Johansson bommet – og her er Tandes kriseplan for å rekke VM

Hopperne får det ikke til 24 dager før VM. Seieren glapp for Robert Johansson (28) i Sapporo. Og Daniel-André Tande (24) jobber etter en kriseplan for å rekke Seefeld-VM.

Johansson ledet klart etter første omgang i Sapporo med 7,3 poeng. Men han fikk ikke i nærheten av oppdriften til toeren Kamil Stoch (bakkerekord 148,5 meter) – og rennets vinner Stefan Kraft (20 i stil) – da han måtte nøye seg med tredjeplass.

– Normalt skal det holde til seier når du leder med 7,3 poeng. Men det var store variasjoner. Robert hadde flaks med forholdene i første omgang. Det hadde han ikke i finaleomgangen, men han klarte tross alt 127 meter. Tredjeplass er greit. Vi kan ikke være skuffet, sier landslagstrener Alexander Stöckl

Halvor Egner Granerud ble neste beste norske med syvendeplass.

Alexander Stöckl sier til VG at de jobber knallhardt videre for å finne vinnerformen. Det er nytt renn i Sapporo natt til søndag. Og han bekrefter at det ikke er bestemt om Tande kommer på VM-laget. Han må prestere.

– Han må vise seg fram gjennom prestasjoner. Enkelt og greit. Går alt etter planen får han være med i Oberstdorf (skiflyging) neste helg. Men han må «melde seg på» hvis han skal til VM i Seefeld, sier Stöckl.

Kort tid etter fiaskoen i Hoppuka – der Tande endte på en nedslående 37. plass i sammendraget – var det møter med stjernehopperen og ledelsen for hopplandslaget i lokalene til Norges Skiforbund i Oslo.

GULLÅRET: Daniel-André Tande med VM-gullet fra skiflyging i Oberstdorf for et år siden. Foto: Karl-Josef Hildenbrand /DPA

Kriseplanen for å få Kongsberg-hopperen i form til VM om 24 dager ble slik:

* Tande ble sendt «hjem» til sin ungdomstrener Geir Ødegård i Vikersund Flying Team. Det var Ødegård som formet Tande fra han var 12 år og til han ble landslagshopper for fem år siden. Den rutinerte trenerens spesialoppgave ble å luke bort tekniske feil i sittestilling og sats.

les også

Stöckl advarer mot å ta av etter hoppopptur: – Jobben slutter aldri

* Det ble bestemt at Tande ikke skulle hoppe verdenscup før han var i skikkelig form igjen. Han ble vraket til Val di Fiemme, Zakopane og Sapporo. Men stilte i NM-storbakke (6. plass).

* Eksperter i Olympiatoppen ble koblet inn. Claude Lebreux som er spesialist innen teknikk og motorikk, og manuellterapeut Lars Haugvad, som har ansvaret for fysiske tester av landslagshopperne.

* Stöckl bekrefter at han i tillegg har kjørt egne tekniske hoppøkter med Tande på Toppidrettssenteret i Oslo.

Ødegård understreker at han ikke er alene. Landslagstrener Alexander Stöckl og andre i landslagsapparatet har ulike roller for å redde VM for Tande. Men Ødegård har i løpet av de siste to ukene sett mange gode hopp under trening – i Holmenkollen, Lillehammer og Vikersund (normalbakken) – men han påpeker at det fortsatt er for få av dem.

– For Daniels del handler om å få trøkket på hoppkanten gjennom kroppen og ut igjennom ankelen. Nå forsvinner kraften litt alle veier. Han bærer preg av lite hopping inn mot sesongen, sier Geir Ødegård.

Han mener Tandes problemer henger sammen med at han ble rammet av den sjeldne sykdommen Steven-Johnsen-syndrom i fjor vår. Storhopperen raste ned i vekt og ble lagt inn på Rikshospitalet. En stund måtte han – på grunn av medikamentbehandlingen – ha innvilget medisinsk fritak, som på fagspråket kalles TUE (Therapuetic use exemption) av det internasjonale skiforbundet (FIS).

PS! Robin Pedersen endte sist av dem som hoppet to ganger.

Anders Fannemel og Marius Lindvik røk ut etter skuffende hopping i første omgang. De endte på 39.- og 47.-plass. Johann André Forfang feilet i kvalifiseringen fredag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder