VILL FERD: Thomas Morgenstern deiset i bakken på cirka 100 meter før han ble kastet rundt nedover unnarennet. Foto: EPA
VILL FERD: Thomas Morgenstern deiset i bakken på cirka 100 meter før han ble kastet rundt nedover unnarennet. Foto: EPA

Morgenstern til sykehus etter grusomt fall i Kulm

Østerrikes fysioterapeut: - Er ved bevissthet og kan bevege armer og ben

HOPP

Landslagstrener Pointner: - Gjør helvetes vondt når man står der hjelpesløs

Den østerrikske hoppstjernen Thomas Morgenstern (27) falt stygt under trening i skiflygingsbakken i Bad Mitterndorf fredag.

Publisert: Oppdatert: 10.01.14 16:02

27-åringen ble slått bevisstløs, men kom raskt til seg selv igjen, forteller de østerrikske hoppernes fysioterapeut, Herbert Leitner.

- Thomas er nå til å snakke til, og kan bevege armer og bein. Han ville gjerne vite hva som akkurat hadde skjedd, sier Leitner, ifølge oe24.at.

Utover dette, er imidlertid skadeomfanget foreløpig uavklart.
Morgenstern ble raskt tatt hånd om av medisinsk personell før han ble fraktet ut av bakken på båre og kjørt av
gårde i ambulanse.

VG pratet med sykehuset Morgenstern er innlagt ved litt etter klokken 15 fredag ettermiddag. De var knappe med sin informasjon.

- Vi kan ikke si så mye om hans tilstand nå. Morgenstern er til testing nå, og skal ta CT. Du må ringe meg om et par timer, da vet jeg mer, sier Josef Obrist, lege ved Unfallkrankenhaus Salzburg, til VG.

- Offensiv

Det var i annen treningsomgang at Morgenstern mistet trykket på den venstre skien over kulen og dundret i bakken fra stor høyde, før han ble kastet rundt nedover unnarennet før ferden stoppet nede på sletta i mammutbakken Kulm, som har en bakkerekord på 215,5 meter.

- Han var ekstremt offensiv. Alle var spente på å se om han kom til å hoppe like bra som i første treningsomgang (196,5 meter). Etter fallet ble det veldig stille. Alle var målløse, beskriver den tidligere storhopperen Andreas Goldberger, ifølge kurier.at.

Artikkelen fortsetter under bildet


Forferdet trener

Oppe på trenertribunen ble en forferdet landslagstrener Alex Pointner tilskuer til at eleven ble slått helseløs.

- Det gjør helvetes vondt når du står der hjelpesløs. Når man først faller i en skiflygingsbakke, faller man skikkelig, sier Pointner, ifølge oe24.at.

- Vi må først analysere hva som skjedde, men det er åpenbart at skiene så vidt var i kontakt med hverandre. Da frigjøres så store krefter at man mister styringen, og da er både utøver og trener maktesløse, fortsetter Pointner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Selvtillit

For mindre enn en måned siden falt Morgenstern under verdenscuprennet i tyske Titisee-Neustadt. Da pådro han seg kuttskader og en brukket finger.

Han var imidlertid tilbake i tide til den tysk-østerrikske hoppuken, hvor han ble nummer to bak sensasjonsmannen Thomas Diethart, som ble tatt ut nettopp på grunn av Morgensterns ulykke før jul.

Foran helgens renn var han meget optimistisk på egne vegne.

- Jeg har sjelden i karrieren kommet til et skiflygingsrenn med større selvtillit enn nå, sa Morgenstern torsdag kveld til nyhetsbyrået APA.

Fryktet for livet

Han hadde også et skrekkelig fall i Kuusamo som 17-åring. I et intervju med VG i forkant av VM i 2011 fortalte han om den traumatiske opplevelsen.

- Jeg var heldig. Det kunne vært slutten på alt. På karrieren. På livet mitt, sa Morgenstern til VG den gangen.

27-åringen, som er en av de største stjernene i verdenscupsirkuset, fikk sitt store gjennombrudd allerede som 16-åring vinteren 2003 da han ble nummer ti i hoppuken sammenlagt. Bare dager senere tok han sin første av til sammen 23 verdenscupseirer i Liberec.

Siden har det blitt blant annet tre OL-gull, elleve VM-gull og én sammenlagtseier i hoppuken.

Ulykkesbakke

Kulm-bakken huskes kanskje best for de mange stygge fallene under skiflygings-VM i 1986, der norske Rolf Åge Berg, Masahiro Akimoto fra Japan og DDRs Ulf Findeisen skadet seg alvorlig.

Syv hoppere ble skadet i dette VM. Berg pådro seg hjernerystelse og ødelagt korsbånd, og ble erklært 12 prosent invalid. Akimoto brakk høyre ankel og fikk i tillegg bryst- og skulderskader. Findeisen fikk hjertestans, men overlevde.

- Når man først faller slik så husker man ikke så mye av selve fallet. Man husker bare før og etter, men det er vanskelig å rette seg opp igjen når man først er kommet helt feil ut, sier Berg til VG.

- Hvis man kommer tilbake uten fysiske skader er spørsmålet hvordan man reagerer på det mentalt. For min del preget det meg egentlig ganske lite. Jeg hoppet noen få hopp etterpå og følte det gikk ganske bra. Jeg kom aldri tilbake på det fysiske nivået, men mentalt ble jeg ikke særlig påvirket, fortsetter han i dag, 28 år senere.

Femte størst

Kulm er verdens femte største skiflygingsbakke, etter Vikersund, slovenske Planica, tyske Oberstdorf og Harrachov i Tsjekkia.

Kulm har arrangert fire VM i skiflyging. Det seneste, i 2006, ble en norsk triumf, med gull både individuelt (Roar Ljøkelsøy) og i lagkonkurransen.

Anders Bardal ble nummer én og tre sist det var verdenscup i Kulm, for to år siden.

PS! NRK valgte først å sensurere deler av fallet i sin nettvideo, men har nå valgt å vise hele.

- Det var en vurdering vi gjorde i og med at vi ikke visste hvordan det gikk med Morgenstern etter fallet. Vi ønsket å redigere vekk den styggeste delen av fallet, men nå som han er ved bevissthet og vi har fått bekreftet at han beveger armer og ben har vi valgt å vise hele hoppet og fallet, forteller NRKs redaksjonssjef, Janne Fredriksen.