KJEMPET: Anette Sagen har kjempet mye for den kvinnelige hoppsporten. Nå legger hun opp.
KJEMPET: Anette Sagen har kjempet mye for den kvinnelige hoppsporten. Nå legger hun opp. Foto:Geir Olsen,VG

Anette Sagen (30) legger opp

Hoppsjefen til VG: - Hun ble et ikon for kvinnehopperne

HOPP

Hopp-pionér Anette Sagen føler ikke lenger glede over å konkurrere. Derfor velger hun å legge skiene på hylla.

Publisert: Oppdatert: 10.03.15 15:16

– Det er så enkelt som at jeg synes ikke det er så artig å stå på en toppen av en hoppbakke lenger. Jeg elsker sporten, men gleden ved å konkurrere er borte, sier Anette Sagen til NRK.

Etter å ha vært dominant i hoppsporten i en årrekke, har resultatene sviktet i det siste. Hun var ikke blant de uttatte til VM i Falun tidligere i år, og overfor NRK sier hun at det var da avgjørelsen ble tatt.

– Men jeg har nok egentlig tenkt på dette lenge, litt ubevisst, og visst at dette ville bli den siste sesongen, sier Sagen til statskanalen.

Les også: Historisk seier til Sagen

Men for folk flest er ikke 30-åringen bare kjent for sin gode hopping.

Hun er en av de som virkelig har gått i bresjen for de kvinnelige hopperne, og som ofte har vært deres ansikt utad i kampen om å få like rettigheter som menn i bakken.

Les også: Her blir Sagen angivelig slått ned av hoppvenninne

– I det siste har det handlet mest om å hoppe bra, men for ti år siden var det mer. Da var man nødt til å ta i et tak hvis man ville være med, og det var jo det som var drømmen, sier Sagen til NRK.

Og da det for første gang ble arrangert et verdensmesterskap for kvinner i hopp i 2009, kom Anette Sagen på tredje i normalbakken.

Les også: Pappa Sagen rasende etter at dattera ikke fikk hoppe først i nye Holmenkollen

Hun fikk også mye av æren for at kvinnehopp kom på OL-programmet, men da det for første gang ble arrangert der, i Sotsji i fjor, var ikke resultatene hennes gode nok til at hun var med i den norske troppen.

– Det er vel slik at Anette har hatt en veldig rik og lang karriere og opplevd en hel del. Hun har blitt fremstilt som en foregangsfigur for jentenes kamp for å få samme plass som gutta på idrettsarenaen, og den posisjonen fortjener hun, sier Clas Brede Bråthen, sportssjef for det norske hopplandslaget, til VG.

– Ville kvinnehoppsporten vært den samme uten henne i dag?

– Det er umulig å svare på. Det er ingen tvil om at hun har tatt en stor og viktig del av jobben med å gi idretten et ansikt, men det er umulig å bedømme betydningen av den. Men det er ingen tvil om at hun har blitt ikonet for kampen, svarer Bråthen.

Sportssjefen ønsker heller ikke at folket skal glemme hvor mye Sagen vant da hun var på sitt beste. For før 2011/12-sesongen var det ikke noe som het verdenscup for kvinner. Da hoppet de kontinentalcup, og der var Sagen helt i toppen.

Les også: Sagen til sykehus etter fall

Hun står bokført med 42 seire der, og ble også første norske kvinne til å ta seieren hjem i et verdenscuprenn.

– Hun vant ekstremt mye, og det er ikke mange idrettsutøvere som har vunnet så mye som det hun har gjort. Hun er vel tidenes mestvinnende norske hopper og har en veldig lang og solid merittliste. Hun var alltid en tøff skihopper, og det er ikke tilfeldig at hun vant så mye, sier hun.

Her kan du lese mer om