RIK PÅ SKI: Therese Johaug og Marit Bjørgen feirer stafettgullet sammen med Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Falun. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Ett skiforbund - to virkeligheter: Årslønn Johaug og Bjørgen: En mill.
Årslønn Velta: Null
Årslønn Graabak: Null

FALUN (VG) Norges tre største langrennstjerner hever millionlønn fra skiforbundet. Heltene i hopp og kombinert får null i lønningsposen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sportssjefene Clas Brede Bråthen (hopp) og Sverre Rotevatn (kombinert) bekrefter overfor VG at de ikke har økonomi til å inngå fete lønnsavtaler som langrenn har gjort med Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Etter VG erfarer er disse tre utøverne sikret rundt en million kroner i året fra langrennslandslaget. Landslaget har fikset det slik for sine tre beste utøvere at de gjennom ambassadøravtaler med enkelte av forbundet sponsorer gjør at de mer enn dobler summen som er i deres opprinnelige stipend fra forbundet.

Langrennslandslaget har maks stipend på 450.000 kroner og et minimumsstipend på cirka 200.000 kroner. Størrelsen på dette baseres på prestasjoner i løypene.

VG LIVE:Kl. 13: Tremila for kvinner

500.000 til fordeling

På spørsmål om landslaget har VM-bonus til sine utøvere svarer langrennssjef Åge Skinstad.

- Vi har 500.000 kroner til fordeling blant utøverne og det blir fordelt etter resultater hele sesongen. Vi har cirka fire millioner kroner tiil fordeling blant utøverne i variabelt stipend. Fordelingen av dette blir bestemt av utøverne sammen med oss, skriver Skinstad i en sms til VG.

I hopp og kombinert er det kun premiepenger i internasjonale renn som gjelder. For de utøverne som ikke frekventerer seierspallen med jevne mellomrom er det smalhans.

Velta foran Northug

VM-sensasjonen Rune Velta (25) kan takke det internasjonale skiforbundet (FIS) for at han snart har tjent en brukbar årslønn på en uke i Sverige. Mesterskapsbonusene i hopp er nesten dobbelt så høy som i langrenn. Individuelt kombinert-gull puster faktisk langrenn i nakken.

Med gull (normalbakke), sølv (mixed-lag) og bronse (storbakke) har Velta innkassert i 363.000 kroner fra FIS foran lørdagens lagkonkurranse. Det er klart foran Petter Northug. Med tre gull – stafett, teamsprint og sprint – er han oppe i 190.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

PENGEMANN: Rune Velta har tre VM-medaljer og bonuskronene ruller inn på konto under VM. Her jubler han for VM-bronse i storbakken. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Vi bruker våre penger slik at de aktive skal få større sjanser til å tjene egne penger, og vi legger også forholdene til rette for de nest beste, sier Clas Brede Bråthen.

Krever kontroll

Han påpeker at hopp har en klar filosofi om å investere inntektene (budsjett på 20 millioner) i trenere, støtteapparat, og sportens ettervekts. Og de ville aldri gitt fra seg «lillefingeren» engang med tanke på kontrollen over egne markedsrettigheter – selv om de skulle fått en stjerne ala Petter Northug – som hadde fanget interesse fra en stor kommersielle aktør. En potensiell «Red-Bull-hopper» – om man vil.

– Det kommer aldri til å skje, så lenge jeg er sportssjef, at vi tillater at én utøver skal skumme fløten for egen vinning. Hvis det får skje undergraves det systemet våre hoppere er et produkt av. Det er viktig at vi alle forstår hvor vi kommer fra, sier Clas Brede Bråthen.

TV-innktene til skiforbundet (NSF) er langt høyere for hopp sammenlignet med langrenn når det er konkurranser i verdenscupen på norsk snø. Ifølge tall fra selskapet Infront Sports & Media, som VG har sett på, ble det betalt totalt 1,3 millioner kroner for rettighetene til hopprenn i NSF-regi i fjor, og 475.000 kroner for langrenn.

Men Bråthen understreker at han ser hvilken idrett som er mest populær hos «Ola & Kari». At det har skapt et helt annet økonomisk fundament for langrenn.

– Langrenn har satt standarden for hvor god du må være for å få oppmerksomhet. Den listen ligger vanvittig høyt. Det er nesten blitt slik at i hopp må du vinne OL, VM eller Hoppuka for å være noen i Norge, rett nok satt litt på spissen, men slik oppleves det, sier Clas Brede Bråthen.

- Null kroner

VM-SØLV: Jørgen Graabak puster ut etter VM-sølv i lag, mens lagkamerat Mikko Kokslien (med ryggen til), gratulerer. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

OL-suksessen i Sotsji, med to gull, en sølv og en bronse, fikk kombinert opp av den økonomiske hengemyra. Næringslivet våknet. De fikk i land en fireårig hovedsponsoravtale (Opplysningen 1881). Men det betyr ikke noe «utbyttefest».

- Det er null kroner til å lønne løperne, og det er de innforstått med. Deres inntekter styres av prispenger i verdenscupen og VM, i tillegg til private sponsoravtaler. Internasjonalt får kombinert større oppmerksomhet enn i Norge, spesielt i Tyskland, men vi har en konkurranseform som er tiltalende, og TV-tallene er høye, sier Sverre Rotevatn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder