SE DEN GLEDEN: Rune Velta stuper mot trener Magnus Brevig på sletta i Falun. VM-tittelen var helt gull for begge. Foto:Helge Mikalsen,VG

Veltas utrolige opptur - fra «dårlig skihopper» til verdensmester: - De fleste som har hoppet med ham har slått ham

FALUN (VG) Rune Velta (25) ble verdensmester med historisk knapp margin. Men det er ikke tilfeldighetene som kjennetegner veien mot VM-gullet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Om veien frem til kveldens hoppgull sier Velta bare følgende:

- Den er lang.

Rune Velta hadde aldri vunnet et viktig hopprenn. Ikke rart tårene kom da han endelig vant. Nå kan 25-åringen fra Lommedalen kalle seg verdensmester.

Han sto imot presset og veltet gulldrømmen til tyske Severin Freund med 0,4 poeng. Det er den knappeste marginen noen har vunnet med i VMs normalbakkehistorie (siden 1962).

Det er ikke lenge siden et sånt scenario var utenkelig. Sportssjef Clas Brede Bråthen mener Rune Velta har vist «ekstrem tålmodighet».

- Han var ikke noe barnestjerne, han var en ganske dårlig skihopper da han var ung. Men han var veldig ivrig, sier han til VG.

Gratuler Velta med seieren her!

- Det høres litt ekstremt ut med «ganske dårlig skihopper» når vi nå snakker om en verdensmester?

- Ja, jeg tror ikke det finnes mange på alderen til Rune som i dag ikke kan si at «jeg har slått verdensmesteren». Jeg tror de fleste som har hoppet med ham har slått ham en gang.

- Hva fikk han til å fortsette?

- Det er kjærligheten for sporten. Det er det som alltid ligger i bunn. Den dype lidenskapen for idretten, sier Bråthen.

- Bare veldig glad

Velta er bare glad for at han har fått igjen for strevet.

- Jeg har aldri vært verdensmester før. Jeg synes det er stort. Så blir man egentlig bare veldig glad for at den jobben man har gjort betaler seg, sier han.

Da gullet var et faktum kom følelsene. Og det var en mann som fikk en jubelklem av det ekte slaget på sletta i den svenske VM-bakken – landslagets assistent – Magnus Brevig.

Han er treneren som aldri ga opp. Som har pushet på i tunge stunder. År etter år. På Toppidrettssenteret i Oslo har VM-vinneren lagt ned et enormt treningsarbeid for å bli fysisk sterk nok til å vinne.

Velta har kraftfulle bein fra naturen av, men han måtte trene utrolig mye mage og rygg for å «tette gapet», og få nok effekt i det avgjørende øyeblikket på hoppkanten.

– Jeg har gjort noen styrkeøvelser ufattelige mange ganger, sier Rune Velta.

Artikkelen fortsetter under bildet

JUBELGUTTER: Rune Velta løftes på gullstol av Anders Jacobsen og Anders Bardal. Anders Fannemel er med på jubelen bak trioen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Han takket Brevig, pappa Einar Velta, og landslagstrener Alexander Stöckl etter dramaet i VM. Han vant med 0,4 poeng. Det var akkurat slik han hadde sett for seg gullkampen.

– Det føles fantastisk deilig. På sletta, da jeg ventet på resultatet tenkte jeg «i dag hadde det vært deilig å være foran», sier Rune Velta.

Da han ble utrop til vinner ble han løftet til værs av Anders Fannemel, Anders Bardal og Anders Jacobsen. Gleden var vanvittig. Da Brevig dukket opp så Velta ut som et «villdyr», og stupte i armene på treneren.

– Jeg slet litt med å stå, men det var deilig da gutta kom og løftet meg, sier Velta.

Han synes det har stemt i bakken. Bygd selvtillit dag etter dag. Og med ledelse etter første omgang var han nokså rolig.

Helt «digg»

– Jeg kjente at det hadde vært «digg» å bli verdensmester. Men jobben måtte gjøres først, og det føles utrolig nå etterpå, sier Velta.

Landslagstrener Alexander Stöckl forteller om en dedikert verdensmester. Livet har etterhvert bare dreid seg om skihopping.

- Har har utviklet sine fysiske egenskaper, og kompetanse om skihopping. Derfor står han på toppen nå. Runes største talent er innsats. og vilje til å trene ekstremt hardt, sier Stöckl.

Artikkelen fortsetter under

Einar Velta har vært med siden sønnen var åtte år gammel. Han var i Falun. Og gråt noen tårer akkurat som sønnen.

- Det er rørende. Jeg har ikke opplevd noen større enn dette her, sier Einar Velta.

PALLEN: Rune Velta vant foran Severin Freund (t.v.) og Stefan Kraft. Foto:Helge Mikalsen,VG

VG Live:Slik forløp gullrennet seg!

Stolt mor

En annen som var rørt over 25-åringens prestasjoner, er mor Trine Kvil.

– Det er jeg som er moren til gullgutten! Dette er fantastisk, og han har jobbet for det så lenge! sier en tydelig stolt mor på telefon til VG.

Moren fulgte hopprennet alene hjemme i Lommedalen, mens faren til Rune Velta var på plass i Falun. Nervene sto i høyspenn mot slutten av den andre omgangen.

– Jeg var ganske skjelven der jeg satt på huk foran TV-en. Hopping er hopping, marginene er så små, men det holdt akkurat!

Hun hadde ennå ikke pratet med gullvinneren da VG ringte lørdag kveld, mens sønnen snakket med pressen i Falun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ALENE PÅ TOPP: Ifølge Anders Jacobsen tar ikke Rune Velta noe for gitt. Da han i dag var alene igjen på topp, misset han ikke. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Jeg får vel la ham lande litt! Og selvfølgelig har jeg tro på mer gull. Jeg er nesten sikker på at vi vinner lagkonkurransen, og så håper jeg at det går bra i stor bakke også.

Det er også Veltas første store individuelle tittel som seniorhopper, og han er den femte hopperen i historien, den første siden slovenske Rok Benkovic i 2005, som vinner VM-gull i normalbakke uten først å ha vunnet et verdenscuprenn.

Imponert Wirkola

HOPPLEGENDE: Bjørn Wirkola, her fra 1968. Foto:Rolf Arne Odiin,VG

– Dette var kjempeartig, og jeg ønsker å gratulere Velta med seieren, sier hopplegende Bjørn Wirkola til VG.

– Så må det jo være artigere å vinne VM-gull enn et verdenscuprenn når han endelig skulle ta seieren hjem, legger VM-vinner fra 1966 til.

Om gratulasjonen Wirkola sier Velta:

– Takk for det Bjørn. Hyggelig at du følger med. Jeg setter stor pris på det.

Samtidig gjorde Velta at Norge fortsatt er tittelholder i normalbakkerennet i VM. For to år siden, i Val di Fiemme, var det nemlig lagkamerat Anders Bardal som vant.

I dag kom han på 6. plass, navnebror Fannemel på 9. plass og navnebror Jacobsen på 19. plass. De norske gutta kan med andre ord se tilbake på en god laginnsats.

– Jeg er veldig imponert over laginnsatsen, og jeg tror vi kan ta flere hoppgull i dette mesterskapet, spår Wirkola.

PS! Etter rennet ble det også klart at Bardal og Velta blir de norske herrehopperne i mix-konkurransen i morgen. De hopper sammen med Maren Lundby og Line Jahr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder