Fannemel: - Jeg opplever at publikum vil ha cowboy-hopping

Bardal: - Vi må tåle at noen faller

FIS-Hofer: - Vi prøvde alt vi kunne

HARDT VÆR: Alexander Stöckl på vei ut av Schattenbergbakken. Vind og snø gjorde det uforsvarlig å avvikle det første rennet i Hoppuka. Ny konkurranse mandag ettermiddag. Foto:Gøran Bohlin,VG

Stöckl om ansvaret for hopperne: - Ekstrem psykisk belastning

OBERSTDORF/OSLO (VG) Alexander Stöckl (41) følte seg presset under hoppukepremieren i Oberstdorf. Og beskriver jobben som en mental belastning.

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fem år gammel

Åpningsrennet i Hoppuka skulle egentlig begynne klokken 16.30, men den kraftige vinden førte til at rennet ble forsøkt utsatt en rekke ganger før arrangøren ga opp litt over klokken 19 i kveld.

På trenertribunen merket den norske landslagstreneren at rennet hadde ekstra betydning. Av flere årsaker. Men han nektet å bøye av for press. Hoppernes sikkerhet kommer foran alt annet påpeker han overfor VG.

- Ekstrem belastning

- Det er en ekstrem psykisk belastning. Som trener har du ansvaret, og skal gi signal om det er greit å hoppe. Men av og til kan det være vanskelig å tenke bare sikkerhet. Du har en hopper på toppen som ønsker å hoppe, rennet går direkte på TV med høye seertall, og det er 25.000 tilskuere i bakken, sier Alexander Stöckl.

Han stod pakket inn i varmt vintertøy på toppen av Schattenbergbakken og gjorde sine refleksjoner etter det avlyste rennet. Mandag ettermiddag tar Hoppuka restart i samme bakke.

Men østerrikeren er forberedt på mer drama. Hopp er og blir en risikosport. Men kritikk og sleivspark fra publikum hjemme i sofrakroken preller av ham.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bestemt at det kan hoppes med fire sekundmeter frontvind og samme vindstyrke bakvind. Stöckl mener det er forsvarlig å øke vind-korridoren til fem-seks sekundmeter.

- Det kan hoppes med sterkere vind. Men da må det være stabil vind. Her i Oberstdorf blåste det tre sekundmeter inn fra siden. Med sterk sidevind «slipper» den ene skien, og da kan går hopperen gå rundt i luften, og lande på ryggen. Skadene kan bli livstruende, sier Alexander Stöckl.

I verdenscuprennet i finske Kuusamo for en måned siden gikk den tyske hoppkometen Andreas Wellinger rundt. Han hopper kanskje ikke mer i vinter.

- Aldri redd

Anders Fannemel, som leder verdenscupen, og er en av favorittene til å vinne Hoppuka sammenlagt sier til VG at han aldri var redd for å hoppe. Nettopp fordi han vet at treneren er sikkerheten selv.

Artikkelen fortsetter under bildet

ZURÜCK: Anders Fannemel reiste til hotellet i Oberstdorf for å sykle på ergometersykkel etter at åpningsrennet i Hoppuka ble avlyst. Foto:Gøran Bohlin,VG

- Jeg vet at Stöckl aldri vinker med flagget hvis det ikke er helt sikkert. Det er min sikkerhet. Han har gitt meg klarsignal omlag tusen ganger. Jeg stoler hundre prosent på ham, sier Anders Fannemel.

Han synes forholdene så «greie ut». Og forteller at han har hoppet i ti sekundmeter vind.

- En liten feil, så blir du straffet hardt. Jeg vet at mange klager når det blir venting. Men kanskje folk vil ha «cowboy-hopping» med mye dramatikk. Jeg vil i hvert fall ha trygge arbeidsomgivelser, og støtter ikke at vi skal hoppe under skumle forhold, sier Fannemel.

Jacobsen fikk hoppe

Anders Jacobsen var en av hopperne som rakk å gjennomføre sin første omgang før konkurransen ble stoppet og avlyst. Han landet på 127,5 meter og lå på femteplass. Da hadde arrangøren allerede gjort en rekke endringer i programmet for hopperne og de 24.500 tilskuerne.

- Når det ble så mange utsettelser handler det om å tenke positivt, sier Anders Jacobsen.

Han opplevd det ikke som uforsvarlig å hoppe.

- Stöckl sa det var «norske forhold», og det bare var å kline til. Men det er ikke noe morsomt når vinden varierer, og skiene faller rett ned når presset i dem forsvinner, sier Anders Jacobsen.

Anders Bardal gikk ned fra toppen under sesongåpningen i Klingenthal i fjor. Han stolte ikke på juryen. Og slo følge med Gregor Schlierenzauer. Det fikk han kritikk for at OL-vinner Espen Bredesen.

- Tåler fall

- Det er en risikosport, og vi må tåle at noen faller. Men jeg tror ikke publikum vil en en form for ««action» at noen skader seg, sier Anders Bardal.

Renndirektør i FIS, Walter Hofer, måtte kaste inn håndkledet. Og beklaget til publikum.

- Vi prøvde alt vi kunne. Men kombinasjonen snø og vind gjorde det umulig. Sikkerheten til hopperne må komme først, sier Walter Hofer.

Les også

 1. Truls Dæhli kommenterer: World Cup i venting

  LILLEHAMMER (VG) Iveren etter å skape like forhold er i ferd med å redusere skihopping til en sær idrett.
 2. Se, så like Norge og Russland er i hoppjakken

  LILLEHAMMER (VG) Hopplandslaget har fått nye klær fra Tyskland til VM-sesongen. Det har også Russland.
 3. Seks av syv norske hoppere videre

  Rune Velta (25) ble beste nordmann i kvalifiseringsrennet i Oberstdorf.
 4. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

  OBERSTDORF (VG) Anders Fannemel (23) ligger på sengen og studerer notater som kan være forskjell på fiasko og suksess i…
 5. Stöckl: – Selvfølgelig har omgivelsene preget hopperne

  Alexander Stöckl sier han aldri før har tatt med seg et like sterkt norsk lag til den tysk-østerrikske hoppuken.
 6. Her hopper Sjøen igjen etter skrekkfallet

  OSLO/LILLEHAMMER (VG) Her er Phillip Sjøen (18) tilbake etter det brutale fallet i Klingenthal.
 7. Tom Hilde vraket til hoppuka

  Tom Hilde (27) er ikke en del av det norske laget som reiser til den tysk-østerrikske hoppuka. Det ble klart i dag.
 8. Ny 2. plass til Fannemel - finaleomgangen avlyst

  Verdenscupleder Anders Fannemel (23) hentet en ny topplassering da finaleomgangen i russiske Nizjnij Tagil blåste bort.

Mer om

 1. Hopp

Flere artikler

 1. Stöckl: – Selvfølgelig har omgivelsene preget hopperne

 2. Wirkola: - Folk gidder ikke se på hopprenn som utsettes

 3. Slik leser Fannemel seiersoppskriften

 4. Tande har skrevet ned Hoppuke-drømmen i boka

 5. Stang ut for Stöckl og hopperne: Fannemel beste norske i Klingentahl - men havnet akkurat utenfor pallen

 6. Terrorfare foran hoppuka

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder