GRATULERES: Den første som gratulerte Maren Lundby, var lagvenninnen Silje Opseth. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Derfor gråter ikke Maren Lundby

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Alle rundt henne tok til tårene. Men ikke gulljenta Maren Lundby (23). Hun gråter bare for andre.

Både landslagssjef Clas Brede Bråthen, personlig trener Jermund Lunder og lagvenninnen Silje Opseth gråt over super-prestasjonen. Også Eurosport-ekspert Anders Bardal var våt i blikket.

– Jeg griner ikke over meg selv, har jeg merket. Jeg griner av andre. Når Forfang og Johansson var på pallen måtte jeg grine litt. Nå er jeg bare glad, forklarer Toten-jenta på spørsmål fra VG.

Vinterens suverene ener i hoppbakken var best også da det gjaldt som mest. Det var en herlig revansje etter at hun ledet fjorårets VM, men falt ned på 4. plass i Lahti.

les også

Lundby-dramaet: - Jeg kunne gått rundt i luften

– I fjor klarte jeg ikke å takle dette. Trikset her har vært å være på trening i hoppbakken. Det er egentlig bare to vanlig hopp. Bare alt rundt kan påvirke det i en eller annen retning.

– Du var ikke i nærheten av å bli satt ut av fallet søndag, den støle hoften og den ødelagte skoen?

– Nei, jeg synes vi har klart å vinkle alt til noe positivt. Jeg fikk en melding i går om at Krüger trynet. Så da tenkte jeg at her har vi gulloppskriften, svarer hun til stor latter.

Hun ble den 100. norske vinner i vinter-OL.

– Hva skal toppe det her? Det må bli å vinne neste OL også, sier Lundby som i Kina om fire år gjerne også hopper i storbakken.

– Det er min beskjed til IOC, sier hun.

– Vi fortjener å få sjansen i de samme bakkene som gutta. Vi viser et høyt nivå her, sier hun og er heller ikke helt fremmed for at hun kan konkurrere mot menn en gang i fremtiden.

– Kanskje. Vi trenger mer fart nå, men for hvert år blir forskjellen mindre og mindre. Så kanskje vi kan konkurrere mot dem selv om det finnes fysiske forskjeller.

Det ble et drama da Lundby falt på trening søndag, men hun takket støtteapparatet for at hun kom seg til rennet mandag.

– De fant bare fordeler ved at jeg tryna i går. Jeg følte meg sterk i dag, sa OL-vinneren i Eurosport-intervjuet etter gullet.

les også

Nå er Maren Lundby (23) kanskje Norges største OL-håp: - Må leve med favorittstempelet

Lundby hoppet utrolige 110 meter i finaleomgangen, og dermed var det ingen tvil om seieren. Avstanden ned til Katharina Althaus på sølvplass var 12 poeng.

Bakkerekorden i OL-bakken er 111 meter. Lundby var altså bare én meter bak den.

– Hun viser i sistehoppet at hun er sjefen, fastslo Anders Bardal som Eurosport-ekspert.

– Etter fallet i går er det helt utrolig at hun banker til med 111 meter i finalen, sa trener Christian Meyer.

På VGTV var tidligere hoppsjef Jan-Erik Aalbu veldig imponert:

– Tenk å takle det favorittstempelet og det presset hun har hatt, ramler i går og vinner i dag.

– Det er utrolig sterkt gjort, det er sånn at man får en klump i halsen. Det er så fortjent, det er moro, fulgte Arne Scheie opp i det samme VG-studio.

– Hun er rå. Det er en sinnssyk prestasjon. Tusen takk, Maren, sa sportssjef Clas Brede Bråthen på Eurosport-sendingen.

les også

Maren Lundby hopper for gull: Sjefen trodde kneet røk

Samme mann sa i pausen:

– Forholdene er fryktelige, men de beste takler det, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen mellom omgangene.

Selv beskrev Lundby førstehoppet på 105,5 meter slik:

– Det føltes helt jævlig ut egentlig. Gikk veldig lavt. Jeg tror det var veldig dårlig forhold over kulen. Så berget jeg skikkelig nedi der. Jeg følte bakken i en evighet. Men helt nydelig å gå inn i ledelse i hvert fall, sa hun til NRK Radio.

les også

Maren Lundby i gull-form i OL-bakken

Lundby hoppet altså 105,5 meter og var 2,2 poeng foran Katharina Althaus etter 1. omgang. Sara Takanashi var nummer tre. Dette

Forholdene endret seg i løpet av 1. omgang. Det ble en stopp før de seks siste. Lundby hadde siste startnummer.

– Hun er i sitt livs form. Men vi ble litt bekymret da vi så ut hun gikk ut fra prøveomgangen. Det så ut som om hun haltet litt, sa Eurosports Strandbråten i begynnelsen av 1. omgang.

les også

Har satset millioner på Lundby-gull i OL

Den norske gullfavoritten falt på trening i normalbakken søndag. Det skjedde etter at hun forsøkte å sette nedslag etter å ha hoppet 111 meter. Den ene skien skar ut etter landing, og Lundby falt fremover. Hun reiste seg etter fallet og gikk ut av bakken for egen maskin.

– Hun er nok litt preget av fallet, sa Anders Bardal som Eurosport-ekspert før rennet.

Dette er det eneste rennet for kvinnene i OL. De slipper ikke til i den store bakken, og det er heller ikke noe mixed lagkonkurranse - som i ski-VM.

Maren Lundby har vært den beste kvinnehopperen denne vinteren og har hele syv seirer i verdenscupen: Lillehammer, Hinterzarten, to ganger i Sapporo, to ganger i Zao og så vant hun det første rennet i slovenske Ljubno i slutten av januar. Hun har til dels vunnet med store forsprang til nummer to. Det siste rennet før OL endte imidlertid med seier til østerrikske veteranen Daniela Iraschko-Stolz.

les også

Maren Lundby falt i OL-bakken: – Alt virker greit

Sportssjef Clas Brede Bråthen bekreftet tidligere mandag overfor VG at de bruker rundt to millioner koner i året på «Lundby-prosjektet».

– Vi har aldri vært i nærheten av å bruke så mye penger på én enkeltutøver, sa Bråthen.

Den andre norske deltakeren, Silje Opseth, gjorde et sterkt andrehopp på 91,5 meter og overbeviste i OL-debuten. Det ga 16. plass.

Med Lundbys gull har Norge tatt gull, sølv og bronse i hoppbakkene i Pyeongchang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder