GULLGUTTENE: Glade gutter med gull i laghopp. F.v. Anders Bardal, Anders Fannemel, Anders Jacobsen og Rune Velta. Foto: Helge Mikalsen , VG

Gull-laget som forsvant på 280 dager

•  Anders Jacobsen: - Rart å stå på sidelinjen

•  Rune Velta: - Har ikke noe godt svar på den svake hoppingen

•  Alexander Stöckl: - Kommer til å savne Bardal og Jacobsens erfaring

LILLEHAMMER (VG) Det er 280 dager siden disse hoppstjernene jublet sammen for VM-gull i Falun. Bare Anders Fannemel (24) er tilbake – og henger med i hoppsirkuset – for tiden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Landslagstrener Alexander Stöckl sier til VG at med Bardal og Jacobsen ute – for godt – er to «kulturbyggere» borte.

– Jeg kommer til å savne deres erfaring. Spesielt når vi kommer til Hoppuka og presset øker. Jacobsen hadde helt spesielle egenskaper i slike situasjoner. Men jeg håper at de unge skal skaffe seg nok rutine slik at de tåler «stormen» denne vinteren, sier Stöckl.

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Geir Olsen , VG

VMs hoppkonge, Rune Velta (26), har annonsert pause fra verdenscupen. Han er ikke til å kjenne igjen fra Falun-suksessen hvor han hentet medaljer i samtlige øvelser. To gull, en sølv og en bronse.

– Det føles ikke bra for tiden. Det går opp og ned, men jeg forsøker å ta noen grep, sier Rune Velta.

Les også: Velta om medaljerushet: – Jeg skalv

Fredag trente han på Toppidrettssenteret. 16 mil fra OL-bakkene på Lillehammer.

– Det er første gang på fem år jeg ikke er med i verdenscupen. Det er rart, men det kjennes riktig, sier Velta.

Anders Bardal (33) var hopplandslagets lagkaptein. Den som nesten alltid kjempet i toppen etter at Alexander Stöckl overtok etter Mika Kojonkoski fra 2012-sesongen. Suksessen kom umiddelbart. Han vant verdenscupen sammenlagt (2012), hoppet til VM-gull i normalbakke året etter, og ble første norske hopper som vant øvelsen siden legenden Bjørn Wirkola i Oslo-VM i 1966.

Bardal takket for seg etter Falun-VM med gull i laghopp. Dagen før verdenscupfinalen i Planica fortalte han hvorfor karrieren var over. Nå er han far til tre og jobber i bank. Comeback er utelukket.

Sett denne: Derfor orket ikke Bardal mer

Det tok ikke lang tid før en annen stjernehopper, Anders Jacobsen, også hoppet av landslaget i vår. Han vant tre Hoppukerenn etter comeback i 2012. Men den brutale skaden han pådro seg i Planica etter det stygge fallet på 218 meter ble karrierehemmende.

Artikkelen fortsetter under bildet

NRK-DUO: Karen-Marie Ellefsen og Anders Jacobsen under NRK-sending fra sletta i Lysgårdsbakkene. Foto: Geir Olsen , VG

Fredag var Jacobsen (30) tilbake i hoppsirkuset som hoppekspert for NRK i iskaldt utestudio sammen med programleder Karen-Marie Ellefsen.

– Det er litt rart å stå på sidelinjen, men valget om å legge opp var veldig klart, og nokså annerledes i forhold til forrige gang jeg la opp (etter Oslo-VM). Nå nyter jeg det mye mer, sier Anders Jacobsen.

At han og Bardal er borte. Og at Rune Velta har tatt pause fra verdenscupen synes han virker utfordrende for Norge. Jacobsen frykter generasjonsskiftet kan føre til ujevne resultater i vinter.

– Vi har sterke hoppere, men vi har ikke den sterke erfaringen, som vi har hatt i alle år. Norge har aldri hatt et ungt lag. Det har alltid vært rutinerte typer der. Men nå får vi se om de har kvalitet og trygghet gjennom en hel sesong, sier Jacobsen.

Les også: Her forteller Jacobsen om triumfen i Nyttårshopprennet

– Er du skeptisk til det som skal skje senere i sesongen med Hoppuka og VM i skiflyging i Kulm?

– Det er en sterk støtteapparat, og der er det mye erfaring. Men Tom Hilde og Andreas Stjernen har tross alt vært med en stund. Så får vi se om Rune Velta finner tilbake til gleden ved dette, og tar ut litt krutt, sier Jacobsen.

Han tror sesongen blir ujevn resultatmessig. Og han snakker av erfaring, når han omtaler stjerneskuddet Daniel-André Tande, som hopper i den prestisjetunge gule trøyen som verdenscupleder etter den sensasjonelle seieren i Klingenthal.

Les også: Sjekk hva Arne Scheie sier om Tande

– Jeg tror ikke vi får se Daniel-André Tande med gultrøya herfra til siste renn i Planica i mars. Han har fantastisk kapasitet, men han er fersk og ung. Det samme skjedde meg i 2007, og jeg mistet den trøya etter hvert. Den er tung hvis du ikke er forberedt, sier Anders Jacobsen.

PS! Hopp kvalifisering lørdag er klokken 15:15.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder