Johansson vant med supersvev - trippel norsk på pallen

VIKERSUND/OSLO (VG) Robert Johansson (27) klinket til med et hopp på 246 meter og svevde inn til sin første verdenscupseier. Norge tapetserte til slutt skiflygningspallen, med Andreas Stjernen (29) på andreplass og Daniel André Tande (24) som nummer tre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg har hatt en fantastisk Raw Air-turnering med helt kanon skihopping. Jeg er kjempefornøyd, sier Johansson til VG.

– Hadde du trodd på forhånd at dette var mulig?

– Jeg hadde forventet av meg selv at jeg skulle hoppe godt på ski. Men det er utrolig at jeg lykkes, og kjemper helt i toppen.

Det er nesten 36 år siden forrige - og eneste - gang Norge har hatt tre hoppere på verdenscup-pallen. Den gangen, i mars 1982, het hopperne Ole Bremseth, Olav Hansson og Johan Sætre.

I dag het de Robert Johansson, Andreas Stjernen og Daniel André Tande. Johansson tok seieren da han leverte et svev på hele 246 meter - et stykke unna verdensrekorden, men nok til å sikre norsk triumf.

les også

Johansson la press på Stoch etter historisk lagseier for Norge

– Jeg hørte at det ble hoppet langt, og gikk for det. Jeg hadde masse energi i kroppen, det er en rå situasjon å være i, sier Johansson.

Han tok karrierens første verdenscupseier med dagens triumf.

Lagsuksess

– Dette er stort, rett og slett, sier landslagstrener Alexander Stöckl til VG etter å ha klokket inn fem nordmenn blant de 11 beste i dag.

I tillegg til de tre på pallen ble Johann Forfang nummer ni, mens Halvor Egner Granerud var strålende fornøyd med sin 11. plass. Anders Fannemel ble nummer 18.

– At de får det til på hjemmebane, i verdens største skiflygningsbakke, sier noe om kvaliteten på utøverne våre. De tar ut det siste nå i Raw Air, etter en lang turnering. Det er ekstremt bra gjennomført, sier Stöckl.

SEIRET: Robert Johansson jublet for sin første verdenscupseier. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Det glir godt for Norge i bakken om dagen. I går knuste de rivalene i lagkonkurransen, med historisk stor margin. At nordmennene har et enormt godt lag, ble bevist grundig i dag: De tre nordmennene som til slutt utgjorde pallen, ledet også etter første omgang.

Da med Stjernen i tet, foran Johansson. Etter finalen hadde de to altså byttet plass.

– Jeg er glad og lettet nå, men også litt irritert for at jeg ikke tok seieren. Men det er bra det ble Robert, sier Stjernen til VG.

les også

Knebøy og knekkebrød – slik angriper Johansson verdensrekorden

Like etter at skiflygningsrennet var over i dag, ble pallen rigget opp nede på sletta i Vikersund. Da nasjonalsangen ble spilt var det tre nordmenn som feide lua av hodet og kunne nyte øyeblikket.

Øverst på pallen: Johansson.

– Selvtilliten hans har økt gjennom OL. Han ser at han kan stå på toppen, det gjør at han klarer å fokusere på det tekniske, og ikke tenke for mye på resultat, sier Stöckl.

Totalkampen

Johansson, som leverte helgens lengste hopp i Vikersund, hadde en aldri så liten mulighet til å ta sammenlagtseieren i Raw Air fra polske Kamil Stoch i dag.

Landslagsledelsen valgte å gamble litt da Johansson skulle utfor i første omgang. De tok ned avsatsen før han satte utfor i håp om å sanke ekstra poeng - og det fungerte.

Johansson knappet inn 16,4 poeng på Stoch, og var «bare» 39,3 poeng bak før finaleomgangen. Han var dermed avhengig av at Stoch feilet ganske stort for å ha håp om å vinne.

Det gjorde ikke polakken, han avrundet Raw Air med en sjetteplass. Dermed holdt han Johansson på en armlengdes avstand, og stakk av med sammenlagtseieren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder