TÅRER I ØYNENE: Tom Hilde var en skuffet mann etter at Norge tok sølvet - han følte at han kostet Norge en sjanse til å vinne edleste valør. Foto: NTB Scanpix

Jacobsen: - Utrolig at slikt kan skje i et VM i 2013

Real tabbe hos arrangørene - regnet feil poengsum på Anders Bardals første hopp

Skuffet Stjernen til VG Nett: - Dette er det verste jeg har opplevd

VAL DI FIEMME/OSLO (VG Nett) De norske hopperne trodde de hadde sikret sølv i laghopp - men en regnefeil fra arrangørens side sørget for at det til slutt ble en bitter fjerdeplass.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg er skuffet. Dette føles urettferdig. Vi får ikke gjort noe med det annet enn å føle på det, og det beste for oss er nok å legge det dødt. Men det er utrolig at slikt kan skje i et VM i 2013, sier Anders Jacobsen til VG Nett.

Han forteller at det føltes håpløst å først få den gode følelsen av å ha tatt sølv - for deretter å miste medaljen.

- Skuffelsen er stor. Sølv ville vært bra. Men den poengsummen vi blir stående med til slutt er reell, så dette får vi bare ta med oss, sier han.

VGTV: Se intervju med en skuffet Jacobsen

Trist

Også hoppsjef Clas Brede Bråthen synes det å miste sølvet i dag, var veldig leit.

- Dette er bare forbaska trist for fire fantastiske norske utøvere, og for sporten at en slik dag blir ødelagt av slike ting, sier hoppsjef Clas-Brede Bråthen til VG Nett.

Først jublet de norske hoppgutta for sølvmedalje etter endt hopprenn. Deretter måtte trener Alexander Stöckl og Clas-Brede Bråthen i møter med juryen på stadion.

Årsaken til resultatkaoset var en regnefeil på Anders Bardals første hopp. Arrangørene hadde satt poengene ut fra en annen avsats enn den han faktisk hoppet fra, og Bardal ble dermed tilkjent 6,7 poeng for mye for hoppet sitt.

- Han hadde fått regnet ut at han kjørte fra en lavere fart enn det han egentlig gjorde, og fått flere plusspoeng enn det han skulle ha. Det er helt greit, men det skal ikke skje, forklarer Bråthen.

VGTV: FIS-sjef: - Vi føler veldig med Norge

Følelsesløs

Hopper Andreas Stjernen forteller at skuffelsen var stor i laget etter at de fikk beskjeden om fjerdeplassen i kveld.

- Nå har jeg ingen følelser i det hele tatt. Vi går fra å vinne sølv til å få fjerdeplass. Dette er det verste jeg har opplevd, sier han til VG Nett.

Stjernen mener at det ikke skal være mulig at en slik arrangørtabbe finner sted i et VM.

- Det at de ikke klarer å rette på det så fort det har skjedd, er også håpløst. Vi er fire gutter som er kjempeskuffet nå. Men vi skal prøve å komme oss over dette i kveld, sier han.

KAOS: Renndirektør Walter Hofer i samtale med trener Alexander Stöckl etter dagens konkurranse. Foto: NTB Scanpix

Hoppsjefen forteller videre at juryen er veldig lei seg for det som har skjedd i hoppbakken i dag.

- Det er mennesker som lever og ånder for hoppsporten. Det er flotte mennesker som har gjort en feil. Jeg føler med dem, men føler mest av alt med utøverne våre, sier Bråthen.

Østerrike tok gullet i dagens konkurranse, mens Tyskland ble tildelt sølv. Polen ble bronsevinnere.

Ikke gjort med vilje

Bråthen forteller at til tross for arrangørtabben, har han tillit til det poengsystemet som hoppsporten har.

- Det er ingen som har gjort denne feilen med vilje. Det ble kanskje litt mye for arrangøren, siden det ble mye opp og ned med farten, sier han.

Og følger opp:

- Jeg får inderlig håpe at dette er bra for noe, men akkurat nå føles det ikke sånn. Jeg har 100 prosent tillit til det systemet vi har i hoppsystemet, det er ingen som er noe annet enn lei seg for det som har skjedd, sier han.

VG Nett følger saken - trykk F5 for å oppdatere.

Ledet etter første omgang

Jevn, god hopping og et kjempehopp fra Anders Bardal sørget for at Norge ledet lagkonkurransen før andre omgang. Nordmennene fikk imidlertid problemer med å forsvare sin ledelse i andre omgang, og etter at Tom Hilde hoppet 118 meter, begynte det å spøke for norsk medalje.

MISTET MEDALJEN: Anders Jacobsen og de norske hopperne trodde de hadde sikret sølvet. Slik gikk det ikke. Foto: NTB Scanpix

Men igjen vartet Anders Bardal opp med et kjempehopp, og hoppet Norge inn i medaljekampen igjen. Verdensmesteren fra normalbakken landet på 129 meter.

Da Norges «ankermann» Anders Jacobsen satt igjen på toppen, måtte han yte opp mot sitt aller beste for å sikre sølvmedaljen for Norge. Nordmannen klinte til med 131,5 meter - noe som så ut til å ende med sølv, helt til arrangørtabben ble oppdaget.

Små marginer

Østerrikerne vant til slutt med 11,9 poeng, men hadde marginene på sin side.

I det siste hoppet i den andre puljen landet Manuel Fettner på 128 meter, mistet en ski, men holdt seg på mirakuløst vis på beina og sikret østerrikerne avgjørende stilpoeng.

- Jeg vet ikke helt hvordan jeg klarte det. Jeg tviler på at jeg ville klart det om jeg hadde prøvd igjen. Det er et av livets spesielle øyeblikk. Jeg kan ikke forklare det, sa Fettner til NRK.

- Når man ser på måten Østerrike vinner på i dag, når han klarer å stå på den ene skia, er det vel fortjent, sier Bardal tørt til NRK.

Lagkonkurranse hopp:

1. Østerrike 1135,9
2. Tyskland 1121,8
3. Polen 1121,0
4. Norge 1117,3
5. Japan 1099,1

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder