HØYT OVER OSLO: Rune Velta showet på taket til hoppsponsor RiksTV på Økern i Oslo under pressetreffet tirsdag. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Gullhopper Velta: - Tror aldri jeg finner Falun-følelsen igjen

•  Føles rart å bli kjendis over natten

•  Sliter med å finne tilbake til superformen

I Falun ble han tidenes beste norske VM-hopper. Men Rune Velta (26) tviler på om han noen gang får oppleve maken til suksess igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

To gull, en sølv og en bronse. Fire medaljer i samme VM. Velta ble VM-kongen.

To gull i samme ski-VM er det bare Bjørn Wirkola (1966) og Espen Bredesen (1993) som har klart før ham i den stolte norske hopphistorien. Velta vant i normalbakke og lag. I tillegg klarte han sølvmedalje i mixed-lag, og bronse i storbakke.

Les også: Sportssjefen: – Velta slått av de fleste

– Jeg tror aldri jeg klarer å finne Falun-følelsen igjen, sier Rune Velta.

– Hvorfor ikke?

– Jeg tror ikke det er helt umulig, men jeg tror det blir veldig vanskelig å klare fire medaljer i et stort mesterskap igjen. Jeg tror ikke jeg klarer å gjenskape samme måte å forberede meg til et mesterskap, sier Velta.

Perfekt

Han understreker at han fikk en tilnærmet perfekt formstigning frem mot konkurransene i Sverige. I tillegg hadde han gjort et særdeles solid treningsarbeid i forkant av VM-sesongen. Opplegget kom på plass etter et verbalt utbrudd mot landslagstrener Alexander Stöckl etter uttalelsen om at Velta manglet god nok forståelse om skihopping.

– Jeg var veldig flink til å jobbe nøye uten å stresse. Og det fikk jeg betalt for i Falun, sier Velta.

Hopperen fra Lommedalen er ikke like optimistisk med tanke på kommende sesong som starter i tyske Klingenthal med kvalifisering fredag, lag lørdag og individuelt renn søndag. Han medgir overfor VG på tirsdagens pressetreff på Økern i Oslo at han sliter med å finne superformen.

– Mine beste hopp i år har vært konkurransehopp på plast. Det jeg har prestert på trening er langt unna det jeg har forventet av meg selv. Og det er helt klart langt unna det andre forventer av meg. Til tider har det vært vanskelig å skjønne. Det jeg har lært om skihopping i sommer er at det er vanskelig. Ting løser seg aldri for alltid, sier Velta

Les også: Scheie på gråten da han tok NRK-avskjed

Han har flyttet fra bygda i Bærum til sentrum av hovedstaden tidligere i år. Han klager på boligprisene, men hadde råd til en litt større leilighet, etter VM-suksessen.

Sjekk denne: Se Veltas utrolige spenst

Kjendis

Men det er et annet aspekt ved fire VM-medaljer han ikke setter like stor pris på. Det er at folk kjenner ham igjen over alt.

– Det er ganske stor forskjell på hverdagen min nå og forrige vinter. Før kunne jeg gå på butikken uten at noen visste hvem jeg var. Nå blir jeg lagt merke til. Det er et godt stykke igjen før jeg blir et begrep som Wirkola er. Men jeg er veldig stolt av hva jeg klarte i VM, sier Rune Velta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder