Sveitsisk hoppsjef: - De som trikser nå, de gjør det med hoppdressen

Stöckl: - Jeg har ventet på disse spekulasjonene

Alle syv norske klare for Innsbruck-rennet

OPPDRESSET: Anders Jacobsen går på sølete veier i den omstridte hoppdressen i Bergiselbakken. Foto:GØRAN BOHLIN,VG

Mistenker Jacobsen for dress-juks

INNSBRUCK (VG) Anders Jacobsen (29) hopper med en dress som lurer utstyrsreglementet skriver den sveitsiske avisen Blick.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge blick.ch skal Jacobsen ha vunnet Nyttårshopprennet med en hoppdress som gir bedre lengder i bakken. Den kjente avisen skriver at nordmannen blant annet har ekstra mye stoff i ermene.

– Jeg kan ikke forholde meg til det. Men det er litt slitsomt når det blir kastet ut sånne påstander. Jeg kan bare si at jeg har gått gjennom de samme kontrollene som de andre, sier Anders Jacobsen.

Det virket imidlertid ikke som Jacobsens «superdress» hadde samme effekt i Innsbruck i ettermiddag. Han endte på 14. plass i kvalifiseringen. Verdenscuplederen Michael Hayböck fra Østerrike vant. Rune Velta ble beste norske på femteplass. Og alle de syv norske klarte seg gjennom kvalifiseringen.

Landslagstrener Alexander Stöckl har lest artikkelen og avviser påstandene. Og sier til VG at han har ventet på spekulasjoner etter Jacobsens oppvisning i Garmisch-Partenkirchen.

– Det er noen som prøver å lage noe ut av ingenting. Men jeg har erfaring med dette. Og jeg har bare ventet på at det skulle komme noe om Jacobsen. Det er FIS som kontrollerer. Det er utelukkende perfekt hoppteknikk som gjør at han hopper bakken ned, sier Alexander Stöckl.

Jacobsen banket til med utrolige 145 meter i det første treningshoppet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen. 1,5 meter lenger enn bakkerekorden. Han fortalte til VG at mye av hemmeligheten bak monsterhoppet var en ny renndress. En som han normalt ville spart til konkurranser.

Saken fortsetter under bildet

VAKKERT: Anders Jacobsen under trening i Bergiselbakken i Innsbruck. Kanskje verdens flotteste hoppbakke. Foto:GØRAN BOHLIN,VG

Sveitsernes stjernehopper Simon Ammann (fire OL-gull) var sjanseløs i duellen med Jacobsen om seieren i det som regnes som vinterens viktigste renn. Han ble slått med 6,6 poeng. Blick spekulerer i om Ammann er offer for et «bedrageri».

Ekstra luftlommer

De hevder videre at den overraskende seieren til Jacobsen i Garmisch-Partenkirchen – og de utrolige hoppene på trening og i kvalifiseringen – kommer av at Hønefoss-gutten har ekstra luft oppsamlet i lommer mellom tekstilene. Og at dette er mulig fordi at det tettsittende undertøyet og hoppdressen henger sammen med borrelåser.

Borrelåsene skal visstnok utløses med et rykk etter landing. I den hensikt å gå fri gjennom utstyrskontrollen til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Alle de ti beste i verdenscupen blir kontrollert i et eget rom i bakken. FIS gjør også tilfeldige stikkprøver.

Sportsdirektør for det sveitsiske hopplandslaget, Berni Schödler, sier til Blick: – De som vil trikse nå, de gjør det med hoppdressen.

Han synes det er påfallende mange «jubelscener» etter landing. Han tror det er en baktanke med dette.

– Armer kommer opp og hender strekkes i været. Dette gjøres selv om det ikke er noen grunn til det. Det later til at det gjøres for at dressen skal få den rette fasongen før dresskontrollen, sier Berni Schödler.

Beskyldt tidligere

Det er ikke første gang Jacobsen og Norge skaper bølger i hoppsirkuset. Da han vant både i Oberstdorf og Garmisch-Partenkirchen for to år siden fikk de Østerrike på nakken. De hevdet hoppskoene til Jacobsen og Tom Hilde, som hadde et leggskinn i innerskoen for å bedre stabiliteten i luften, måtte forbys.

FIS avviste protesten fra Østerrike. Jacobsen bekrefter overfor VG at han ikke hopper med konstruksjonen lenger på grunn av den kompliserte kneskaden han fikk etter Planica-fallet for snart to år siden.

VG vet at Norge har eksperimentert mye med hoppdressene foran årets VM-sesong. Leder av utstyrskomiteen, Bertil Pålsrud som er TD i Innsbruck-rennet, sier at det alltid er mye spekulasjoner i Hoppuka.

Saken fortsetter under bildet

FIS-BOSS: Bertil Pålsrud (midt på bildet), leder av utstyrskomiteen i FIS tilbakeviser påstandene om Jacobsens dressjuks. Her står han i dommertårnet i Innsbruck. Til høyre Miran Tepes (assisterende renndirektør) og til venstre Andreas Felder (rennleder). Foto:GØRAN BOHLIN,VG

– Jeg slår meg til ro med at utstyrskontrollen til FIS er solid. Mange av påstandene som har kommet opp gjennom årene har ikke vært riktige. Det er mange som prøver å tøye grensene, men de som blir oppdaget blir diskvalifisert, sier Bertil Pålsrud.

– Høres påstanden om borrelås ut som et eventyr for deg?

– Ikke nødvendigvis. Men det blir korrigert umiddelbart hvis vi finner det, sier Bertil Pålsrud.

Kvalifisering til verdenscup hopp menn lørdag (HS130):

1) Michael Hayböck, Østerrike 128,2 (128,0 m)-x, 2) Stefan Kraft, Østerrike 127,2 (124,5)-x, 3) Richard Freitag, Tyskland 125,8 (125,5), 4) Roman Koudelka, Tsjekkia 124,7 (125,0)-x, 5) Rune Velta, Norge 124,4 (125,0), 6) Lauri Asikainen, Finland 123,3 (125,0), 7) Noriaki Kasai, Japan 122,3 (121,0)-x, 8) Anders Fannemel, Norge 121,2 (122,5)-x, 9) Johann Andre Forfang, Norge 119,5 (122,5), 10) Piotr Zyla, Polen 118,9 (121,5),

Øvrige norske: 14) Anders Jacobsen 116,3 (120,5 m), 20) Anders Bardal 112,5 (117,5), 35) Phillip Sjøen 109,4 (116,0), 36) Daniel Andre Tande 109,0 (115,5).

x=forhåndskvalifisert.

Dueller med norske hoppere i søndagens 3. renn i Hoppuken:

6) Bardal – Dimitrij Vassiljev, Russland, 10) Sjøen – Manuel Fettner, Østerrike, 11) Tande – Severin Freund, Tyskland, 12) Jacobsen – Vladimir Zografski, Bulgaria, 17) Forfang – Aleksander Zniszczol, Polen, 18) Fannemel – Dawid Kubacki, Polen, 21) Velta – Vladislav Bojarintsev, Russland.

Les også

 1. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

  OBERSTDORF (VG) Anders Fannemel (23) ligger på sengen og studerer notater som kan være forskjell på fiasko og suksess i…
 2. Jacobsen om hoppsirkuset: - Tungt å være lenge borte fra familien

  GARMISCH-PARTENKIRCHEN (VG) Det er hoppfamilien Anders Jacobsen (29) går til bords med når han feirer nyttårsaften.
 3. Her vinner Anders Jacobsen igjen

  INNSBRUCK (VG) Under ett døgn etter triumfen i Nyttårshopprennet vant Anders Jacobsen (29) ny konkurranse - i gokart.
 4. Jacobsen: - Vurderte å legge opp flere ganger

  GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO (VG) Anders Jacobsen (29) vant Nyttårshopprennet. Konkurrentene hyller ham.
 5. Dette tvang frem tårene hos Stöckl

  GARMISCH-PARTENKIRCHEN (VG) Alexander Stöckl (41) klarte ikke å holde tårene tilbake.
 6. Lar seg ikke skremme av hoppestopp

  Til tross for avlysninger og utsettelser, er nordmenn minst like opptatt av hopp som tidligere.

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Jacobsen føler seg forfulgt

 2. Jacobsen om dress-bråket: - Har fått beskjed om å kle meg annerledes

 3. FIS-topp: – Jacobsen ville blitt diskvalifisert hvis noen hadde protestert etter Nyttårshopprennet

 4. Jacobsen: - Vurderte å legge opp flere ganger

 5. FIS-sjef: – Uverdig av en stor idrettsmann

 6. Stöckl om Gangnes: - Han må skjønne at han kan vinne i Hoppuka

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder