Simon Ammann: - Bjørn Einar har kommet «hjem» igjen

OVERRASKER KONKURRENTENE: Bjørn Einar Romøren er klar for VM i skiflyving. Foto: Tadeusz Mieczynski

Romøren satset sparepengene på comeback

HARRACHOV (VG) Bjørn Einar Romøren (32) åpnet gamle bankbøker for å skrape sammen penger til årets sesong. Fredag hopper han VM i skiflyging. Litt av et comeback, synes konkurrentene.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over seks år gammel

Simon Ammann - sveitseren med fire OL-gull - sier til VG at han ikke trodde sine egne øyne da han så den norske veteranen ved frokostbordet på utøverhotellet i Harrachov.

- Jeg visste at han var skuffet fordi Sotsji-OL glapp. Men at han skulle klare VM i skiflyging var overraskende. Det føles som Bjørn Einar har kommet «hjem» igjen, sier Simon Ammann.

Hoppet 195 meter

Romøren har vært borte fra verdenstoppen i to år på grunn av ryggskade. Men i oppvarmingen til VM hoppet han nest best av de norske i treningsomgangene (195 meter) og kvalifiseringen.

Bare Anders Bardal var bedre (195,5 meter).

Landslagstrener Alexander Stöckl poengterer overfor VG at det ikke var noen tvil hvilke fire - av de seks i troppen - som skulle få klarsignal til den individuelle VM-konkurransen som går over to dager (fredag/lørdag).

- Det gikk tomt i desember i fjor. Da måtte jeg begynne å lønne meg selv, sier Bjørn Einar Romøren - om privatøkonomien.

Gamle premiepenger

Det er premiepenger fra storhetstiden - da han blant annet hoppet til daværende verdensrekord (239 meter) i Planica i 2005 - som han nå bruker. Han synes det er verdt dét. Men neste helg kan den turbulente hoppkarrieren være over.

Men enn så lenge storkoser han seg. I strålende sol med 15 varmegrader gikk han fra intervju til intervju med flere av de store europeiske TV-stasjonene ikledd solbriller i Harrachov. Etter gjennombruddet med Bischofshofen-seieren i 2003 har han vært en fargeklatt i hoppsirkuset.

For under to måneder siden var det imidlertid ikke mye som minnet om VM og en plass i solen igjen. Romøren ble sist i et renn i Norgescupen på Lillehammer. Sist søndag vant han i Zakopane (Continentalcup). Da åpent "VM-døren" seg.

Betalt med opptur

- Det var aldri aktuelt å gi opp. Staheten får jeg betalt for nå. Det er kjempegøy at det fungerer. At jeg klarer å hoppe nesten 200 meter, og leverer gode skihopp er jeg veldig fornøyd med, sier Romøren.

Bakkerekorden i Harrachov er 214,5 meter (Thomas Morgenstern). VM-favoritten Peter Prevc landet på 214 meter i kvalifiseringen med fall. Bardal (191,5 meter) måtte for en gangs skyld gjennom kvalifisering fordi han ikke har hoppet skiflyging tidligere i vinter. Han merket nervene like godt som Romøren.

- Det er ikke vanskelig å se at Romøren er i slag. Men jeg hadde ikke sett for meg dette, at han skulle hoppe i VM, sier Bardal.

Forbilde for Velta

Rune Velta som ble beste norske i forrige VM (Vikersund) med sølv gliste godt i pressesonen.

- Romøren er mitt store forbilde fra guttedagene. Det er helt topp å være på lag med ham igjen, sier Velta.

Anders Fannemel sier han studerte Romøren fra heisen.

- Han ser ut som i glansdagene. Det var slik jeg husker ham, sier Anders Fannemel, som har verdens nest lengste skihopp med 244,5 meter.

Les også

 1. Sjekk Jacobsens lønnsfall

  I fjor var det pengegalopp. I år er det smalhans. Anders Jacobsen (29) tegner bildet på hoppernes økonomiske nedtur.
 2. Romøren: - En seier å komme til VM

  ULLEVAAL (VG) Bjørn Einar Romøren (32) fikk plass på laget til VM i skiflyging i siste liten. Men han er ikke reserve.
 3. Bardal skal finne VM-formen på video

  HOLMENKOLLEN (VG) Anders Bardal (31) har vunnet verdenscupen sammenlagt. Han har VM-gull og OL-bronse.
 4. Romøren vant i Zakopane - men gir seg etter sesongen

  Bjørn Einar Romøren (32) vant endelig et hopprenn og ble belønnet med en plass i tropen til VM i skiflyging i Harrachov…
 5. Hilde tilbake med god hopping

  Tom Hilde endte på 7. plass under torsdagens verdenscupkvalifisering i hopp i Trondheim.
 6. Sagen kan bli vraket fra landslaget

  HOLMENKOLLEN (VG) Anette Sagen (30) har opplevd en vond sesong i hoppbakken. Og det kan bli verre.
 7. Bardal brøt ti års forbannelse

  TRONDHEIM (VG) Det tok ti år. Og 37 renn. Men nå er forbannelsen endelig brutt.

Flere artikler

 1. Bjørn Einar Romøren hopper VM

 2. Bardal toer: - Freund vanvittig sterk

 3. Fannemel er Norges trøst i verdenscupen

 4. Alle norske hoppere klare for konkurranse i morgen: Comeback-Bardal viste medaljeform i Falun: - Fortsatt ting å justere på

 5. Hoppstjernene hyller nye Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder