Lundby beklager etter å ha tatt rekord: – Synd for ham og gøy for meg

Norges hoppdronning, Maren Lundby (23), skrev historie da hun søndag ble tidenes første norske sammenlagtvinner i hopp for kvinner. Og nå har hun flere verdenscupseiere enn noen andre, også Roar Ljøkelsøy (41).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er utrolig artig. Han er jo en legende. At jeg tar rekorden hans ... Det er bare å beklage, sier Lundby til VG og smiler.

For med to hopp på henholdsvis 100 meter og 97 meter i første og andre omgang, sikret hun sammenlagtseieren i verdenscupen. Det ble en triumf av det historiske slaget. Ikke bare er hun tidenes første norske kvinne som vinner verdenscupen sammenlagt, hun har nå flere verdenscupseiere enn noen andre nordmenn kan vise til.

les også

VG triller terningen etter Norges rekord-OL

Roar Ljøkelsøy hadde elleve. Lundby har nå 12.

– Det er synd for ham og gøy for meg. Men jeg tror også at han synes det er bra at Norge gjør det bra. Jeg håper å kunne få enda flere seire senere, sier Toten-jenta.

Gleder seg til Holmenkollen

Søndag sikret hun verdenscupseieren med å vinne rennet i rumenske Rasnov, 23.2 poeng foran tyske Katharina Althaus.

Og det smakte godt for den ferske OL-mesteren.

– Det var helt nydelig å vinne i dag. Jeg var litt surt å komme på annenplass lørdag. Når jeg da klarte å fikse på hoppingen og fikk til tre strøkne hopp i dag, så er det ekstra artig å vinne. Å ta verdenscupen sammenlagt også gjør det til en fin dag, sier Lundby til VG.

les også

Roger Ruud om Lundby-gull: – Hun er dronningen av Toten!

Neste renn blir på hjemmebane for Lundby. Da venter Holmenkollen-bakken, og hun får sette utfor som tidenes første norske sammenlagtvinner i verdenscupen.

Hun erkjenner at hun fikk en utladning etter OL, men at det har vært enkelt å motivere seg til å kjempe om den såkalte «kula» i verdenscupen – beviset på at man er verdens beste hopper gjennom rennene i sesongen.

– Den første uken etter OL var litt «av». Jeg med meg selv at jeg trenger litt tid på å komme tilbake etter sånne utladninger. Jeg tenkte minst mulig på skihopping den uken og nå var jeg “back on track”, sier Lundby – som nesten ikke kunne levert bedre.

les også

Gulljenta får smuler fra de rikes bord

Hylles av landslagssjefen

Landslagssjef Christian Meyer var i likhet med Lundby veldig fornøyd etter at den historiske triumfen var et faktum.

– Jeg synes hun er verdens klart beste skihopper på damesiden. Hun er et enormt forbilde og hopper så vakkert på ski. Du blir helt satt ut egentlig. Det er vanskelig å finne ord. Når hun tar ut sånne hopp og distanserer resten med så mye, så skjønner alle at det er stor idrett som blir gjort, sier han til VG.

les også

Maren Lundby falt i OL-bakken

Han er naturligvis på plass i Romania hvor Lundby nok en gang gjorde som hun ville i verdenscupen. Meyer mener det er slike utøvere man ønsker å få frem:

De som klarer å vinne mer enn 11 og 12 verdenscupseiere – som kan nå opp til hopplegender som for eksempel Gregor Schlierenzauer. Østerrikeren som har 53 verdenscupseire totalt.

Meyer benytter også anledningen til å skryte av støtteapparatet rundt den norske hoppstjernen.

Blir Norges fjerde sammenlagtvinner

Dette ble hennes 8. seier denne sesongen. De fire andre rennene har endt med fire 2.-plasser.

Lundby og Althaus har vært de to store profilene i kvinnehopp denne sesongen, og begge to har vært på pallen i samtlige renn.

Men det er altså den norske jenta som til slutt troner øverst. Og det har bare tre andre nordmenn klart før henne, alle på herresiden.

Vegard Opaas vant verdenscupen for herrer i 1986/87, før Espen Bredesen gjentok bragden i 1993/94. Anders Bardal gjorde det samme i 2011/12.

les også

Sagen om Lundby-gullet: – Det største som har skjedd norsk kvinnehopp

Tre renn gjenstår av hoppsesongen, men Lundby leder verdenscupen med 300 poeng foran Althaus. De to kan i teorien ende på samme poengsummen, men Lundby har uansett flere seirer enn Althaus kan få.

Oppturen fortsetter dermed for Maren Lundby, som tok gull i normalbakken under de olympiske lekene i Pyeongchang.

PS! I prøveomgangen satt Lundby bakkerekord med et 102 meter langt svev.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder