VM-KONGE: Rune Velta tok medaljer i samtlige hoppøvelser i Falun-VM. Her etter tredjeplassen i storbakkerennet. Foto:Helge Mikalsen,VG

VM-Velta utdanner seg til hopptrener

•  Kjøpte ny leilighet etter Falun-suksessen

•  Bare fire dager sommerferie

Rune Velta (26) ble den store helten i Falun-VM med fire medaljer. Nå går han på skole for å bli hopptrener - og kanskje hopplandslagstrener - i fremtiden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det er en forsiktig start hvor jeg forsøker å lære noe. Kanskje gir det mersmak, sier Rune Velta.

– Har du ambisjoner om å bli landslagstrener for Norge i fremtiden?

– Det er skihopping jeg har mest kunnskap om, og jeg kunne tenkt meg å bli trener. Akkurat nå kjennes det riktig å gå den veien, så får vi se hvor langt jeg kommer, svarer Velta.

Les også: Veltas oppgjøret med Stöckl

For et drøyt år siden ble Velta forbannet på landslagstrener Alexander Stöckl. Han fikk høre at han ikke klarte å ta egne valg, og at han ikke hadde god nok forståelse for hopping. Etter et «oppvaskmøte» fikk Velta viljen sin.

Løsningen

Løsningen ble renovering av teknikken. Magnus Brevig (Stöckl-assistenten), Roy Erland Myrdal (Kollenhopp) og Claude Lebreux (Olympiatoppen) skreddersydde et treningsprogram.

Nå tar han ny sats. Og vil han lære hvordan trenerne tenker - og jobber.

– Jeg har fått en større forståelse for skihopping, og har lært mye. Jeg føler at jeg har mye mer kunnskap nå enn for ett år siden. Men det er fortsatt mye å lære, sier Velta.

Han befinner seg for tiden i tyske Oberhof. Landslaget er på samling her. Sommeren har vært hektisk. Med mye trening og luftige øvelser som man kan se av video-klippet fra Norges Skiforbund under. Ferie har det knapt vært tid til. Bare fire dager i franske Nice.

Artikkelen fortsetter undervideo-klippet

– Akkurat passe lenge, men to treningsøkter hver dag, sier Velta – og ler godt.

Etter VM-suksessen - med to gull, en sølv og en bronse - kostet han og samboer Marthe Breen på seg ny leilighet i Oslo. De gikk fra 40- til 60 kvadratmeter. Men holdt seg i samme gate på Sagene.

– Det skal bli vanskelig å toppe fjorårets sesong. Men jeg tror jeg skal klare jevnt gode resultater gjennom hele vinteren. Målet er å kjempe i toppen i verdenscupen så ofte som mulig, sier Rune Velta.

Les også: Delte gullkake med Johaug

Ifølge landslagstrener Alexander Stöckl var det Velta selv som spurte om mulighetene for trenerutdannelse. Nå får hele verdenscuplaget tilbud om å ta kurs. Sportssjef Clas Brede Bråthen tror neppe Velta blir sistemann som setter seg på skolebenken av dagens landslagshoppere.

Flere trenere

– Det har ikke vært tradisjon for at våre beste hoppere tar trenerutdannelse. I løpet av de siste 20 årene har det vært tilnærmet dødt. Det stikk motsatte har skjedd i Østerrike. Der er de med på utviklingen av nye hoppere når de legger opp. Og det er dit vi ønsker å komme, sier Clas Brede Bråthen.

Tidligere VM-vinner (1991) Heinz Kuttin er nå landslagssjef i Østerrike. OL-vinner (1992) Ernst Vettori er sportssjef for nordiske grener i det østerrikske skiforbundet.

Hoppukevinner Sigurd Pettersen (2004) er lærer ved Høgskolen i Hedmark (Elverum). Han tok for noen år siden en bachelorgrad på Norges idrettshøgskole med fordypning i hopp.

Artikkelen fortsetter under bildet

HOPPKONGER: Hoppukevinner (2004) Sigurd Pettersen har tatt trenerutdannelse. Her sammen med legenden Toralf Engan som vant Hoppuka i 1963, og ble landslagstrener etterpå. I bakgrunnen Anders Jacobsen som vant hoppuka i 2007. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

– Forskningsmessig sett er det gunstig og lurt å gi utøverne bein og stå på etter karrieren. Det hopp gjør her er kjempebra. Ved å ta trenerkurs under den aktive karrieren skaffer man seg realkompetanse, sier Sigurd Pettersen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder