FIS-Hofer: - Sikkerheten til hopperne går foran alt

Anders Jacobsen: - De er redde for verdien av Hoppuka

HOPPKONGER: Bjørn Wirkola (t.v.) synes aerodynamikken har ødelagt hoppsporten. Her i hyggelig samtale med Anders Bardal under VM i skiflyging i Harrachov hvor Steinkjer-hopperen fikk sølv. Foto:Tadeusz Mieczynski,

Wirkola: - Folk gidder ikke se på hopprenn som utsettes

OBERSTDORF (VG) Bjørn Wirkola (71) frykter TV-seerne flykter fra hopp fordi idretten er blitt for følsom for vær og vind. Hopplegenden skiftet til engelsk fotball da Oberstdorf-rennet ble utsatt søndag.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over fem år gammel

I går ble hoppukepremieren endelig gjennomført. Der ble det østerriksk dobbel med Anders Fannemel som beste nordmann på sjetteplass, men egentlig skulle rennet vært gjennomført søndag.

Da kom juryen, etter gjentatte utsettelser, frem til at rennet til slutt måtte avlyses grunnet dårlige værforhold, og landslagstrener Alexander Stöckl opplevde affæren som et skikkelig nervepress.

- Gidder ikke

– Jeg tror ikke folk gidder å se på stadige utsettelser av hopprenn. Sporten er blitt altfor følsom. Det er utstyret som styrer nå. Og hopp er blitt en helt annen idretten enn den tiden jeg holdt på, sier Bjørn Wirkola..

Han vant den tysk-østerrikske hoppuken tre ganger på rad (1967-1969). Det er rekord. Fortsatt følger han ivrig med. Men innrømmer at det har gått for langt med et virvar av regler for vindkompensasjon og fart i tilløpet.

– Jeg mener man må tillate mer vind i konkurranser. Man er for opptatt av like forhold. Flaks og uflaks vil fordele seg i løpet av en sesong, sier Wirkola, som snakker med VG før nyheten om tidligere RBK-kollega Odd Iversens bortgang ble kjent mandag ettermiddag.

Han forteller til VG at han brukte fjernkontrollen flitting søndag, og vekslet mellom engelsk fotball og Hoppuka i TV-stolen hjemme på Melhus. Men han tror ikke alle prioriterer hopp hvis utsettelser blir vanlig.

Bekymret Hofer

Det tror heller ikke Walter Hofer. Østerrikeren er renndirektør i det internasjonale skiforbundet (FIS). Han er bekymret. Men understreker at sikkerheten til hopperne alltid må komme først.

Artikkelen fortsetter under bildet

HOPP-BOSS: Walter Hofer fastholder at hoppernes sikkerhet kommer foran hensynet til TV-seerne. Her fra pressesenteret i Oberstdorf hvor han svarte på spørsmål fra internasjonal presse i dag. Foto:Gøran Bohlin,VG

– Vi kan hoppe i vind og snø. Det er ikke problemet. Men vi kan ikke slippe utøverne utfor når vi ikke kan stå innenfor om det er sikkert for dem fra de tar av på hoppet til de lander. Søndag var det ustabil vind. Og den kom inn fra siden. Da kan det være farlig, sier Walter Hofer.

– Utsettelser irriterer åpenbart TV-seere Norge. Det blir fleipet med hoppsporten i sosiale medier. Er du redd for dalende interesse?

– Vi vil vise idretten vår, så klart. Utsettelser vil vi ikke ha. Men hva kan vi gjøre. Vi kan avlyse tidligere, eller prøve igjen når været bedrer seg. Men vi kan ikke ta hensyn til TV-tall. Hensynet til hopperne kommer alltid først, svarer Walter Hofer.

– Tror du hoppsportens mange regler med kompensasjon for oppdrift, bakvind og plassering av bommen på toppen gjør det lettere for publikum å fange dramaet og vite hvem som vinner?

– Det kan virke komplisert. Men med den nye TV-grafikk som viser oppdrift og bakvind er til god hjelp. Jeg tror mange skjønner poengberegningen bedre nå, sier Hofer.

– Den tidligere hoppsjefen i FIS, Torbjørn Yggeseth, mente at ett poeng per meter og vraking av dommerkarakterene ville gjøre hopp mer lettfattelig for publikum. Er det aktuelt nå?

– Nei. Det vil være å reversere. Hopp er stil og eleganse. Det skal bedømmes. Dessuten er telemarknedslaget er sikkerhetsfaktor, sier Hofer.

Redd for produktet

Anders Jacobsen – hoppukevinner i 2007 og seier i Oberdorf-rennet for to år siden – synes ikke det er så rart at det fleipes med hopp. Han fikk sette utfor i søndagens renn før de ble avlyst.

– De er redde for verdien av Hoppuka, og frykter at de store favorittene skal ramle ut av gamet. Og at de ikke skal ha de samme TV-tallene ut hele Hoppuka. Det er min konklusjon, sier Anders Jacobsen.

Han mener bedre vindskjerming er veien ut av uføret.

– Vindnett på begge sider av bakken er løsningen. Da kan vinden bare komme opp og eller ned, sier Anders Jacobsen.

PS: Neste renn i den tysk-østerrikske hoppuka er i tyske Garmisch-Partenkirchen den 1. januar. I morgen vil hopperne gjennomføre kvalifiseringen til den.

Les også

 1. Fannemel: - Jeg kan fortsatt vinne Hoppuka

  OBERSTDORF/OSLO (VG) Anders Fannemel (23) ble utklasset av sensasjonsmannen Stefan Kraft (21).
 2. Oberstdorf-rennet mandag klokken 17:30

  OBERSTDORF/OSLO (VG) Alexander Stöckl (41) følte seg presset under hoppukepremieren i Oberstdorf.
 3. Se, så like Norge og Russland er i hoppjakken

  LILLEHAMMER (VG) Hopplandslaget har fått nye klær fra Tyskland til VM-sesongen. Det har også Russland.
 4. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

  OBERSTDORF (VG) Anders Fannemel (23) ligger på sengen og studerer notater som kan være forskjell på fiasko og suksess i…
 5. Startet sent som hopper - nå er han best

  I familien Fannemel var det skiskyting som gjaldt. Også for Anders – helt til han prøvde seg i hoppbakken for ti år…
 6. Utelukker ikke at hopp forsvinner fra NRK

  Hoppsjefen savner oppmerksomhet, og NRK-sjef Rune Haug utelukker ikke at kanalen kan komme til å tape kampen om…
 7. Truls Dæhli kommenterer: World Cup i venting

  LILLEHAMMER (VG) Iveren etter å skape like forhold er i ferd med å redusere skihopping til en sær idrett.

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Lar seg ikke skremme av hoppestopp

 2. Oberstdorf-rennet mandag klokken 17:30

 3. Fem nedturer på rad: Forfang nær total fiasko

 4. Tande har skrevet ned Hoppuke-drømmen i boka

 5. Gamle hoppkonger om den «umulige» Hoppuka

 6. Slik skal Stöckl skaffe Norge en ny Wirkola

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder