SKINNE: Kenneth Gangnes med støtteskinne på venstre kne hvor han er korsbåndsoperert. Foto: NORGES SKIFORBUND

Gangnes operert av legen som reddet Lund Svindals karriere

Hoppstjernen om veien tilbake: - Jeg har noen mørke dager foran meg

Felles skjebne – felles trøst. Alpinstjernen Aksel Lund Svindal (33) og hoppesset Kenneth Gangnes (27) kan takke en lege i Østerrike for at det fortsatt er liv i toppidrettskarrieren.

23 januar: Aksel Lund Svindal faller stygt i den knalltøffe utforløypa i Kitzbühel. Korsbåndet ryker. Han fraktes til en spesialklinikk utenfor Innsbruck, og blir operert av Christian Fink, kanskje en av verdens beste kirurger på området.

SUPER-KIRURG: Christian Fink på pressekonferansen med Aksel Lund Svindal etter det skrekkelige fallet i utforløypa i Kitzbühel. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Det var også Fink som opererte Lund Svindal da akillesen røk i 2014.

Les også: Vellykket operasjon for Lund Svindal

8 juni: Kenneth Gangnes skader seg under trening i plastbakken i Stams. For tredje gang i karrieren ryker korsbåndet. Åtte timer etter uhellet er han operert av Fink.

Kompliserte kneskader og skihopping er normalt uforenelige, er erfaringen til landslagstrener Alexander Stöckl. Han kjenner Fink personlig og ber om øyeblikkelig hjelp.

– Jeg kjenner Fink fra tiden som trener i Østerrike. Om han er flinkest i verden vet jeg ikke, men han har reddet karrieren til mange hoppere og alpinister, sier Alexander Stöckl.

Gangnes frykter det verste når han ligger i sykesengen på privatklinikken Hochrum i den lille byen Rum i nærheten av Innsbruck. Men det han får høre av Fink etter operasjonen oppleves som oppsiktsvekkende.

– Kneet er faktisk sterkere nå enn da jeg fikk det utdelt, sier Kenneth Gangnes.

Han forteller at han er blitt fortalt hva som et gjort med kneet. Og at det er mye som skal til for at det ryker. Mentalt sett er det er svært betryggende for ham.

– Jeg er ikke redd for at det skal ryke, er jeg dét, kan jeg bare legge skiene på hylla, sier Gangnes.

Professor og korsbåndspesialist, Lars Engebretsen i Olympiatoppen, sier til VG at det trolig vil gå et år før Gangnes er tilbake på toppnivå igjen. Han sier følgende om operasjonen: – Det stemmer at det nye korsbåndet er sterkere, men totalpakken med hele kneet er dårligere enn før skaden.

Tre ganger har hopperen fra Toten opplevd karrieretruende kneskader. I de to første tilfellene var det høyre kne som fikk korsbåndskade. Nå er det venstre. Sesongen med VM i Lahti (februar/mars) er spolert.

Les også: Roger Ruud på gråten av Gangnes

– Jeg har mine drømmer. Og jeg ønsker å signere dette med og stå med skiene over hodet og juble igjen, sier Gangnes.

Han ble betegnet som en medisinsk sensasjon da han vant sitt første verdenscuprenn på Lillehammer i desember i fjor. Det kom tårer. Da han landet for kjært i Stams for en drøy uke siden kom det bannskap. Mye bannskap.

– Hva jeg sa egner seg ikke på trykk. Men mange av ordene jeg lirte av meg begynner på f ..., sier Gangnes.

Artikkelen fortsetter under bildet

GUTTA PÅ TUR: Kenneth Gangnes (på krykker) i samtale med Johann André Forfang, Anders Fannemel og trener Jermund Lunder i Ramsau. Foto: NORGES SKIFORBUND

Han befinner seg fortsatt i Østerrike hvor hopplandslaget er på samling. I går humpet han rundt på krykker i Ramsau. I morgen er det Bischofshofen. Opptreningen går langsomt ifølge Gangnes. Og han vet med seg selv at han går en tøff tid i møte.

– Det er en fordel at jeg vet hva jeg skal gjennom. Det tar på hodet, og jeg kommer til å møte på noen mørke dager, som blir tøffe å forholde seg til, sier Kenneth Gangnes.

VGTV: Hopper 252 meter i Planica - så går det galt

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder