SØLVGUTT: Anders Bardal på vei ut av bakken i Falun etter finalehoppet. Steinkjer-hopperen vurderer å fortsette karrieren. Foto:Helge Mikalsen,VG

Bardal satser trolig mot ny sesong

Kan komme til å trene utenfor landslaget

Venter barn nummer tre med kona Ingrid i juni

Flytter inn i nytt hus til høsten

FALUN (VG) Anders Bardal (32) kunne blitt historisk med to VM-gull. Men han deppet ikke for sølv i mixed-konkurransen. Neste kapittel i hoppkarrieren skal være planlagt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter hva VG erfarer har Bardal tenkt å satse videre. Ett år til. At han og kona Ingrid Opheim Bardal venter paret tredje barn i juni, endrer sannsynligvis ikke på planene.

– Nytt barn betyr at Ingrid blir hjemme ett år, og sånn sett letter det litt på familiesituasjonen, sier Anders Bardal.

– Hvor lyst har du til å fortsette karrieren?

– Jeg har hele tiden sagt at dette er verdens beste jobb, svarer Bardal.

Alexander Stöckl påpeker at Bardal må være motivert. Det later ikke til å være problemet. Skadeavbrekket i vinter har også gjort noe med landslagsveteranen. Han påpeker overfor VG – mens han venter på tur i dopingkontroll i Falun – at han er på offensiven. Spesielt etter årets trøblete sesong – med håndleddsbruddet i Wisla.

– Bardal har klart kombinasjonen med familie og idrettskarrieren meget bra. Han har et eget opplegg som passer for ham. Og hvis han er motivet, er det viktig for oss at han fortsetter, sier Alexander Stöckl.

Det skal etter hva VG forstår allerede være drøftet et opplegg for hopplandslagets veteran. At han kan gi avkall på landslagsplassen for å satse på egen hånd i Trønderhopp hvor han allerede har et nært samarbeid med Håvard Lie. En betrodd trener i Alexanders Stöckls team.

Tette kort

Han kommer aldri til å bekrefte karriereslutt midt i en konkurransesesong. Fordi han tror det vil være motivasjonsdrepende.

– Jeg må få gjøre ferdig sesongen før jeg bestemmer meg. Kona har også spurt meg, men jeg vil vente, sier Anders Bardal.

Artikkelen fortsetter under bildet

HELE FAMILIEN: Anders Bardal og kona Ingrid sammen med barna Anna og Thomas på hopplandslagets samling på Fuerteventura for halvannet år siden. Til sommeren øker familien fra fire til fem. Foto:Daniel Sannum Lauten,VG

Men Bardal vet at det nærmer seg slutten. Han har solgt borettslagsleiligheten på Byåsen i Trondheim og flyttet til barndomshjemmet i Steinkjer, hvor han han bor midlertidig med familien på fire.

I løpet av høsten flytter de inn i nytt hus. Han slipper jobben med «maling & belegg». Boligen er nøkkelferdig. Den økonomiutdannede hoppstjernen er allerede ansatt i Sparebanken Midt-Norge. Men arbeidsgiveren stresser ham ikke, påpeker Bardal. Og har bedt ham hoppe så lenge han vil.

Det blir uansett ikke like lenge som det japanske fenomenet Noriaki Kasai (42). Han hoppet til OL-sølv i Sotsji i fjor. Under skiflygningsfesten i Vikersund, hvor Anders Fannemel tok verdensrekorden (251,5 meter), fortalte Kasai at han hopper til han er 50. Da er det kanskje vinterleker på hans hjemmebane i Sapporo i 2026.

Søndag kveld stod han på seierspallen i den svenske VM-byen med sølv. Tydelig fornøyd. Selv om det var veldig nært gull.

– Vi hadde ikke forventet det, men det er veldig godt å se at vi har sølvet, sier Bardal.

Norge ble slått av Tyskland med 2,3 poeng. Trønderen mener det er lett å finne hvor poengene forsvant.

– Når det er 2,3 poeng bak, så er det lett å finne de poengene. I hvert fall når jeg plukker sammen min egen hopping, sier Bardal.

– Tar du på deg skylden?

– Hvis alle tenker sånn, så finner de sikker noen poeng her og der. Men jeg er ikke fornøyd med sistehoppet mitt (89,5 meter), sier Bardal.

Bardal endte på 6. plass i normalbakken lørdag. I går ble det sølv i lag sammen med Line Jahr, Maren Lundby og gullgutten fra normalbakkekonkurransen Rune Velta.

Bardal understreker at det er to VM-øvelser igjen. Storbakke og lag i storbakke. Han ble første nordmann til å vinne denne øvelsen siden legenden Bjørn Wirkola i 1966.

Nedtur og skade

Årets sesong har vært en nedtur. Hoppuka var en stor skuffelse. To 21.-plasser (Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen) gikk på selvtilliten løs. Da han kom tilbake i form dundret han i bakken i polske Wisla etter en jury-tabbe. Det fikk landslagstrener Alexander Stöckl til å skjelle ut FIS-toppen Franck Salvi.

– Ting var veldig på stell igjen. Hadde jeg fortsatt med den hoppingen jeg presterte da jeg ble skadet hadde jeg sannsynligvis kjempet videre i verdenstoppen, sier Bardal.

For tre år siden vant han verdenscupen sammenlagt – som den første siden Espen Bredesen i jubelåret 1994 – og premiepengene strømmet inn på kontoen. I vinter er det langt unna millionen. Bare 240.000 kroner ifølge den offisielle listen til det internasjonale skiforbundet (FIS).

SØLV-GJENGEN: Line Jahr, Maren Lundby, Anders Bardal og Rune Velta jubler etter VM-sølvet i mixed lag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder