FAGFOLK: Espen Bredesen (t.h.) ser helst at Ander Bardal (t.v.) hadde konkurrert mer før OL. Her snakker de sammen under Hoppuka. I midten Arne Scheie. Foto: NTB SCANPIX

Bredesen om Bardals OL-forberedelser: - Burde konkurrert mer

Anders Bardal (31) står uten internasjonal matching i 21 dager når han hopper for OL-gull i normalbakken i Sotsji. Tidligere OL-vinner Espen Bredesen (46) er kritisk til konkurransepausen.

 • Bjørn Arne Johannessen

Artikkelen er over seks år gammel

- Bardal er i slag, og OL burde kommet som et renn i rekken, istedenfor at det blir hauset opp, sier Espen Bredesen.

Vil ha VM-kopi

Den gamle storhopperen - og hoppekspert i NRK - hadde helst sett at Bardal ladet opp på samme måte som foran VM i Val di Fiemme for ett år siden. Da hoppet han tre verdenscuprenn i Tyskland rett før mesterskapet. Det resulterte i normalbakkeseier. Det første norske VM-gullet i denne øvelsen siden legenden Bjørn Wirkola vant i Oslo i 1966.

- Når du er i bra slag som Bardal er nå bør du bare holde deg i stimen. Da har det ingen hensikt å stå over for mange renn. Nå går han rundt og venter, og når han endelig får konkurrere, så er jeg redd det oppleves som for viktig, sier Bredesen.

Trent hjemme

Bardal tok pause fra verdenscupen med seier i Zakopane for to uker siden. Han viste strålende form med seier i storbakke-NM på Lillehammer noen dager etter. Siden har han trent i Norge.

Bredesen hadde helst sett ham i Willingen i helgen mot formhopperne Kamil Stoch (Polen), Peter Prevc (Slovenia) og Severin Freund (Tyskland).

Verdenscupledende Stoch vant i går. Og han vant i dag. Formen er åpenbart meget sterk. Men Bardal sier til VG at han ikke bryr seg nevneverdig. Han fulgte ikke rennene på NRK.

Norge sendte B-lag. Ole Marius Ingvaldsen ble beste norske med 18. plass i dag. OL-laget med Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel, Rune Velta og Daniel André Tande flyr til Sotsji mandag.

Ikke tvunget

Bardal understreker at han ikke går rundt og venter på OL. Han poengterer også at han ikke er blitt overtalt av landslagstrener Alexander Stöckl til å bli med på et opplegg han ikke tror på.

- Målet er å gjøre det som normalt som mulig. Opplegget i forkant har vært optimalt. Jeg har trent veldig godt, og har gjort justeringer med utstyr og hopptekniske detaljer, sier Anders Bardal.

Hoppekspert i TV 2, og tidligere assistent på hopplandslaget, Kjetil Strandbråten tror Bardal har gjort et smart grep.

- Hvis han er i form er han trygg. Da vil det gi seg utslag i masse energi når han skal hoppe i OL. Jeg tror han er så erfaren at han tar ut det siste som skal til, sier Kjetil Strandbråten.

Trening prioritert

Landslagstrener Alexander Stöckl forteller at endringer i OL-forberedelsene har kommet som en følge av tekniske problemer for hopperne. Derfor ble ikke VM-opplegget fra i fjor kopiert.

- Vi hoppet bedre som lag på samme tidspunkt i fjor. I år har vi ikke nådd samme nivå. Derfor måtte vi prioritere ekstra trening i forkant av OL, sier Alexander Stöckl.

Les også

 1. Ny seier for Stoch

  Polske Kamil Stoch gikk til topps også i det siste verdenscuprennet i hopp før Sotsji-OL.
 2. Morgenstern tilbake i hoppbakken

  Skihopperen Thomas Morgenstern (27) var fredag tilbake på trening for å gjøre de siste forberedelsene før OL i Sotsji.
 3. Lundby på sjette i Planica: - En gledelig opptur

  Maren Lundby (19) hoppet til en fin 6.-plass under verdenscupen i slovenske Planica søndag.
 4. Bardal vant NM-gull: - Alltid stort å vinne

  Anders Bardal tok sitt sjuende NM-gull og sin annen kongepokal med en suveren seier i storbakke-NM i Lysgårdsbakken…
 5. Bardal-seier i skandalerenn

  Anders Bardal (31) vant i Zakopane. Og har åpenbart funnet OL-formen. Men han hadde neppe vunnet uten at flere…
 6. Derfor kommer ikke Sagen til OL

  Norge har en kvote på tre jentehoppere i Sotsji-OL. I den trioen befant ikke Anette Sagen (29) seg da laguttaket fant…

Flere artikler

 1. Bardal brøt ti års forbannelse

 2. Bardal: - Var sikker på at medaljen var tapt

 3. Stöckl: - Bardal bedre enn da han vant VM-gull

 4. Bardal herdet seg med hopping i uvær

 5. Bardal satser trolig mot ny sesong

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder