JETLAG(ET): Litt døgnvill etter reisen fra Norge til Japan kom hopperne til OL-bakkene fra Nagano-lekene onsdag. F.v. Joachim Hauer, Halvor Egner Granerud, Anders Fannemel, Joacim Ødegård Bjøreng, Daniel André Tande og Andreas Stjernen. Foto: NORGES SKIFORBUND

182 dager til ski-VM i Lahti: Stöckls nye VM-knep: Vekker hopperne midt på natten

Alexander Stöckl (42) sender hopperne tidlig til sengs - og vekker dem midt på natten - i et forsøk på å bevare formen foran Lahti-VM.

Rett før ski-VM i februar er det verdenscup i Sapporo og Pyeongchang (prøve-OL). Med syv timers tidsforskjell til Finland har landslagstreneren tatt grep.

Les også: Gull-laget som forsvant

– Vi gjør dette for at utøverne skal være i stand til å prestere optimalt både under verdenscupen i Japan og Sør-Korea, og VM i Lahti, sier Alexander Stöckl.

Artikkelen fortsetter under bildet

LYS VÅKEN: Alexander Stöckl trener hopperne på omstilling av døgnrytmen. Her er han avbildet på Hotel Alpenland i St. Johann under Hoppuka sist vinter. Foto: Geir Olsen VG

Utfordringen er at den lange reisen til og fra Østen er energitappende. Og kraftig jetlag er verste sort for toppformen. Siste sesong følte Kenneth Gangnes og Daniel André Tande – ifølge Stöckl – seg utladet etter Japan-turen.

Men det spørs om ikke den populære østerrikeren må lese fra eventyrbøker, og sette ekstra høy lyd på vekkerklokken for at hopperne skal venne seg til ny døgnrytme. Et knep er til sengs rett etter Dagsrevyen – og ut av pysjamasen lenge før Frokost-TV.

Stöckl, som røk akillesen på volleyballtrening i sommer, ler når VG spør om han virkelig tror hopperne kryper til køys tidlig kveld og tar morgengymnastikken midt på natten.

Lest denne: Hoppsjefen vil forby partyhopping

– Frem til nå har de prøvd alt for å prestere. Og når de vet at det er noe som fungerer, så gjør de dét, sier Stöckl.

Landslaget landet i Japan i dag for å hoppe Grand Prix (verdenscup på plast) i den gamle OL-bakken i Hakuba. Det er samtidig en reise for å prøve ut forskjellige metoder mot døgnvillhet.

– Vi gjør ulike ting. Omstilling av døgnrytme i Norge er én ting. Noen prøver også melatonintabletter rett før flyreisen for å sove på flyet. Slik at man kommer inn i ny døgnrytme så raskt som mulig, sier Stöckl.

Les også: Gangnes operert av legen som reddet Svindals karriere

Han understreker at det ikke blir aktuelt å gamble med formen til VM-hopperne. Det kan hende noen står over Asia-turen i forkant av verdensmesterskapet. Men viktigheten av flest mulig hopp i OL-bakken i Pyeongchang - ett år før neste OL - blir påpekt av landslagstreneren.

– Vi prøver å finne den beste løsningen for enhver utøver. Det er fire konkurranser det er snakk om. Og spesielt er Pyeongchang viktig med tanke på OL i 2018. Jeg tror at de fleste er veldig interessert i å være med der, sier Stöckl.

PS! Lurer du på om landslagstreneren sliter med døgnrytmen. Så gir han svaret selv her: – Jeg sover når og hvor jeg må. Det er ingen problemer med meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder