Slik skal Gullguttene fra OL bli enda bedre

HOLMENKOLLEN (VG) Gullguttene fra Pyeongchang knuste konkurrentene i lagkonkurransen i Holmenkollen. Landslagstrener Alexander Stöckl (44) har en klar plan for hvordan suksessen skal fortsette.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Norge vant sin åttende lagkonkurranse på ett år da de knallet til med hele 58,9 poengs margin til Polen på annenplass i Raw Air i Holmenkollen lørdag kveld. Da er OL-gull, VM-gull (skiflyging) og seks seiere i verdenscupen inkludert i regnskapet.

les også

Slik ble Tande forvandlet fra «eplekjekk» til verdensmester

– Vi må utvikle utstyret, vi må utvikle bedre hoppteknikk og de fysiske forutsetningene til utøverne må forbedres. Dette er tre viktige ting. Men vi må også bygge videre på det støtteapparatet vi har, sier Alexander Stöckl.

Norge har tatt tronen som Østerrike eide lenge. De var voldsomt dominerende i laghopp. Blant annet med OL-gull både i 2006 og 2010. Fra 2015 er det Norge som er best. Om ett år er det ski-VM i Seefeld.

1086 eventyrlige dager

I løpet av 1086 dager har Stöckls menn stått øverst på seierspallen med VM-gull (Falun 2015), VM-gull skiflyging (Kulm 2016), enda et laggull i skiflyging (Oberstdorf 2018). Og sist men ikke minst; OL-gullet fra Pyeongchang. Det første i OL-historien til Norge.

Daniel André Tande (24), Andreas Stjernen (29), Johann André Forfang (22) og Robert Johansson (27) leverte en prikkfri konkurranse igjen. Akkurat som i Sør-Korea.

les også

Pappas råd reddet karrieren til «Bronse-Robert»

– Det er dette jeg har drømt om. At jeg har fått til dette gjør meg veldig stolt. Vi er utrolig sterke, og når Tande får en god start, gir det noe til oss andre også. Og nå klapper og skriker vi høyest oppe i tårnet før vi skal hoppe, sier Robert Johansson.

De norske guttene hoppet som maskiner i den vakre Oslo-kvelden. Publikum var absolutt med. Selv om de flest på tribunene var mest opptatt av Polen, og spesielt Kamil Stoch, hoppstjernen som leder Raw Air sammenlagt.

les også

Tande gråt etter gull i VM-drama: – Det er en drøm som går i oppfyllelse

Daniel-André Tande har trøblet litt etter OL. Nå er han tilbake. Kongsberg-gutten satte standarden som førstemann ut.

– Vi har en helst spesiell lagånd. Vi pusher hverandre på trening, og jobber i riktig retning, og da får vi også resultater sammen, sier Tande, med OL-gull og to VM-gull (skiflyging) i vinter.

Stjernelangt

Lengst av alle hoppet Andreas Stjernen, med 136 meter i 2. omgang.

Tande hevet seg betraktelig etter forrige helgs skuffelse i Lahti, med to hopp på 132,5 meter. Og bak han fulgte Stjernen, Forfang og Johansson opp med gode hopp på rekke og rad.

Sportssjef Clas Brede Bråthen er klar på at hopp har en skjør historie når det kommer til forvaltning av suksess. Tidenes hoppsesong – med blant annet to OL-gull i Pyeongchang – får ikke bli noe sovepute poengterer han overfor VG.

– Hvis vi klarer å jobbe produktivt videre, så blir vi gode i fortsettelsen. Med tradisjonelt har vi ikke vært gode året etter suksess. Nå har vi tidenes norske hopplag, og neste mål er individuelle enere, sier Clas Brede Bråthen.

Stoch leder

Etter dagens konkurranse leder Kamil Stoch Raw Air sammenlagt, 7,5 poeng foran Robert Johansson. Bak følger Forfang og Stjernen på tredje- og fjerdeplass, mens Tande foreløpig er på en syvendeplass. Både kvalifiseringen og dagens lagkonkurranse ga poeng i sammenlagtkonkurransen.

PS! I morgen, søndag, er det individuell konkurranse i Holmenkollen klokken 14.30. Deretter går Raw Air-turneringen videre til Lillehammer, med kvalifisering mandag og renn tirsdag, før Trondheim og Granåsen venter onsdag. Turneringen avsluttes med skiflyvning i Vikersund fredag-søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder