen av hoppsporten. Den er arrangert over 60 ganger. Alle som er interessert i vinteridrett ser nyttårshopprennet etter nyttårskonserten. En viktig del av europeisk historie, sier Stöckl.

Diethart-kopi?

– Hoppukeseier eller VM-gull?

– Det kommer an på hvilken medalje vi tar i VM. Er det laggull, ønsker jeg å vinne i VM. Men jeg tar hoppuken foran individuelt VM-gull, sier østerrikeren.

Landsmannen Thomas Diethart overrasket da han kom ut fra intet og vant hoppuken i fjor. Nå har Forfang kommet bakveien.

– Kan han kopiere bragden?

– Det hadde vært veldig spesielt om han klarer det. Det kan gå, men vi skal ikke snakke for mye om det nå. Det er mulig å vinne som outsider, men snakker vi for mye om dette, blir det vanskelig for ham, mener Stöckl.

– Diethart var det ingen som hadde tro på. Det var ikke noe snakk om han i forkant. Prøver man å gjenta det, bare ved å prate om det, blir det nesten umulig, sier landslagstreneren.

Mer om

  1. Hopp

Flere artikler

  1. Stöckl om nedturen i Hoppuka: – Har kjent det mye verre

  2. Oberstdorf-rennet mandag klokken 17:30

  3. Forfang jublet for 2. plass – i sommer fikk han smaken av skrekkskade

  4. Stöckl om Hoppuke-gyseren: – Mer nervøs enn Lindvik

  5. Hilde vraket fra hoppuken

  6. Forfang takker broren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder