Fannemel tilhører skiskytterfamilie

Mener han er blitt teknisk smartere

I SENTRUM: Anders Fannemel flankeres av Severin Freund (til venstre) og Gregor Schlierenzauer etter lørdagens hopprenn i Nizjnij Tagil i Russland. Nå leder nordmannen verdenscupen. Foto:Fis/nsf,NTB scanpix

Startet sent som hopper - nå er han best

I familien Fannemel var det skiskyting som gjaldt. Også for Anders – helt til han prøvde seg i hoppbakken for ti år siden.

Artikkelen er over fem år gammel

Det året fylte han 13, så tidlig ute kan man ikke kalle lørdagens verdenscupvinner i russiske Nizjnij Tagil.

– Det er ganske sent. Men jeg drev med ski og mange aktiviteter, så jeg hadde «decent» kontroll på kroppen min. Det så ekstremt tøft ut å fly ned hoppbakker, så det var det som trigget meg, sier Fannemel til VG etter sin aller første verdenscupseier.

Tvillingbroren Einar og storesøsteren Eline ble begge norgesmestere i skiskyting i aldersbestemte klasser. Skiløypa gikk rett ved gården hjemme i Hornindal i Sogn og Fjordane. Så kom hoppsporten og «frelste» Fannemel fra langrennsski og børse.

– Valget var enkelt, sier 23-åringen, som i motsetning til søsknene ikke bare ble Norges, men verdens beste i sin skiidrett – iallfall lørdag.

Styrke: Jevnheten

Mens Hopp-Norge før sesongen satte sin lit til veteranen Anders Bardal (sekser i Russland) og kometen Philip Sjøen (skadet), er det Anders Fannemel som har etablert seg som den norske stjernen. Etter en meget stabil vinter leder han verdenscupen.

Og etter tre sjetteplasser, en fjerdeplass og en annenplass, tok han steget øverst på seierspallen i går. Foran Gregor Schlierenzauer (24), som har snytt Fannemel for to verdenscupseirer tidligere, begge i Lillehammer. I 2012 var østerrikernes stjerne bare 0,1 poeng foran nordmannen, forrige helg var det 2,9.

I Russland var det rollebytte med Fannemel som 1 og Schlierenzauer som 2.

– Jeg observerte at han hoppet langt i 2. omgang, men brydde meg egentlig ikke hva han gjorde. Jeg var i min egen verden, beskriver Fannemel.

Han forklarer sin plutselige stabilitet med at han har blitt teknisk smartere.

– Jeg har mer forståelse for skihopping. Feilene jeg har gjort, har jeg klart å endre på. For eksempel klarte jeg å endre meg fra prøveomgangen til 1. omgang i dag, sier Fannemel når klokka har passert midnatt russisk tid. I dag skal han i aksjon igjen.

- Uvanlig

NRKs pensjonerte hoppguru Arne Scheie kaller det uvanlig å starte hoppkarrieren først som 13-åring. Til sammenligning var Gregor Schlierenzauer i gang da han var åtte.

– Man har vanligvis vært med på en del hopprenn da. Men nå hadde hele slekten hans idrettstalent, og da han kom seg til Lillehammer (for å gå på NTG), skjedde det noe. Han er veldig jevn og tatt steg for steg, sier Arne Scheie.

Formspissingen til Fannemel kan vise seg perfekt før den tysk-østerrikske hoppuken starter 28. desember.

– Nå er det et par uker til fortsatt, men det er bare å fortsette med det jeg holder på. Jeg trives veldig bra i Garmisch og Bischofshofen. Jeg har slitt litt mer i Innsbruck, og Oberstdorf er nok utfordringen for meg, vurderer Fannemel selv.

God laginnsats

Anders Bardal hoppet seg opp fra en 9. til en 6. plass og ble nest beste norske. Også Rune Velta og Daniel André Tande gjorde gode hopp i finaleomgangen.

– Det begynner å komme på plass nå, sier trener Alexander Stöckl om romjulens hopphøydepunkt.

Den norsktalende østerrikeren ga Norges nye hopphelt klar beskjed om at verdenscupledelsen skal beholdes en stund til.

– Til slutten av sesongen, sier Stöckl.

– Det kan gå begge veier. I dag var det iallfall ingen som slo meg, sier Anders Fannemel.

– Er du større enn Frode Grodås (også fra Hornindal) nå?

– Nei! Han har vunnet mot Brasil. Jeg må nok vinne mer over lengre tid først.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder