VM-gull til Lundby etter thriller: − De verste sekundene i mitt liv

SEEFELD/OSLO (VG) Trøbbel med bindingene til tross: Maren Lundby (24) leverte VM-gull som bestilt − så vidt det var. Bare 0,5 poeng skilte ned til sølvet.

– Det er ganske urealistisk, for å være ærlig. Det føles utrolig bra, og det var så spennende på slutten der at jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. At det var 0,5 poeng som skilte, er helt vilt, sier Maren Lundby til VG.

– Å stå der og vente var de verste sekundene i mitt liv. Men det føles kanskje enda litt bedre å vinne med så lite, for da føler du virkelig at du har fightet for det, fortsetter gullvinneren.

– Det så ut som det kom noen tårer under nasjonalsangen. Hva lå bak dem?

les også

Lundby overrasket av broren: – Det er veldig rørende

– Det var det å stå der, og i tillegg var det mange nordmenn som jeg hørte. Da ble jeg så rørt at jeg måtte grine litt, smiler Lundby.

Tidenes beste norske hopper?

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til VG at han holdt på «å daue» da han ventet på poengsummen og mener at Lundby er i ferd med å bli tidenes norske skihopper, uansett kjønn.

– Skihopper er skihopper. Og da må vi ikke glemme at vi har ganske mange store skihoppere. Med sine 22 world cup-seirer, OL- og VM-gull har hun vunnet alt som er mulig å vinne for en jente, forklarer Bråthen overfor VG.

– Det er fine ord å høre. Hva skal man si til det? Du har Wirkola og gjengen, som jeg har utrolig stor respekt for. Å høre noe sånt... Det er vanskelig å si noe til, svarer Lundby på fullrosen.

Hun kunne altså juble for sitt første VM-gull noensinne, men det skjedde ikke uten dramatikk.

Lundby hoppet 106,5 meter i den første omgangen, og da poengsummen viste 130,5 − 1,6 poeng foran hovedutfordrer Katharina Althaus − kom det både et lite smil samt en tommel opp fra 24-åringen.

Trøblet med bindingen - kunne gått på trynet

Smilet var imidlertid kortvarig.

Lundby ropte om «hjelp» på internkommunikasjon rett etter at hun hadde hoppet til ledelse. NRK og Eurosport måtte vente...

– Begge bindingen ramlet ut i landingen i det første hoppet. En løsning var å bytte sko, en annen å sage av og sette på ny bit, som vi har gjort før, den tredje, det vi gjorde, var å fikse bindingen, at den ble litt slakkere, forklarer Lundby overfor VG.

– Du kunne ha gått på trynet?

– Jeg, jeg kunne det. Sjansen er stor for det når man lander nede der, men det virket bedre i 2. omgang og da fikk jeg også bedre stil, så det kan ha vært avgjørende, svarer Lundby.

Også i lagkonkurransen slet Lundby med bindingen:

Vant med 0,5 poeng

Etter å ha forsvunnet ut av målområdet i den 1. omgangen, var det meget hektisk aktivitet for Lundby og det norske hoppteamet.

Servicemennene Alexander Henningsen og Thomas Hörl jobbet med både ski og sko, og satte klips i skohælene for å holde bindingene på plass.

Det ble jobbet på høygir for Lundby, som har lært av OL-dramaet i fjor og som har hoppet inn to sett identiske konkurranseski, -bindinger og -sko.

Prøv VGs VM-spill «Løype» her!

Men akkurat som i 2018-OL i Sør-Korea gikk det veien for 24-åringen − så vidt det var.

Etter et hopp på 104,5 i omgang nummer to var det stilen som avgjorde. Lundby endte 0,5 poeng foran tyske Althaus, noe som tilsvarer fattige 25 centimeter. Østerrikske Daniela Iraschko-Stolz vant bronsen.

Hyller Lundby

– Jeg tror jeg holdt på å daue. Alt sto stille, og jeg tenkte at jeg ikke kom til å oppleve dette resultatet her, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til VG.

– Jeg blir emosjonelt satt helt ut av at det i det flotteste jenterennet som noensinne har vært, så vinner den flotteste jentehopperen som vi noensinne har fostret. Det er mange følelser i sving, sier sportssjefen.

– Jeg tror Maren er i ferd med å bli tidenes beste norske skihopper, uansett kjønn. Hun har vunnet alt som er mulig å vinne for en jente, sier han.

Landslagssjef Christian Meyer var også emosjonell.

– Det er fantastisk. Jeg var ganske tom da jeg forsto at det bare var 0,5 poeng. Jeg trengte fem minutter for meg selv, sier han til VG.

Revansjerte Lahti-VM

Samtidig revansjerte Lundby nedturen fra Lahti-VM for to år siden. Da ledet totningen også etter omgang nummer én, men den gang endte hun på en skuffende 4. plass.

– Et mareritt å se firetallet, sa Lundby den gang samtidig som hun kjempet tappert mot tårene.

– I Lahti sto jeg og ventet på om det ble medalje eller 4., her mellom første og andre og heldigvis var marginene på min side i dag, sier Lundby til VG onsdag.

les også

Leilighetslykke for Gull-Maren

Siden Lahti-nedturen har det vært kort mellom oppturene for 24-åringen som deltok i sitt første VM tilbake i 2009, 14 år gammel.

Forrige sesong vant hun hele ni verdenscupseirer og toppet det hele med OL-gull i Pyeongchang. Denne vinteren har hun tangert sine ni verdenscupseirer − og har fortsatt syv renn igjen på å forbedre sin egen rekord.

Årets VM startet også med en hoppopptur i Seefeld. De norske jentene endte på 3. plass i lagkonkurransen. Det var ekstra spesielt for 19 år gamle Ingebjørg Saglien Bråten.

Onsdag endte Saglien Bråthen på 25. plass, Anna Odine Strøm hoppet ned til 9. plass, mens Silje Opseth endte på 11. plass.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder