TØRKER TÅRER: Alexander Stöckl må ta pause i et intervju med TV 2. Rennet i Vikersund ble for sterk kost for den lidenskapelige landslagstreneren.
TØRKER TÅRER: Alexander Stöckl må ta pause i et intervju med TV 2. Rennet i Vikersund ble for sterk kost for den lidenskapelige landslagstreneren. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Stöckl tok til tårene etter tidenes hopprenn

•  Andreas Stjernen på pallen etter monsterhopp

HOPP

•  Stemplet som «feig» av lagkameratene etter fantomhoppene

VIKERSUND/OSLO (VG) Her klarer ikke Alexander Stöckl (42) å holde tårene tilbake. Inntrykkene fra lengdefesten i Vikersund ble for sterke.

Publisert: Oppdatert: 15.02.16 00:39

Peter Prevc vant rennet, selv med fall i finaleomgangen (249 meter). Men det var nordmennene som hoppet lengst – stående. Andreas Stjernen klinket til med 249 meter. Kenneth Gangnes landet på 248,5 meter. Det var langhoppingen hele dagen.

– Jeg er helt ferdig. Det ble utrolig mange fantastiske skihopp. Nesten alle våre hoppet helt ned, sier Alexander Stöckl.

– Er dette den en største dagen du har vært med på som norsk landslagstrener?

– Det er det råeste rennet jeg har vært med på, med klar margin. Det må ha vært tidenes renn i skiflyging, sier Stöckl.

Sjekke denne: Stöckl synger Elton John-låt

Han måtte ta pause midt i et intervju med TV 2. Da han møtte VG like etterpå i Vikersundbakken – etter det strålende rennet – tørket han fortsatt tårer.

Han kaller tredjeplassen til Andreas Stjernen fantastisk. Han var spesielt fornøyd med finalehoppet (231 meter). Da var forholdene tunge. Oppdriften var borte.

Artikkelen fortsetter under bildet

249 meter i 1. omgang var dagens lengste. I kvalifiseringen hoppet han 248 meter. Det var kvalik-hoppet som var hans store sjanse til å sette verdensrekord understreker trønderen overfor VG.

– Jeg kunne sikkert tatt verdensrekorden i kvalifiseringen. Muligens ble jeg litt feig på slutten. Jeg fikk litt tyn fra de andre guttene på laget for at jeg ikke hoppet lenger, sier Stjernen.

Les også: Hopperne får samme trener som norske jagerpiloter

Han fortsatte jakten på rekorden med imponerende 249 meter i den første omgangen, bare 2,5 meter bak verdensrekorden til Anders Fannemel satt i fjor.

Stjernen gliste hele dagen og langt inn i kvelden. Det er til å forstå. I fjor ble han vraket på elitelaget. Han måtte ned en divisjon – på B-laget – og ta tak i egen karriere.

– I en kort periode vurderte jeg om jeg skulle orke å fortsette, men heldigvis hadde jeg dyktige folk rundt meg.

– Jeg har ikke talent til å gjøre så mye annet, sier han – og bryter ut i latter.

Han lister opp noen årsaker til at han akkurat nå er en av verdens beste hoppere:

– Jeg har blitt bedre til å forstå hva som skjer i et skihopp. I tillegg er styrken i mage, hofte og rygg forbedret, sier Stjernen.

– Hvorfor hopper du så utrolig bra i skiflyging?

– Jeg kommer effektivt ut i luften, og finner en veldig bra posisjon. I tillegg treffer jeg perfekt på luften, sier Stjernen.

Pappa Hroar Stjernen har fortsatt familierekorden (vant Bischofshofen-rennet i 1985). Seier i verdenscupen mangler fortsatt for sønnen. Men han har vært på pallen tre ganger.

– Pappa har motivert meg masse. Han er en positiv fyr, men nå har jeg hoppet nesten hundre meter lenger enn ham, sier Andreas Stjernen.

VG LIVE: Slik forløp skiflygingen i Vikersund seg!

Stjernens tredjeplass er for øvrig den tredje norske pallplassen på like mange dager i Vikersund.

NORSK HOPPER PERSET MED 100 METER: – Det kuleste jeg har vært med på

Men det var ingen som kunne tukte slovenske Peter Prevc, som tok sin andre strake seier i Vikersund, til tross for at han var nedi med ryggen da han landet på 249 meter i finaleomgangen.

– Alle hopp kan være farlige. Men jeg følte at juryen hadde god kontroll, sier Peter Prevc til VG

23-åringen tok sin 17. verdenscupseier og tangerte med det 43 år gamle Noriaki Kasai, som på sin side rettet opp et dårlig førstehopp med 237,5 meter.

Men enda viktigere; sloveneren har 11 enkeltseiere denne sesongen. To etter rekorden til Gregor Schlierenzauer fra 2009-sesongen.

FORFANGs DRAMA I VIKERSUND: – Det kunne endt med katastrofe

– Hva tenker du om verdensrekorden, er det dét du mangler nå?

– Jeg teller ikke rekorder. Om det er antall verdenscupseiere eller verdensrekord, sier Prevc.

Bak ham fulgte østerrikske Stefan Kraft, som kunne juble for sin 18. pallplass i karrieren, og bak ham igjen: Andreas Stjernen.

– Mann nummer tre på pallen på tre dager, så det viser hva som bor i det norske laget. Vi mangler kanskje den klare eneren, men jeg synes ikke det gjør så mye, sier NRK-ekspert og tidligere hopper Johan Remen Evensen.

Stjernen var ikke den eneste som imponerte blant de norske. Blant de åtte beste var hele fem fra Norge, med Daniel-André Tande, Kenneth Gangnes, Johann André Forfang og Anders Fannemel på 5.-, 6.-, 7.- og 8. plass.

Les også: Slik får Stöckl frem nye hoppstjerner

Her kan du lese mer om