Hoppforsker mener Sigurd presterte selve drømmehoppet

PÅ PLASS I GÅR: Sigurd Pettersen kom til Oberstdorf sent i går, og det første han gjorde, var å ta en treningstur sammen med landslagskameratene. Her utenfor Hotel Oberstdorf. I dag er det kvalifisering til åpningsrennet i Hoppuka. Foto: Geir Olsen

- Sigurd Pettersen gjennomførte tidenes skihopp

OBERSTDORF (VG) I morgen er det ett år siden Sigurd Pettersen (24) landet på sletta - og vant i Oberstdorf. Drømmehoppet var tidenes mest effektive skihopp.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over 15 år gammel

Fagkonsulent for skihopping i Olympiatoppen Steinar Bråten har analysert svevet til Pettersen meget grundig på NTNU i Trondheim. Den gamle storhopperen har ut ifra Schattenbergbakkens profil - Pettersens hastighet på hoppkanten og oppdrift i bakken - kommet fram til at ingen noen gang har prestert maken til skihopp.

- Det er tidenes mest effektive skihopp. Sigurd (Pettersen) hopper vanvittig langt fremover i forhold til hastighet på hoppkanten, sier Steinar Bråten. Pettersen hadde 92,7 kilometer i timen i finaleomgangen i Oberstdorf (nest best hastighet i finalen). Satsbevegelsen, som foregår i løpet av 0,3 sekunder, var perfekt. Og med lav kroppsvekt (56 kilo) og optimal v-stil så det ut til at han aldri skulle lande.

143,5 meter var ikke bare ny suveren bakkerekord. Det var hoppet som imponerte en hel skiverden. Og det var innledningen på en fantastisk hoppuke for Pettersen hvor han vant sammenlagt etter seier i tre av fire renn.

Tommy var råest

Ifølge Bråten var det Tommy Ingebrigtsens tidligere verdensrekord (219,5 meter) i Planica som var det råeste hoppet før Pettersen «tok helt av» i den tyske skibyen, hvor det arrangeres VM i februar.

Og Bråten tror det tar veldig lang tid før noen klarer å utføre et mer effektivt skihopp. Hvis det i det hele tatt kommer til å skje. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har innført vektregler. Og nesten årlig har de gått til angrep på utstyr som kan gi ekstra meter i bakken.

- Det vil ta veldig lang tid å slå bakkerekorden i Oberstdorf. Hvis flygeegenskapene til hopperne blir ytterligere redusert, tar ingen rekorden fra Sigurd. Den som skal slå ham, må ha større hastighet i tilløpet og bedre oppdrift, sier Steinar Bråten.

Glad og stolt

Pettersen sier til VG at han ikke visste om forskningsresultatet til Bråten. Han blir både glad og stolt når han får vite det. Årets sesong har ikke akkurat vært noe å juble for.

- Det er hyggelig at han (Bråten) har funnet ut dette. Jeg visste at det var et veldig bra skihopp. Men det er godt å få det dokumentert, sier Sigurd Pettersen.

- Tenker du mye på drømmehoppet?

- Nei, egentlig ikke. Det blir nevnt mange ganger. Og jeg har det som skjedde, ganske greit i hodet mitt. Men akkurat svevet er litt sånn «black out», sier Pettersen.

- Synes du det er vanskelig å bli konfrontert med hoppet når du ikke er i samme knallform som i fjor?

- Jeg er der jeg er. Og jeg synes ikke det er vanskelig å bli konfrontert med prestasjonen. Med en litt annerledes kropp etter at vektreglene kom, må jeg bruke litt mer tid, sier Sigurd Pettersen.

Flere artikler

 1. Scheie ut mot vektreglene

 2. Sigurd imponerte sjefen

 3. Pettersen misset i hoppuka

 4. - Det har vært et helvete

 5. Sigurd nektes å trene

Fra andre aviser

 1. Dette svevet omtales som «tidenes mest effektive skihopp». Nå frykter nordmannen for rekorden.

  Bergens Tidende
 2. - Hoppuka er ødelagt

  Aftenposten
 3. Hoppuke-svevet blir aldri glemt. Slik forklarer Sigurd Pettersen den minneverdige feiringen.

  Aftenposten
 4. Hoppuke-svevet blir aldri glemt. Slik forklarer Sigurd Pettersen den minneverdige feiringen.

  Bergens Tidende
 5. Ville slutte i fjor

  Aftenposten
 6. Hopp- og nedturer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder